Εκδικάστηκαν οι ενστάσεις για τις εκλογές σε Κω και Λέρο

3
9889

Εκδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου στη σύνθεση του Εκλογοδικείου, οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές σε Κω και Λέρο.

Πρόκειται για δύο ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυρή Κως» κ. Θεοδόση Νικηταρά και την αντένσταση του επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» κ. Γεώργιο Κυρίτση, αναφορικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στο νησί της Κω.

Όπως είναι γνωστό, από την ψηφοφορία που διεξήχθη στο νησί, ο συνδυασμός του κ. Νικηταρά για μόλις 34 ψηφοδέλτια δεν έλαβε ποσοστό 60% και ως εκ τούτου προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο καταθέτοντας ένσταση για τα άκυρα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του.

 Για τα άκυρα όμως ψηφοδέλτια του δικού του συνδυασμού έχει καταθέσει ένσταση και ο κ. Κυρίτσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακή», ο δικηγόρος που παραστάθηκε για την παράταξη του κ. Κυρίτση, κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, εξήγησε ότι «πρόκειται για 22 ψηφοδέλτια που είχαν κριθεί άκυρα από τις Εφορευτικές Επιτροπές για την παράταξη «Δύναμη Αλλαγής» και ζητούν να θεωρηθούν έγκυρα.

Κατά τη γνώμη του συνδυασμού του κ. Κυρίτση, τα ψηφοδέλτια αυτά, εσφαλμένα είχαν κριθεί άκυρα, διότι ήταν εκ παραδρομής σφάλμα του ψηφοφόρου που είχε θέσει είτε το σταυρό σε λάθος σημείο, είτε με λάθος τρόπο και κατά πάγια νομολογία θεωρούνται έγκυρα». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, ο κ. Κυρίτσης δεν θα χάσει κάποια έδρα.

Ένσταση και αντένσταση και για τον δήμο Λέρου

Από το ίδιο δικαστήριο, εκδικάστηκαν χθες, η ένσταση που έχει καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Λέρος με Όραμα και Σχέδιο για Όλους» κ. Μιχάλης Κόλιας που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο κ. Νικόλαο Χατζηβασίλη, αλλά και η αντένσταση που κατέθεσε στη συνέχεια, η παράταξη «Η Λέρος Αλλάζει» του κ. Τιμόθεου Κωττάκη.

 Όπως είναι γνωστό και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για το νησί της Λέρου, ο συνδυασμός του κ. Κόλια δεν εξελέγη για περίπου 140 ψήφους, και αναδείχθηκε νικητήρια η παράταξη «Η Λέρος Αλλάζει» του κ. Τιμόθεου Κωττάκη.

Στη χθεσινή δικαστική διαδικασία παρέστη ο κ. Κωττάκης, ο οποίος με δηλώσεις του στη «Ροδιακή», αφού ευχαρίστησε «τη Λεριακή κοινωνία που του δίνει την ευκαιρία για τρίτη φορά να την υπηρετήσει», αναφέρθηκε στην ένσταση κατά του αποτελέσματος των εκλογών από τον κ. Κόλια.

«Είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα που έχει ο κάθε συνδυασμός να προσφύγει ενάντια στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω (εν προκειμένω). Κινήθηκε λοιπόν αυτή η διαδικασία.

 Σήμερα (σ.σ. χθες) ήρθα εδώ στο Εκλογοδικείο της Ρόδου, και το μόνο που έχω να πω είναι ότι πράγματι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά συνήθως πεθαίνει. Θα πάνε όλα καλά, εάν μπουν επί της ουσίας της ένστασης και της αντένστασης, θεωρώ ότι η διαφορά θα διευρυνθεί. Εύχομαι λοιπόν για το καλό του Μιχάλη Κόλια να παραμείνει το αποτέλεσμα ως έχει».

Όπως εξήγησε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Κώστας Χαλκιάς, δικηγόρος της παράταξης του κ. Κωττάκη, που παρέστη χθες στη διαδικασία μαζί με τον συνάδελφό του κ. Μανώλη Χαραλάμπους, ζητάνε από το δικαστήριο «ν’ απορριφθεί η ένσταση της πλευράς Κόλια και στην περίπτωση που έστω και μερικώς γίνει αυτή δεκτή να συζητηθεί και να γίνει δεκτή η αντένσταση η δική μας που αν συμβεί αυτό, θεωρούμε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα παραμείνει απλά η ίδια αλλά θα διευρυνθεί».

Και για τις δύο περιπτώσεις, του δήμου Κω και δήμου Λέρου οι διαδικασία που θ’ ακολουθήσει πλέον μετά τη συζήτηση είναι η εξής: Εντός δύο εργασίμων ημερών έχουν το δικαίωμα οι δύο πλευρές να καταθέσουν υπόμνημα για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και εντός δύο περαιτέρω εργασίμων ημερών δύναται να καταθέσουν και προσθήκη αντίκρουσης για να μπορέσουν να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς. Έτσι, θεωρητικά από τις 30 Νοεμβρίου και έπειτα (σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα) το δικαστήριο θα μπορεί να εκδώσει την απόφασή του.

Πηγή: rodiaki.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ