ΠΕΚΑΝ: Τα Νικειά έστειλαν ηχηρό μήνυμα νίκης του Δημάρχου Χριστοφή Κορωναίου

1
9969

ΤΑ ΝΙΚΕΙΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

 

Στην κατάμεστη από κόσμο Πλατεία των  Νικειών ξεκίνησε ο κύκλος των προεκλογικών ομιλιών της Πατριωτικής Ενωτικής Κίνησης  Αναγέννησης της Νισύρου (ΠΕΚΑΝ), την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου του 2023 . Οι περισσότεροι των 100 παρευρισκόμενων κατοίκων έδωσαν ισχυρή εντολή νίκης στο Δήμαρχο Χριστοφή Κορωναίο και στην ΠΕΚΑΝ, όπου θα αποτυπωθεί στην κάλπη την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Ο Δήμαρχός μας, κ. Χριστοφής Κορωναίος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στον αείμνηστο  Νίκο Ανδριώτη. Είπε συγκεκριμένα ότι τα Νικειά από εδώ και στο εξής θα χαρακτηρίζονται ως η «Πατρίδα του Νίκου Ανδριώτη», του μεγάλου ευεργέτη της Ελλάδας, της Νισύρου και των Ελληνικών γραμμάτων. «Από εδώ ξεκινά η πορεία για τη μεγάλη μας νίκη την επόμενη Κυριακή. Το μήνυμα της νίκης είναι αποτυπωμένο στο υψηλότερο σημείο του καμπαναριού που το χαράσσετε όλοι εσείς με την παρουσία σας στην συγκέντρωσή μας, εδώ, στην ωραιότερη πλατεία του κόσμου, που σήμερα λούζεται από το λαμπερό φώς της πανσελήνου, σύμβολο του φωτεινού μέλλοντος της Νισύρου που φέρνει η νίκη μας» ανέφερε ο Δήμαρχος. Στην ομιλία του, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα έργα που έχουν εκτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα σε εκείνα που σχετίζονται με τον οικισμό των Νικειών. Το έργο της ύδρευσης των Νικειών με αγωγό και αντλιοστάσια απευθείας από τη Μονάδα της Αφαλάτωσης, που πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε, το χαρακτήρισε ως έργο πνοής για τα Νικειά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όλα τα έργα της κοινότητας των Νικειών, όπως την ανακαίνιση του Κοινοτικού κτιρίου των Νικειών, την ανακαίνιση του Ηφαιστειολογικού Μουσείου και την κατασκευή του μοναδικού στη Νίσυρο αλλά και στα Δωδεκάνησα Πέτρινου Θεάτρου, το οποίο έχει τη  φαντασμαγορική θέα προς το Ηφαίστειο και τον οικισμό των Νικειών. Αναφέρθηκε στην υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος στα Νικειά που αλλάζει πλήρως την εικόνα του οικισμού και στη διατήρηση της Πλατείας με τα αρχικά χαρακτηριστικά της. Ο Δήμαρχος  έκανε αναφορά στα έργα που έπονται, όπως η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το Αυλάκι, η ασφαλτόστρωση των δρόμων προς τον Προφήτη Ηλία και τον Άγιο Θεολόγο, η πλακόστρωση του κεντρικού δρόμου των Νικειών, του εσωτερικού του χωριού και του δρόμου που οδηγεί στο κοιμητήριο, η εγκατάσταση της μικρής μονάδας βιολογικού καθαρισμού και  η αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε  όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας που ήρθαν από την Αμερική, τη Ρόδο και την Αθήνα.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Πατριωτικής Ενωτικής Κίνησης Αναγέννησης της Νισύρου Αντώνης Κουμπανιός, ένας νέος που για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος σε εκλογική αναμέτρηση. Στην ομιλία του έκανε αναφορά στους λόγους που τον ώθησαν να πάρει μέρος στον αγώνα για τη Νίσυρο, στο πλευρό της παράταξης του Δημάρχου Χριστοφή Κορωναίου, «για τη συνέχιση της προόδου του νησιού μας και όχι της οπισθοδρόμησης», όπως είπε. Στη διάρκεια της ομιλίας του εισέπραξε συνεχή χειροκροτήματα και ταυτόχρονα προκάλεσε δέος στους παρευρισκόμενους, αναφερόμενος στο μίσος που διακατέχει τα κύρια πρόσωπα της αντίπαλης παράταξης απένατι στο Δήμαρχο κ. Χριστοφή Κορωναίο.

Ο Αντώνης αποτελεί υπόδειγμα νέου ανθρώπου, που έχει την όρεξη, τη δύναμη και τη θέληση να ασχοληθεί με τα κοινά, ώστε να βοηθήσει την Πατρίδα του. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Είμαι ο Αντώνη Κουμπανιός, είμαι ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Γεύσεις». Είμαι σεφ. Με τα κοινά ασχολούμαι για πρώτη φορά’ πρώτη φορά  ασχολούμαι ενεργά και σήμερα για μένα εδώ στα Νικειά παρουσία όλων εσάς αρχίζει το ταξίδι μου, ένα ταξίδι με όνειρα και στόχους. Στόχος μου δεν είναι να σας παρουσιάσω τα έργα που έχουν υλοποιηθεί ούτε αυτά που έχουμε σκοπό να γίνουνε. Στόχος μου είναι να σας πώ γιατί ένας νέος ασχολείται με τα κοινά, γιατί ένας νέος ασχολείται ιδιαίτερα με τον κύριο Χριστοφή Κορωναίο». Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο μεγάλο ευεργέτη της Νισύρου Νίκο Ανδριώτη και στην γνωριμία του μαζί του, και συνέχισε: «Προσπάθησα μέσα απο τις επιχειρήσεις μου να προβάλω τον τόπο μου και να τον αναδείξω. Πρόσφατα το εστιατόριο Γεύσεις βραβεύθηκε με ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα βραβεία στον ελληνικό χώρο, το βραβείο ελληνικής κουζίνα. Προσεχώς, στις 2 Οκτωβρίου θα έχουμε άλλη μία τιμητική διάκριση από το περιοδικό «Αθηνόραμα». Για μας είναι μεγάλη επιτυχία να αναδείξουμε αυτό τον τόπο, να συζητάνε για εμάς παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, και να βάλουμε τη Νίσυρο στο γαστρονομικό χάρτη. Να συζητάνε για εμάς, και δεν εννοώ για μένα, το εστιατόριο «Γεύσεις», εννοώ τη Νίσυρό μας, προσελκύοντας καθημερινά επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αρχές του καλοκαιριού ένοιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με τα κοινά καθώς αντιμετώπισα κάποια προβλήματα, προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις στη Νίσυρο. Ήρθα σε επαφή και με τις δύο παρατάξεις, και με τους δύο αρχηγούς. Από τη μιά, με τον κ. Χριστοφή Κορωναίο αντιμετώπισα ένα αρχηγό με σοβαρότητα και όραμα για αυτό τον τόπο και το βασικότερο για εμένα, επίγνωση των λαθών του και όρεξη να τα βελτιώσει και να τα λύσει.

Από την άλλη πλευρά αντιμετώπισα ένα, δύο, δεν ξέρω κι εγώ πόσους αρχηγούς της σύμπραξης που πρέπει να παραδεχθώ όμως ότι έχουν ένα κοινό σκοπό, ένα και μόνο κοινό σκοπό, τίποτα άλλο κοινό.  Ο σκοπός αυτός λοιπόν, γιατί τον αναφέρανε στη συνάντηση που είχαμε, είναι ένας, να διώξουν το Χριστοφή Κορωναίο, όχι από το Δήμο, από τη Νίσυρο. Στις ερωτήσεις μου για το τι έχετε σκοπό να κάνετε στην επερχόμενη θητεία σας υποθετικά, καμμιά ξεκάθαρη απάντηση.

Ήρθα σε επαφή με τους υποψηφίους του κ. Χριστοφή Κορωναίου, παιδιά νέα με εξειδίκευση και δράση σε διάφορους τομείς, όπως τον τουρισμό, τα περιβαλλοντικά, συλλογικά, πολιτιστικά, δεν θα αναφέρω ονόματα. Κάναμε συζητήσεις εποικοδομητικές για τον τόπο μας και μοιραστήκαμε κοινό όραμα.

Από την άλλη πλευρά επεδίωξα να έρθω σε επαφή με υποψηφίους αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν, έλεγαν αν τους ανακοινώσουν φοβούνται τον Χριστοφή Κορωναίο. Η παράταξη της σύμπραξης με ψηφοδέλτιο που έκλεισε 30 λεπτά πρίν λήξει η προθεσμία να καταθέσεις συνδυασμό κ. Μάρτεν, όχι 130 σταυρούς διαφορά που διαδίδετε ότι έχετε, ούτε καφενείο δε γεμίζετε. Έτσι κι αλλιώς το να μεγαλοποιείτε τα δεδομένα είναι γνωστά, την απόσταση έξι χιλιομέτρων την κάνατε 17, όχι 30. Με 17 υποψήφιους εκτός Νισύρου και με δύο παρατάξεις σε ένα, με διαφορετικό στόχο η κάθε μία, με μία ακέφαλη παράταξη’ τώρα για τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν θέλω να αναφερθώ, μόνο στον όλεθρο μπορούν να οδηγήσουν το τόπο μας, τίποτα άλλο. Εμένα πάντως δεν με πείθουν, εσάς δεν νομίζω να σας πείσουν. Ψέματα, ψέματα, ψέματα, άρχισαν την προεκλογική εκστρατεία, τίποτα άλλο. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έχουμε να επιλέξουμε και να συγκρίνουμε αρχηγούς και κατά συνέχεια υποψηφίους. Στην προκειμένη τον Χριστοφή Κορωναίο και στην άλλη μεριά τον Παναγιώτη Γιαννάκη Μαρτεν. Δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει σύγκριση. Από τη μία πλευρά ένας ηγέτης και από την άλλη πλευρά ένα  έρμαιο,  έρμαιο που υποκινείται από οικονομικά συμφέροντα ορισμένων,  φουσκώνοντάς του τη φιλοδοξία να γίνει δήμαρχος για να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους. Η επιλογή αγαπητοί μου ήταν μονόδρομος για μένα, θεωρώ ότι πρέπει να είναι και η δική σας την 8η Οκτωβρίου.

Η πρόσφατη ενασχόληση μου με τα κοινά με έκανε να καταλάβω δύο βασικά μειονεκτήματα γι αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορώ να πω ψέματα και το δεύτερο ότι δεν ξεχνώ. Δε μπορώ να ξεχάσω λοιπόν κάτι το οποίο ήταν βασική αρχή που μου δίδαξε η οικογένειά μου, κάτι το οποίο αρκετοί από εμάς θεωρούμε πλέον δεδομένο. Όταν ο κ. Χριστοφής ανέλαβε για πρώτη φορά το Δήμο Νισύρου το 2014 κατάφερε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά έχοντας αυτή τη στιγμή αποθεματικό γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ, και αναρωτιέστε γιατί δεν αξιοποιήθηκαν, δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω, θα σας πώ όμως ότι αν ο στόχος του ήτανε καθαρά για οικονομικό συμφέρον αυτά τα χρήματα δεν θα υπήρχαν, θα είχαν ξοδευτεί και το μεγάλο μέρος τους θα είχε καταχραστεί. Επέλεξε λοιπόν να αφήσει ένα οικονομικά ισχυρό δήμο με κύρος και προσπαθεί να αξιοποιήσει κονδύλια για την υλοποίηση των έργων τα οποία γνωρίζω ότι είναι χρονοβόρα. Δε ξεχνώ λοιπόν το ξέφραγο αμπέλι και καταχρεωμένο που παρέλαβε και με σκληρή δουλειά το μετέτρεψε σε αμπελώνα. Για όσους δεν γνωρίζουν ένα αμπελώνας για να παράγει κρασί χρειάζεται περίπου μια οκταετία. Η επόμενη λοιπόν πενταετία που έρχεται προμηνύει την πενταετία της παραγωγής για εμάς. Μη θεωρείτε δεδομένα αυτά τα πράγματα, μη θεωρείτε δεδομένο ότι και οι επόμενοι θα κρατήσουν το Δήμο τόσο ισχυρό, δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο στη ζωή, τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο. Εμείς θέλουμε να πηγαίνουμε μπροστά , μπροστά, η Νίσυρος πάει μπροστά.

Κλείνοντας σιγά σιγά να σας εκμυστηρευτώ τη μεγάλη μου φιλοδοξία γι αυτό τον τόπο. Αυτή δεν είναι ούτε τα έργα υποδομής, ούτε η ανάπτυξη, αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα για εμένα. Πρωταρχικός μου στόχος είναι ένας, και είναι η ομόνοια, η ομόνοια αυτού του νησιού. Θεωρώ ανεπίτρεπτο σε ένα ευλογημένο τόπο χιλίων κατοίκων, αδέλφια, οικογένειες, φίλοι, γειτόνοι, να μπαίνουν ανάμεσα τους οικονομικά συμφέροντα και να διχάζονται. Η  ζωή δεν είναι χρήμα, η ζωή είναι στιγμές. Δεσμεύομαι ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα στον τόπο μας. Γιατί για να πάει μπροστά αυτό το νησί από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε από την ομόνοια, για να γίνουμε μια γροθιά, μια γροθιά που σήμερα εδώ στα Νικειά η γροθιά αρχίζει να κλείνει το πρώτο δάκτυλο. Στις τρείς επόμενες ομιλίες θα κλείσουνε και τα άλλα τρία. Στις 8 του Οχτώβρη θα κλείσει η γροθιά, θα πεί όχι στους συμφεροντολόγους, ναι στην ανάπτυξη. Σας ευχαριστώ πολύ».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ανταλλάσσουμε Νικηταρά και Κυρίτση άμεσα με τον Κορωναίο…. Πάρτε και τους 2 δώρο, και τον Καισερλη για θυμιατό…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ