Απελευθερώνεται σταδιακά το κέντρο της Ρόδου από τους μετανάστες | 2 οργανωμένα συσσίτια από Δήμο και Εθελοντές

0
10468

Βελτιώνεται η κατάσταση στο κέντρο της πόλης έπειτα από τις …μαζικές μεταγωγές μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Τουλάχιστον 300 άτομα έχουν οδηγηθεί σε ΚΥΤ ανά την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν οι υπαίθριοι χώροι που είχαν καταλάβει στο κέντρο της πόλης οι αλλοδαποί.
Αμέσως μετά την …εκκένωση των χώρων, η διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου Ρόδου προέβη στον καθαρισμό-ευπρεπισμό τους. Συνολικά, έξι φορτηγά με σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν και απομακρύνθηκαν.
«Μετά την αποχώρηση των λαθρομεταναστών από το κέντρο της πόλης, μπορέσαμε να προβούμε στον καθαρισμό των χώρων που είχαν καταλάβει. Συνολικά δέκα σαρωτές της υπηρεσίας μας καθάρισαν άμεσα το πάρκο δίπλα στο ταχυδρομείο, τα γύρω πεζοδρόμια και άλλους χώρους στους οποίους είχαν καταλύσει, αποκαθιστώντας την εικόνα τους. Παραδώσαμε στους συμπολίτες μας το πάρκο στην αρχική του κατάσταση και συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Νίκος Καραμαρίτης.
Πράγματι, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που απαθανάτισε ο φακός της «δ» η εικόνα του πάρκου στο ταχυδρομείο είναι αισθητά βελτιωμένη. Η δημοτική αρχή απέδειξε τα γρήγορά της αντανακλαστικά προβαίνοντας ταχύτατα στις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της εικόνας της πόλης, που είχε μετατραπεί σε μία απέραντη «κατασκήνωση» παράτυπων μεταναστών.

Οι συχνές και …μαζικές μεταγωγές των αλλοδαπών στους χώρους όπου γίνεται η ταυτοποίηση των εγγράφων τους συνέβαλαν στην αποσυμφόρηση του Μαντρακίου, ενώ έχουν ελαχιστοποιηθεί πλέον οι ροές. Οι νέες αφίξεις είναι πραγματικά ελάχιστες (τουλάχιστον για την ώρα) και όσοι νέοι μετανάστες καταφθάνουν στη Ρόδο μαζί με όσους έχουν απομείνει στο νησί, θα οδηγούνται …με συνοπτικές διαδικασίες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «δ», υπήρχαν αλλοδαποί οι οποίοι είχαν «εγκλωβιστεί» στη Ρόδο για 40 ή και περισσότερες μέρες. Όλοι τους ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Αθήνα προκειμένου από εκεί να βρουν τρόπο για να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία κλπ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινωνία της Ρόδου έδειξε για μία ακόμη φορά το αλληλέγγυό της πρόσωπο. Οι πολίτες αλλά και οι φορείς του νησιού προσέφεραν στους αλλοδαπούς βασικά είδη διαβίωσης (κουβέρτες, ρουχισμό, τρόφιμα κλπ). Ο Δήμος Ρόδου μέσω της δομής συσσιτίου, όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Τριάντος, διένειμε καθημερινά 350 μερίδες φαγητού ενώ άλλες τόσες μερίδες διανέμονταν από εθελοντές.
Οι εικόνες στο κέντρο της πόλης του νησιού με τους εξαθλιωμένους αλλοδαπούς μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά, ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες προκαλώντας την αγανάκτηση και απογοήτευση των πολιτών. Το φαινόμενο της απόβασης παράτυπων μεταναστών και της κατάληψης κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη απέδειξε τα γρήγορα της ανακλαστικά όσον αφορά στην αποκατάσταση της εικόνας της πόλης.

 

Ο Δ. Καιρίδης επιμένει πως οι μετανάστες στη Ρόδο: “Εμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ίσως εργάζονταν και τώρα στο τέλος της περιόδου εμφανίζονται” 

Αρκετοί πολίτες προβαίνουν σε καταγγελίες στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις ροές μεταναστών στη Ρόδο. Μάλιστα βίντεο δείχνει δεκάδες μετανάστες να έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης δήλωσε πως «αυτό είναι ένα ζήτημα που αδικεί το νησί της Ρόδου και θα αντιμετωπιστεί άμεσα στις επόμενες ημέρες».
«Χθες έφυγαν 300 μετανάστες και σήμερα θα μεταχθούν άλλοι 300», πρόσθεσε
«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει διαθέσει όλες τις απαραίτητες θέσεις για να επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα» εξήγησε και συμπλήρωσε πως «η Ρόδος δεν έχει δομη γιατί στο παρελθόν δεν είχε πρόβλημα με ροές».
«Την προηγούμενη βδομάδα έφυγαν περίπου 800 άτομα. Αυτές οι ροές δεν είναι τωρινές, δεν ήρθαν χθες, είναι άνθρωποι που ήρθαν πριν από μερικούς μήνες και εμφανίζονται αίφνης στις κεντρικές πλατείες της πόλης. Έμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ίσως εργάζονταν και τώρα στο τέλος της περιοδου εμφανίζονται».
«Πράγματι υπάρχει
καλύτερη συνεργασία με την τουρκική πλευρά»
Σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο ο ίδιος δήλωσε: «Στα βόρεια το λιμενικό και η αστυνομία κάνουν καλά τη δουλειά τους και πράγματι υπάρχει καλύτερη συνεργασία με την τουρκική πλευρά».
«Οι διακινητές έχουν μετακομίσει νότια, ειδικά στα νότια νησιά και εκεί το λιμενικό έχει επικεντρωθεί μεταφέροντας σκάφη»
Πηγή: skai.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ