Νικητιάδης : Κανένα αντιπλημμυρικό στη Ρόδο μετά τις πυρκαγιές, πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης

0
4568

Νικητιάδης : Κανένα αντιπλημμυρικό στη Ρόδο μετά τις πυρκαγιές, πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης

Κατάθεση εκ νέου σχετικής ερώτησης στη Βουλή

Την Κυβερνητική αδιαφορία για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στη Ρόδο και την παροχή αποζημιώσεων  στις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του νησιού τον Ιούλιο, φέρνει στη Βουλή εκ νέου ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός κ.Γιώργος Νικητιάδης. Με ερώτηση που κατέθεσε προς εφτά υπουργεία ο κ. Νικητιάδης ζητάει ενημέρωση για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων και τη στήριξη των επαγγελματιών. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη ερώτηση κατατέθηκε από τον κ. Νικητιάδη στις 31 Ιουλίου 2023, με δεκαεφτά ερωτήματα, προς τέσσερα υπουργεία (Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού) η οποία απαντήθηκε μόνο από το υπ. Εσωτερικών και εν μέρει.

Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφική φωτιά στη  Ρόδο και την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει, με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, στο νότιο τμήμα του νησιού εμφανίστηκαν τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα όπου η θάλασσα μαύρισε από τα φερτά υλικά από τους γύρω ορεινούς όγκους. Ταυτοχρόνως πληροφορίες αναφέρουν πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο άμεσης παρέμβασης όπως η τοποθέτηση κορμοδεμάτων, κορμοφραγμάτων και ξυλοφραγμάτων δεν έχει ξεκινήσει και ενώ ήδη  υπάρχουν σχετικές μελέτες τις οποίες διασφάλισε δωρεάν η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου μαζί με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, 6 αντιπλημμυρικές μελέτες, 5 αντιδιαβρωτικές και μία μελέτη αναδάσωσης.

 

Παραλλήλως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία μέριμνα για την επιτάχυνση της παροχής αποζημιώσεων στις πληγείσες περιοχές που πέρα από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία.

 

Ο ερωτών βουλευτής ζητάει μάλιστα να εξεταστεί η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών καθώς η Κυβέρνηση θεωρεί πως αρκεί η εξάμηνη αναστολή καταβολής των σχετικών υποχρεώσεων. Παραλλήλως αν και  ανεστάλησαν οι πράξεις  αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, δεν εξετάστηκε ποτέ το «πάγωμα» καταβολών προς τις τράπεζες των δανειακών υποχρεώσεων, που ακόμα παλεύουν να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους, αλλά και ο μη υπολογισμός τόκων για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει το πάγωμα αυτό.

 

Ο κ.Νικητιάδης ερωτά τους υπουργούς, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των άμεσα αναγκαίων και βασικών αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές της Ρόδου; Πότε θα ξεκινήσουν τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και, ειδικότερα, κορμοδέματα, κορμοφράγματα και ξυλοφράγματα; Ποια μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών και ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου και με ποιο χρονικό ορίζοντα, σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου; Σκοπεύει η Κυβέρνηση να εξετάσει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το «πάγωμα» της καταβολής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων της Ρόδου προς τις τράπεζες με παράλληλο μη υπολογισμό τόκων για το διάστημα αυτό;

 

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.Βασίλη Κικίλια, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Θεόδωρο Σκυλακάκη, Εσωτερικών κα.Νίκη Κεραμέως, Τουρισμού κα.Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών και Μεταφορών κ.Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.Κωστή Χατζηδάκη και κατατέθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

 

Αναφορικώς με το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Νικητιάδης έκανε την εξής δήλωση :

«Δυστυχώς για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα νησιά μας. Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει αμέσως μετά την καταστρεπτική φωτιά, που λόγω και κυβερνητικής αδιαφορίας δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, δεν έχουν καν προγραμματιστεί ακόμη. Υπάρχουν μελέτες πληρωμένες από ιδιώτες χορηγούς για αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία καθώς και για αναδάσωση, προστρέχουν οι Ροδίτες να συνδράμουν για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το κράτος συνεχίζει  να παραμελεί τους νησιώτες. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν δεν υπάρξουν άμεσα έργα που θα εμποδίσουν τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από νέες νεροποντές έντασης και διάρκειας θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από όσες είχαμε μέχρι σήμερα. Υπάρχει και ένα όριο. Επιτέλους  κύριοι της Κυβέρνησης σταματήστε να αδιαφορείτε για τα νησιά μας».

 

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 29/11/2023

Προς τους Υπουργούς

  1. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κο Βασίλη Κικίλια
  2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Θεόδωρο Σκυλακάκη
  3. Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως
  4. Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη
  5. Υποδομών και Μεταφορών κο Χρήστο Σταϊκούρα
  6. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κο Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη
  7. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κο Κωστή Χατζηδάκη

 

Θέμα: Πρόοδος αντιπλημμυρικών έργων στην Ρόδο και στήριξη επαγγελματιών

 

Κύριοι Υπουργοί,

Στις 31 Ιουλίου του 2023, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου στην Ρόδο, καταθέσαμε με έτερους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής την υπ’ αριθμ. 303/31-07-2023 ερώτηση προς τα ως άνω τέσσερα πρώτα συνερωτώμενα Υπουργεία της παρούσης ερώτησης σχετικά, μεταξύ άλλων, για το χρονοδιάγραμμα των άμεσα αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην Ρόδο. Συγκεκριμένα, αναζητήσαμε απαντήσεις για την κατασκευή κλαδοπλεγμάτων, κορμοσειρών και ξύλινων φραγμάτων για τη προστασία του εδάφους και την αποκατάσταση της βλάστησης, ενόψει (τότε) του επερχόμενου φθινοπώρου – χειμώνα.

Στο ανωτέρω μεγίστης σημασίας ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ουδεμία απάντηση λάβαμε από τα ερωτηθέντα Υπουργεία, τα οποία δια της σιωπής τους φαίνεται πως υποτίμησαν τις αιτιάσεις μας για ανάγκη θωράκισης των νησιού από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Το Υπουργείο Εσωτερικών περιορίστηκε μόνον να αναφερθεί  στην εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής του άρθρου 13 του ν. 4797/2021 (Α’ 66), για χρηματοδότηση στον Δήμο Ρόδου με ποσό 300.000,00€, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ποσό 270.000,00€ και στην ΔΕΥΑ Ρόδου με ποσό 300.000,00€, για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, αν τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν σε αντιπλημμυρικά έργα, ποια θα είναι αυτά και εντός ποιού χρονοδιαγράμματος θα πραγματοποιηθούν. Την απουσία, βεβαίως, πολιτικής πρόληψης και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της Κυβέρνησή σας διαπιστώσαμε όλοι δυστυχώς λίγο καιρό αργότερα με τη βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας και τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε η έλλειψη ακριβώς αντιπλημμυρικών έργων.

Σχεδόν τέσσερεις μήνες μετά, εν μέσω φθινοπώρου και με τις πρώτες βροχοπτώσεις, εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα στη νότια Ρόδο, όπου η θάλασσα μαύρισε από τα φερτά υλικά από τους γύρω ορεινούς όγκους. Συμφώνως με ενημέρωση που έχω, κανένα αντιπλημμυρικό έργο άμεσης παρέμβασης, όπως κορμοδέματα, κορμοφράγματα και ξυλοφράγματα δεν έχει ξεκινήσει και αυτό παρ’ ότι υπάρχουν ήδη σχετικές μελέτες τις οποίες διασφάλισε δωρεάν η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου μαζί με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, 6 αντιπλημμυρικές μελέτες, 5 αντιδιαβρωτικές και μία μελέτη αναδάσωσης.

Ταυτοχρόνως, τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης των επαγγελματιών των περιοχών που επλήγησαν και που για έναν ολόκληρο μήνα, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, είχαν κλειστές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που υπολειτουργούσαν, είναι πενιχρά. Τόσο ως προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις όσο και ως προς τα υπόλοιπα μέτρα οικονομικής στήριξης από πλευράς πολιτείας. Σημειωτέον ότι, συμφώνως με δήλωση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου δεν είχαν αποσταλεί αρμοδίως από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στις επιχειρήσεις της Ρόδου, ώστε να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και στη συνέχεια να καταβληθούν οι επιχορηγήσεις έναντι της εκτιμηθείσας ζημιάς, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η επεξεργασία από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όλων των διαθέσιμων στοιχείων για τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ώστε να διαμορφωθεί ένα έκτακτο σχήμα ενίσχυσης αυτών. Με άλλα λόγια, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για την επιτάχυνση της παροχής των αποζημιώσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις της Ρόδου, οι οποίες εκτός από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους.

Επιπλέον, πέρα από την άνω οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, όπερ μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί επί τάπητος, αλλά έχει κριθεί εσφαλμένως από την Κυβέρνησή σας ότι αρκεί η εξάμηνη αναστολή καταβολής των σχετικών υποχρεώσεων. Στην ίδια κατεύθυνση, αν και ελήφθη μέριμνα για την εξάμηνη αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, ουδόλως εξετάστηκε παράλληλα το «πάγωμα» καταβολών προς τις τράπεζες των δανειακών υποχρεώσεων των πληγεισών επιχειρήσεων, που ακόμα παλεύουν να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους, αλλά και ο μη υπολογισμός τόκων για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει το πάγωμα αυτό.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο μέσο του φθινοπώρου και σε λίγο εισερχόμαστε στον χειμώνα.

Δεδομένου ότι ήδη έχουμε τις πρώτες βροχοπτώσεις στο νησί της Ρόδου και τα πρώτα προβλήματα από αυτές.

Δεδομένου ότι ακόμη και τα άμεσα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, τέσσερεις μήνες μετά την πυρκαγιά.

Δεδομένου ότι η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στη Ρόδο ακόμα εκκρεμεί λόγω της απαράδεκτης γραφειοκρατίας.

 

Ερωτώνται οι Υπουργοί

  1. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των άμεσα αναγκαίων και βασικών αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές της Ρόδου;
  2. Πότε θα ξεκινήσουν τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και, ειδικότερα, κορμοδέματα, κορμοφράγματα και ξυλοφράγματα;
  3. Ποιά μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών και ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου και με ποιό χρονικό ορίζοντα, σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου; Σκοπεύετε να εξετάσετε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το «πάγωμα» της καταβολής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων της Ρόδου προς τις τράπεζες με παράλληλο μη υπολογισμό τόκων για το διάστημα αυτό;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ