«Ήμουν αθώος αλλά πέρασα 3,5 χρόνια στη φυλακή» – Συγκλονίζει ο 54χρονος Γιάννης Ζώτος

0
7393

Ο Γιάννης Ζώτος, από την Αλβανία, ένας καλός άνθρωπος, υπάλληλος ζαχαροπλαστείου, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απίστευτη δικαστική πλάνη, εξαιτίας της οποίας κατηγορήθηκε για φόνο και φυλακίστηκε.

Το στυγερό έγκλημα με θύμα τη σύντροφό του τον έφερε αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη, η οποία τον καταδίκασε σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη. Στα 45 του χρόνια βρέθηκε στη φυλακή αφήνοντας παιδιά και εργασία, ενώ από την πρώτη στιγμή δήλωνε αθώος. Πριν από λίγες ημέρες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου τού έδωσε το δικαίωμα στην ελευθερία, απαλλάσσοντάς τον από την κατηγορία του δολοφόνου.

Η κατηγορία

Η περιπέτεια του 54χρονου σήμερα Γιάννη Ζώτου αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δικαστικής πλάνης. Ηταν Απρίλιος του 2014 όταν η ζωή του άλλαξε δραματικά από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο εργαζόμενος πατέρας δύο παιδιών κατηγορήθηκε για τον φόνο της συντρόφου του, της 43χρονης Ρουμάνας Φλορίντα Ακιού, μητέρας τριών παιδιών, στην Κω. Οταν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν ομόφωνα να προφυλακιστεί χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους το άλλοθι που είχε προβάλει ο υπάλληλος ζαχαροπλαστείου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ισχυριζόταν ότι δεν είναι ο δράστης του εγκλήματος.

«Ημουν αθώος, το έλεγα, αλλά κανείς δεν με άκουγε. Με… βάφτισαν δολοφόνο και με έβαλαν στη φυλακή. Εμεινα άδικα τρία χρόνια και οκτώ μήνες στις φυλακές στην Κω, στην πτέρυγα με τους ισοβίτες. Κάθε ημέρα που ήμουν εκεί δεν πίστευα ότι το ζω. Ημουν αθώος. Το έλεγα, αλλά κανείς δεν με πίστευε. Εχανα την τιμή μου και την αξιοπρέπειά μου. Εγώ ποτέ δεν θα μπορούσα να είχα κάνει κακό σε άνθρωπο, πόσω μάλλον ένα τέτοιο έγκλημα. Το πρώτο βράδυ στη φυλακή σκέφτηκα να βάλω τέλος στη ζωή μου, αλλά έφερα στο μυαλό μου τις εικόνες των παιδιών μου και σκέφτηκα ότι, αν το κάνω, δεν θα δώσω το παράδειγμα του να πολεμάω για την αλήθεια και το δίκαιο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Η αθώωση

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 6 Νοεμβρίου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου τον αθώωσε δίνοντάς του το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος έχοντας πετάξει από πάνω του τη στάμπα του φονιά. «Υστερα από εννέα χρόνια τεράστιου δικαστικού και προσωπικού αγώνα “καθάρισα” το όνομά του και των παιδιών μου. Και αυτό εξαιτίας της δικηγόρου μου, κ. Γιάννας Παναγοπούλου, η οποία πίστεψε στην αθωότητά μου και ασχολήθηκε με την υπόθεσή μου. Αυτή η γυναίκα κατάφερε ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια να πετύχει την ανακοπή της ποινής μου το 2017 και να με βγάλει από τη φυλακή. Τότε δεν το πίστευα ότι έβγαινα από εκεί. Εκλαιγα και της φιλούσα τα χέρια. Ημουν ελεύθερος και έξω από τη φυλακή, αλλά δεν είχα “καθαρίσει” το όνομά μου. Και προσπαθούσαμε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στο Εφετείο όπου το καταφέραμε. Ακόμη δεν το έχω πιστέψει, αλλά είμαι αθώος».

ΠΗΓΗ : eleftherostypos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ