«Ένα εκατομμύριο ακίνητα όλων των κατηγοριών θα περιέλθουν στην κατοχή των funds και των servicers»

3
33673

Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Πολιτών:

«Ένα εκατομμύριο ακίνητα όλων των κατηγοριών θα περιέλθουν στην κατοχή των funds και των servicers»

«Στην περιοχή των Δωδεκανησίων, καθότι ούτως ή άλλως αποτελούν έναν  υπερδανεισμένο θύλακα, κατά την επερχόμενη διετία θα εκδοθούν χιλιάδες διαταγές πληρωμής και κατασχετήρια και θα διενεργηθούν εκατοντάδες πλειστηριασμοί»

 

 

 

«Τα σπίτια των ελλήνων βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του θεού, των funds, των services και της ΑΑΔΕ»

 

«Για όλο το υπόλοιπο του  2023, για όλη την διάρκεια του 2024 και για το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα ξεκινήσει μία πλημμυρίδα πλειστηριασμών και κατασχέσεων»

 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευστεί, υπολείπεται η διενέργεια περίπου 150.000 πλειστηριασμών. Αυτό πρακτικά μετουσιώνεται σε έναν αρμαγεδώνα πλειστηριασμών που θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα τόσο  στην κοινωνία όσο και στην εθνική οικονομία αλλά και θα δρομολογήσει  ευρύτερες πολίτικες εξελίξεις»

 

«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 200.000 ακίνητα όλων των κατηγορών βρίσκονται ήδη στην πλήρη κυριότητα των funds και των servicers. Άλλες 500.000 διεκδικούνται από funds και servicers και άλλες 300.000 ακίνητα κινδυνεύουν με τους υπό εξέλιξη πλειστηριασμούς»

 

«Ζούμε όχι απλά σε ανάλγητες αλλά θα έλεγα σε εποχές βαρβαρότητας καθότι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις γίνονται ακόμα και για οφειλές 600 ευρώ, 700 ευρώ και 800 ευρώ»

 

«Μέσα στους αστικούς ιστούς των ελληνικών μεγαλουπόλεων, που πιθανότατα  βρίσκονται και σε ευαίσθητες αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος  στρατηγικές περιοχές, θα δημιουργηθούν οικιστικοί θύλακες από εταιρείας αγνώστων συμφερόντων και πολλές φορές αδιαφανών μετόχων που θα ελέγχουν εκατοντάδες ακίνητα δημιουργώντας έτσι οικονομικές νησίδες και όχι μόνο»

 

«Όσον αφορά τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακίνητων, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανάγκη ούτε ίδρυσής του ούτε ύπαρξής του ούτε λειτουργίας του. Ο μόνος και πραγματικός λόγος της δημιουργίας του είναι προκειμένου κάποια συμφέροντα τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό να κερδοσκοπήσουν πραγματοποιώντας κέρδη εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ»

 

«Οι κοσμοϊστορικές γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές  και γεωοικονομικές εξελίξεις που ζούμε, βιώνουμε, ακούμε και διαβάζουμε, αυταπόδεικτα θα επηρεάσουν  και την πατρίδα μας σε πολλούς και διάφορους τομείς, τόσο στο εξωγενές ή διεθνές  περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό. Απόρροια όλων των όσων προαναφέραμε θα αποτελέσει  το γεγονός ότι, μέσα στους αστικούς ιστούς των ελληνικών μεγαλουπόλεων, που πιθανότατά βρίσκονται και σε ευαίσθητες αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος  στρατηγικές περιοχές, θα δημιουργηθούν οικιστικοί θύλακες από εταιρείας αγνώστων συμφερόντων και πολλές φορές αδιαφανών μετόχων που θα ελέγχουν εκατοντάδες ακίνητα δημιουργώντας έτσι οικονομικές νησίδες και όχι μόνο» δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον «Σ» ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Πολιτών Ευάγγελος Κρητικός.

Σε αδρές γραμμές, ο κ. Κρητικός περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, ευάλωτοι και μη, λόγων των πλειστηριασμών. «Θεωρείται εκπληρωμένη προφητεία ότι για όλο το υπόλοιπο του  2023, για όλη την διάρκεια του 2024 και για το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα ξεκινήσει μία πλημμύριδα πλειστηριασμών και κατασχέσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά, δίδοντας συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα έχουν περιέλθει είτε στην άμεση κυριότητα είτε διεκδικούνται από τα funds και τους servicers.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα Δωδεκάνησα, «τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν έναν  υπερδανεισμένο θύλακα» όπως σημειώνει,  εκτιμά – πάντα σύμφωνα με στοιχεία – ότι, «κατά την επερχόμενη διετία θα εκδοθούν στη περιοχή των Δωδεκανήσων χιλιάδες διαταγές πληρωμής και κατασχετήρια και θα διενεργηθούν εκατοντάδες πλειστηριασμοί».

Ο κ. Κρητικός σχολιάζει και τη δράση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τους πλειστηριασμούς, λέγοντας πως, «αναμένεται και από πλευράς της ένα μπαράζ δεκάδων χιλιάδων κατασχετήριων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πλειστηριασμών σε χιλιάδες ακίνητα». Αιτία αυτού που συμβαίνει, δεν είναι επειδή οι οφειλέτες αρνούνται  να πληρώσουν, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι, «οι προσφερόμενες ρυθμίσεις από πλευράς δημοσίου αλλά και ασφαλιστικών ταμείων είναι μη βιώσιμες και εκτός πραγματικότητας».

Τέλος, για την πρώτη κατοικία, αναφέρει για ακόμα μια φορά πως, «από τον Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταργηθεί κάθε προστασία της 1ης και κύριας κατοικίας. Τα σπίτια των ελλήνων βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του θεού, των funds, των services και της ΑΑΔΕ».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Κρητικέ, διαβάζουμε στον Αθηναϊκό Τύπο ότι, ξεκίνησε νέος  γύρος πλειστηριασμών. Κατά γενική εκτίμηση, η κατάσταση αναμένεται να «αγριέψει» τους επόμενους μήνες και θα βγουν στο «σφυρί» ακίνητα όλων των κατηγοριών. Ποια η δική σας πληροφόρηση;

Ε.Κ.: Θεωρείται εκπληρωμένη προφητεία ότι, για όλο το υπόλοιπο του  2023, για όλη την διάρκεια του 2024 και για το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα ξεκινήσει μία πλημμύριδα πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Η παραπάνω εκτίμηση μέχρις βεβαιότητας προκύπτει από τα ακόλουθα

1) Από τον Απρίλιο του 2023 έως και τον Οκτώβριο 2023, παρά την διενέργεια τριών συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, ήτοι  των βουλευτικών εκλογών, των δημοτικών εκλογών και των περιφερειακών εκλογών, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις συνεχίστηκαν  τόσο  παραμονές αλλά όσο  και στο ενδιάμεσο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων

2) Υπάρχει δέσμευση της ελληνικής Πολιτείας, που αναλήφθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, για διενέργεια συγκεκριμένου αριθμού πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευστεί, υπολείπεται η διενέργεια περίπου 150.000 πλειστηριασμών. Αυτό πρακτικά μετουσιώνεται σε έναν αρμαγεδώνα πλειστηριασμών που θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα τόσο  στην κοινωνία όσο και στην εθνική οικονομία αλλά και θα δρομολογήσει  ευρύτερες πολίτικες εξελίξεις.

Τα ανωτέρω, πρακτικά μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα να έχουν περιέλθει είτε στην άμεση κυριότητα είτε να διεκδικούνται από τα funds και τους servicers.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 200.000 ακίνητα όλων των κατηγορών βρίσκονται ήδη στην πλήρη κυριότητα των funds και των servicers. Άλλες 500.000 διεκδικούνται από funds και servicers καθότι βρίσκονται είτε στο στάδιο της εκδόσεως διαταγής πληρωμής είτε ήδη έχει εκδοθεί κατασχετήρια έκθεση, επομένως φτάνουμε σε ένα νούμερο 700.000 ακίνητων. Αν στα ανωτέρω προστεθούν επιπλέον άλλες 300.000 ακίνητα που κινδυνεύουν με τους υπό εξέλιξη πλειστηριασμούς έως και το πρώτο εξάμηνο 2025, τότε ομιλούμε για ένα εκατομμύριο ακίνητα όλων των κατηγορών που θα περιέλθουν στην κατοχή των funds και των servicers.

Το παραπάνω γεγονός  αποτελεί κυριολεκτικά όχι απλά ένα ιστορικό γεγονός ή μια ιστορική εξέλιξη, αλλά σηματοδοτεί αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην χώρα μας στον τομέα  της ιδιωτικής περιουσίας.

Ερ: Τρομακτικό όλο αυτό!! Έχετε «εικόνα» της περιοχής μας;

Ε.Κ.: Η περιοχή των Δωδεκανησίων, καθότι ούτως ή άλλως αποτελεί έναν  υπερδανεισμένο θύλακα, θα ακολουθήσει μοιραία την πορεία των υπόλοιπων περιοχών της χώρας. Εκτιμάται ότι, κατά την επερχόμενη διετία θα εκδοθούν στη περιοχή των Δωδεκανήσων χιλιάδες διαταγές πληρωμής και κατασχετήρια και θα διενεργηθούν εκατοντάδες πλειστηριασμοί.

Ερ: Η αιτιολογία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) για τους πλειστηριασμούς, στηρίζεται στο ότι, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες συνεχώς αυξάνονται. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Ε.Κ.: Στη σύνθεση της παραπάνω εικόνας συμμετέχει δραστικά και η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων  καθότι αναμένεται και από πλευράς της ένα μπαράζ δεκάδων χιλιάδων κατασχετήριων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πλειστηριασμών σε χιλιάδες ακίνητα.

Η πραγματική αιτία που συμβαίνει αυτό δεν είναι επειδή οι οφειλέτες αρνούνται  να πληρώσουν, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι, οι προσφερόμενες ρυθμίσεις από πλευράς δημοσίου αλλά και ασφαλιστικών ταμείων είναι μη βιώσιμες και εκτός πραγματικότητας. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες αλλά και οι συναλλασσόμενοι με τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ήθελαν να αποπληρώσουν τις όποιες οφειλές τους αλλά δυστυχώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα μιας αξιόπιστης και συμβατής με τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα ρύθμισης.

Ερ: Αληθεύει πως, ακόμα και για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 500 ευρώ μπορεί να γίνει κατάσχεση ακινήτων;

Ε.Κ.: Δυστυχώς ζούμε όχι απλά σε ανάλγητες αλλά θα έλεγα σε εποχές βαρβαρότητας καθότι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις γίνονται ακόμα και για οφειλές 600 ευρώ, 700 ευρώ και 800 ευρώ. Είναι χιλιάδες οι συμπολίτες μας που όχι υποθετικά αλλά εν τοις πράγμασι κινδυνεύουν ή θα κινδυνέψουν να χάσουν τα σπίτια τους για μικροφειλές.

Ερ: Ας έρθουμε και στην χιλιοταλαιπωρημένη πρώτη κατοικία. Κατ’ αρχάς πείτε μου, τι είναι αυτός ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και ποια η ανάγκη δημιουργίας του;

Ε.Κ.: Για την πρώτη κατοικία από το Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταργηθεί κάθε προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας. Τα σπίτια των ελλήνων βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του θεού, των funds, των services και της ΑΑΔΕ. Όσον αφορά στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακίνητων, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανάγκη ούτε ίδρυσής του, ούτε ύπαρξής του, ούτε λειτουργίας του. Ο μόνος και πραγματικός λόγος της δημιουργίας του είναι προκειμένου κάποια συμφέροντα τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό να κερδοσκοπήσουν πραγματοποιώντας κέρδη εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Τα όσα δε λέγονται, γράφονται, ακούγονται και διαφημίζονται για την βελτίωση λειτουργίας του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου προς όφελος των ευάλωτων νοικοκυριών, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγονται.

Ερ: Διάβασα στις οικονομικές εφημερίδες ότι, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά για να εξελιχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τον Φορέα, διότι, όπως υποστηρίζεται, θέλουν τη συμμετοχή και του ελληνικού δημοσίου στην αγορά των ακινήτων από πλειστηριασμούς, τα οποία είναι αρκετές χιλιάδες. Τι ισχύει;

Ε.Κ.: Πραγματικά, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί  κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον από κάποιο αξιόλογο επιχειρηματικό σχήμα. Ο λόγος; Απλός, προκειμένου δια αυτού του έμμεσου εκβιασμού και της πίεσης να πετύχουν οι κερδοσκόποι του εξωτερικού ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις για την συμμετοχή τους με σημαντικότερο αυτόν της συμμέτοχης του ελληνικού δημοσίου στο νέο εγχείρημα, γεγονός που θα τους έδινε την απόλυτη βεβαιότητα και σιγουριά για την πραγματοποίηση κερδών

Ερ: Ξανακάνω το ρητορικό ερώτημα: Προστατεύεται ο ευάλωτος ή όχι;

Ε.Κ.: Τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι ευάλωτοι δανειολήπτες δεν έχουν καμία απολύτως προστασία. Είναι ζήτημα αν στο σύνολο των εμπλεκομένων δανειοληπτών προστατεύεται έστω και μερικώς το 5% όταν αποδεδειγμένα τα ευάλωτα νοικοκυριά ανέρχονται περίπου στο 25% – 30%.

Ερ: Κύριε Κρητικέ, ο επίλογος δικός σας.

Ε.Κ.: Οι κοσμοϊστορικές γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές  και γεωοικονομικές εξελίξεις που ζούμε, βιώνουμε, ακούμε και διαβάζουμε, αυταπόδεικτα θα επηρεάσουν  και την πατρίδα μας σε πολλούς και διάφορους τομείς, τόσο στο εξωγενές ή διεθνές  περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό. Απόρροια όλων των όσων προαναφέραμε, θα αποτελέσει  το γεγονός ότι, μέσα στους αστικούς ιστούς των ελληνικών μεγαλουπόλεων, που πιθανότατα βρίσκονται και σε ευαίσθητες αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος  στρατηγικές περιοχές, θα δημιουργηθούν οικιστικοί θύλακες από εταιρείας αγνώστων συμφερόντων και πολλές φορές αδιαφανών μετόχων που θα ελέγχουν εκατοντάδες ακίνητα δημιουργώντας έτσι οικονομικές νησίδες και όχι μόνο.

πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν χάνεις το ακίνητο σου για 800 ευρώ. Αυτά τα βρίσκεις και τα πληρώνεις. Αυτό που χάνεις είναι το σπίτι που αγόρασες με δάνειο και δόση 1500 ευρώ ενώ ο μισθός σου είναι και ήταν 900.

  2. Επιτέλους.Τι ακριβώς λέτε,άκου σύλλογος δανειοληπτών,παγκόσμια πατέντα.Να σας χαρίσουν δάνεια;Να μην πληρώνετε δόσεις και όλα καλά;Ναι να διευκολύνουν 100 φορές όποιον έχει μια ατυχία.Ελεος όμως δεν περνούν τόσο εύκολα πρώτη κατοικία,εκτός αν δεν φαίνεται ότι θα πληρωθεί κάποτε και δεν ενδιαφέρεται ο δανειολήπτης.Βοηθηστε τον κόσμο όταν υπογράφει τι ακολουθεί,αν θέλετε και όχι κατόπιν εορτής όταν δεν μπορεί να καλύψει το δάνειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ