Όχι στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Ναι στην ισόρροπη ανάπτυξη | Γράφει η Μαρία Παπαζαχαρίου

11
12025
✒️Ον ου θρέψαι Κως, ουδ’ Αιγυπτος
🔹Ο Ξένιος Ζεύς δεν κατοικεί πια στον τόπο μας. Μετακόμισε σε εξοχώριες.
💶Η αυτάρκεια είναι προϋπόθεση της ανεξαρτησίας. Τα μεγάλα trust καπηλεύονται το εισόδημα των νησιωτών, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
⛏️Η εύφορη γη που μας κληρονομήθηκε, μπορεί να μας διασφαλίσει την αυτάρκεια σε προϊόντα διατροφής και να καλύψει τις ανάγκες και των άγονων νησιών που αποτελούν έναν ενιαίο χώρο ανάπτυξης.
🚜Οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστελεχωμένες σκοπίμως, αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, όπως π.χ. η αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων με τα αδιάθετα κληροτεμάχια, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν καλλιέργειες, ακόμα και βιολογικών παραδοσιακών προϊόντων, όπως τα άνυδρα της Κεφάλου, το σιτάρι, τα όσπρια, σουσάμι και τόσα άλλα προϊόντα κτηνοτροφίας.
👨‍🌾Οι άνθρωποι που τόσα χρόνια παλεύουν να συντηρήσουν την γόνιμη γη, λυγίζουν από το κόστος και ο πρωτογενής τομέας φθίνει.
✔️Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων,προϋποθέτει ένα τεκμηριωμένο σχέδιο, που να προσελκύσει νέους αγρότες και να υποστηρίζεται σοβαρά από τις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα του πρωτογενή τομέα.
ℹ️Η αγροτική οδοποιία αφέθηκε στα ρομάνια και οι διανοίξεις παραμένουν σχέδια, δυστυχώς ανεδαφικά.
🐑🐐Η Κως καταγράφονταν πριν λίγα χρόνια ως η πρώτη νησιωτική περιοχή σε ζωικό κεφάλαιο. Η άναρχη χωροθέτηση όμως σε τουριστικές κλίνες , εκτόπισε τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και περιόρισε τα της ελευθέρας βοσκής αγνά προϊόντα.
↗️Η εξέλιξη με την κερδοσκοπία των αγορών, είναι βέβαιο ότι θα μας υποχρεώσει να στηριχθούμε στην τοπική παραγωγή και τις δικές μας δυνάμεις.Ας τις εξοικονομήσουμε διεκδικώντας από το επιτελικό κράτος την προσαρμογή των εφαρμοστικων νόμων για τις νησιωτικές περιοχές και την στήριξη του πρωτογενή τομέα, με τοπικά σχέδια ανάπτυξης, που να τον συνδέουν με την τουριστική οικονομία και την μεταποίηση.
↕️Όσοι καταγγέλλουν την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, θα πρέπει και να υποστηρίξουν τις πολιτικές που ισορροπούν την ανάπτυξη και μας απεγκλωβίζουν από την εξάρτηση των οικονομικών μονοσήμαντων συμφερόντων.
📸Σας αφιερώνω αυτήν την παλιά φωτογραφία σήμερα παγκόσμια ημέρα τουρισμού, αντιπαραβάλλοντας το χθες με το σήμερα, ώστε να προβληματιστούμε για το μέλλον.
‼️Υ.Γ. Ιδιαιτέρως το αφιερώνω στον τελευταίο πρόεδρο ντοματοπαραγωγών που σπέρνει μέχρι σήμερα για να καρπίζει ο εύφορος κάμπος , Μιχάλη Δρόσο, πασίγνωστο με το όνομα Πλαστήρας.

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αξιέπαινο ρεπορτάζ! Και πολύ σημαντικό γειά τις ζωές και το μέλλον του νησιού μας! Αλλα πρέπει να βάλλεται την ερώτηση! Πώς κόπηκε ο αφαλός μεταξύ παλαιότερων και νεων γενεών? Και πώς να προσελκύσωμαι περισσότερους ανθρώπους στον πρωτογενή Τομέα? Και λύσεις παρακαλώ!!! Προτού είναι πάρα πολύ αργα!!!

  2. πόσα εργοστάσια ντοματο πολτού είχαμε;
    πόσα υπάρχουν τώρα;
    έχει μείνει έστω ένα!!!!
    για μουσείο;
    Υποδομές για άλλα πενταστερα έχουμε;

  3. Καλέ που ήσουν εσύ ; κάθε εκλογές μας θυμάσαι για να μας σώσεις ποτέ σαν βουλευτής και πότε στην περιφέρεια. αυτά που λες μας τα έχουν πει και άλλοι . φυσικά η εύφορη Κως πρέπει να μείνει αγροτική τροφοδότης. θεμιτές οι πολιτικές φιλοδοξίες αλλά ο λαός κρίνει αλάνθαστα και ψηφίζει ανάλογα. κυρίως δεν ξεχνά τις συμπεριφορές .

  4. Ναι Μαρία μου.Να βάλουμε ντομάτες .Να ξαναπάμε στη δεκαετία του 70 να φεύγουμε πάλι για Αυστραλία.

      • Μεγάλος άνθρωπος και δεν έχεις μάθει ιστορία.Η ΝΔ με τον Καραμανλή έφερε τον κόσμο πίσω ,ανέπτυξε την Ελλάδα και τη έβαλε στην ΕΕ.10ο μέλος κόντρα στον επαναστάτη Ενδρεα που δεν ήθελε ούτε ΕΕ ούτε ΝΑΤΟ αλλά να μας βάλει στους αδέσμευτους με,Ιράκ,Λιβυη,Συρια,Νικαραγουα και Γιουγκοσλαβία.Ξέρεις τι είναι σήμερα αυτές οι χώρες.Βέβαια μετά είδε το χρήμα που ερχόταν με τις νταλίκες και Αλαξε.Αππα το πέταξε σε πρασινοφρουρους και δεν ανέβηκε επίπεδο η χώρα.Κοίταγε το σήμερα και όχι το μέλλον με τις γνωστές συνέπειες.Δεν εινσι θέμα ηλικίας φίλε μου να ξέρεις ιστορία.Είναι ποσό κολλημένος είσαι.Εξαλου εσυ ξέρεις το θα ψηφίσεις και μετά σπο 10 χρόνια Ασχετα με τι συμβεί.

  5. Μαράκι μας ο τουρισμός είναι το όχημα για μαζική αγροτική παραγωγή και ανταγωνιστικότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών μας προιόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κρασιά μας, εβιβα!

  6. θυμαμαι την ΑΒΙΚΩ. Και ποιος δεν δουλεψε εκει. Και ηρθε ο ακατανομαστος πρωην δημαρχος να το ξεπουλησει και μαλιστα να βγαλει την αδεια κατεδαφισης.
    Ενα απο τα πολλα εγκληματα του πρωην!!

  7. τι αποψη εχει ο νικητιαδης?
    θυμαμαι που ειπε καποτε ε και τι εγινε που αυξανονται οι κλινες και δε θαχουμε νερο?
    τραβαμε μια αφαλατωση και λυθηκε το προβηγμα. κατι τετοιοι στην παραταξη σας ερχονται σημερα και μιλουν για ισορροπη αναπτυξη.

  8. Πολύ ωραίο και ρομαντικό το άρθρο….
    Όταν όμως προέρχεται από κάποιο που στήριξε διαχρονικά όλες αυτές τις πολιτικές που έφερε την Κω σε αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση και την αντίστροφη κατάσταση τον εικονικό πλούτο των πεντάστερων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ