Δήμος Τήλου: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση

0
2602

Ολοκληρώθηκε  5 Δεκεμβρίου 2023 το συνέδριο “Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση”, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και το οποίο συνδιοργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting.
Στην Β Ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Τα νέα μοντέλα τουρισμού & οι εναλλακτικοί νησιωτικοί προορισμοί» πήραν μέρος η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Δήμαρχος Τήλου Maria Kamma , ο Επίκουρος Καθηγητής Τουρισμού Αντώνης Γιαννόπουλος και ο Οδηγός βουνού και εκπαιδευτής ορειβασίας Άρης Θεοδωρόπουλος.
Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος του Real FM 97.8 Μαρία Αναστασοπούλου. Στο ξεκίνημα του Συνεδρίου, στη συνέντευξή της με τον διευθυντή-εκδότη της Realnews, Νίκο Χατζηνικολάου, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού, με έμφαση στην αειφορία και τη βιωσιμότητα. Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε επίσης στο νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024. Επισήμανε τη συνεργασία του υπουργείου με άλλα υπουργεία για την απόκτηση απαραίτητων θεσμικών εργαλείων και υπογράμμισε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του, εκφράζοντας την επιθυμία να διασφαλίζονται τα απαραίτητα μέσα υποστήριξης για όσους έχουν ανάγκη, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο τουρισμός των Ελλήνων στη χώρα.
Στην εισήγηση στη Β Ενότητα η υφυπουργός Τουρισμού επικεντρώθηκε στον στρατηγικό στόχο του υπουργείου Τουρισμού που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών. Επισήμανε ότι η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών είναι κεντρικός πυλώνας στον σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού. Τόνισε πως, κατά την άποψή της, η έννοια της βιωσιμότητας έχει υπερβεί το στενό πλαίσιο που συνήθως σχετίζεται με το περιβάλλον, καλύπτοντας επίσης την κοινωνία και τους ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ένα καθολικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και ότι κάθε προορισμός μπορεί να αναδείξει το δικό του μοναδικό προϊόν. Η Έλενα Ράπτη εξέφρασε επίσης την προσοχή της στη στρατηγική επίτευξη του υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Ανέφερε ότι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι στον τομέα αποτελούν το πρόσωπο του τουρισμού και υπογράμμισε τη δέσμευσή τους στην επένδυση στους φοιτητές τους, προσαρμόζοντας τις σπουδές ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Επεσήμανε ότι ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις Σχολές Τουρισμού, καθώς το 80% των αποφοίτων ενσωματώνεται στην αγορά εργασίας από το πρώτο εξάμηνο.
Η δήμαρχος της Τήλου, Maria Kamma, επισήμανε την πιστοποίηση του νησιού ως το πρώτο στον κόσμο με μηδενικά απόβλητα και αναφέρθηκε στη συνέπεια της πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης επί 40 έτη. Εξέφρασε περηφάνια για την επίτευξη της Τήλου ως του πρώτου «πράσινου» και ενεργειακά αυτόνομου νησιού, όπως το χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μίλησε για την κατάργηση των κάδων απορριμμάτων, την ύπαρξη μηδενικών αποβλήτων και τον μετασχηματισμό του χώρου υγειονομικής ταφής σε κέντρο κυκλικής καινοτομίας. Επίσης, εστίασε στην εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, επισημαίνοντας τη σημασία του προγράμματος μηδενικών αποβλήτων για τα μικρά νησιά, με τη στήριξη της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επόμενο στοίχημα όπως είπε είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη φέρουσας ικανότητας των προορισμών και το πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή της, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρωνκαι εστίασε στην ανάγκη για εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας και τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον τόπο μας με γνώμονα τα μικρά νησιά μας και τις διαφορετικές ανάγκες τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ