Για το μεταναστευτικό και τα προβλήματα των νησιών μας τοποθετήθηκε ο Γ. Νικητιάδης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ στο Ερεβάν

0
3341

Για το μεταναστευτικό και τα προβλήματα των νησιών μας τοποθετήθηκε ο Γ. Νικητιάδης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ στο Ερεβάν

 

Το μεταναστευτικό ζήτημα, οι επιπτώσεις του στα νησιά μας και οι τρόποι αντιμετώπισης του αποτέλεσαν το θέμα της ομιλίας του  βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ.υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), που πραγματοποιήθηκε  στο Ερεβάν της Αρμενίας από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου.  Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής αρχικώς εξήγησε τα δυσανάλογα βάρη που έχει αναλάβει η πατρίδα μας και ειδικώς τα νησιά μας σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δομές φιλοξενίας  της Κω και της Λέρου που αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητα τους.

 

Ο κ. Νικητιάδης περεταίρω ως μόνιμο τακτικό μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ από το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας μηχανισμών και προγραμμάτων νόμιμης μετανάστευσης έτσι ώστε να τεθεί ένα φρένο στο σύγχρονο δουλεμπόριο, που αφενός έχει στοιχίσει σε αμέτρητες ζωές μεταναστών και προσφύγων και αφετέρου έχει αναπτύξει μια σειρά κυκλωμάτων παρανομίας, ενώ έχει δημιουργήσει αφόρητη κατάσταση στα νησιά μας.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Νικητιάδης σημείωσε ότι : «όπως έχουνε εξελιχθεί τα πράγματα μια σημαντική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης. Προκειμένου να καταφέρουμε να ελέγξουμε το φαινόμενο. Δημιουργώντας τέτοιους μηχανισμούς θα επιτύχουμε παραλλήλως  να επωφεληθούν καλύτερα οι χώρες υποδοχής από το ανθρώπινο δυναμικό που καλούνται να φιλοξενήσουν, αφού ανάμεσα στους μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες, είναι χιλιάδες οι ειδικευμένοι εργάτες και επίσης είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός επιστημόνων που κυριολεκτικώς αποτελούν  λαμπρά μυαλά χρήσιμα για τον τόπο μας. Επιτυγχάνουμε όμως παραλλήλως δημιουργώντας τέτοιους μηχανισμούς να θέσουμε ένα τέρμα στην απάνθρωπη εκμετάλλευση όλων αυτών που πέφτοντας θύματα σύγχρονων δουλεμπόρων πληρώνουν τεράστια ποσά με κίνδυνο της ζωής τους».

 

Παραλλήλως ο Δωδεκανήσιος βουλευτής έθεσε το θέμα της ανάληψης των ευθυνών που τους αναλογούν από όλες τις χώρες της Ευρώπης στο επίπεδο της κατανομής των μεταναστευτικών πληθυσμών. Μεταξύ άλλων σημείωσε : «Είμαστε υποχρεωμένοι να επενδύσουμε πολύ περισσότερο από ότι σήμερα σε όλες τις χώρες διέλευσης. Αυτές οι χώρες και οι λαοί τους είναι που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος».

 

Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών του Ο.Α.Σ.Ε και σε ανθρωπιστικό επίπεδο αποτελεί ένα επίσης σημαντικό στοιχείο της πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.  Χαρακτηριστικά ο κ. Νικητιάδης ανέφερε πως «απαιτείται να επιδείξουμε αλληλεγγύη τόσο τα κράτη μέλη και οι χώρες μεταξύ μας όσο και εμείς οι ίδιοι ατομικά ο καθένας στους συνανθρώπους μας, που ή λόγω πολεμικών συρράξεων, ή για λόγους πολιτικής, ή θρησκευτικής ελευθερίας είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για έναν καλύτερο κόσμο».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ