Έκπληξη και ανησυχία εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Κω για την αύξηση του φόρου διαμονής – Επιστολή

4
12953

Την έκπληξη σε συνδυασμό με την ανησυχία της για την αύξηση του φόρου διαμονής στα ελληνικά ξενοδοχεία εκφράζει σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, κ. Κωστή Χατζηδάκη και κα. Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη η Ένωση Ξενοδόχων Κω, καλώντας τους σε διαβούλευση για την επανεξέταση του μέτρου.
Ακολουθεί η επιστολή:
Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τον κλάδο μας η ξαφνική ανακοίνωση της υπέρμετρης αύξησης του φόρου διαμονής στα Ελληνικά ξενοδοχεία, ιδιαίτερα όταν δεν προηγήθηκε καμία απολύτως διαβούλευση και μάλιστα από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει εμπράκτως το πόσο κοντά είναι στην επιχειρηματικότητα.
Διαθέτουμε ως χώρα ένα τουριστικό πακέτο ήδη επιβαρυμένο με φορολογία και αύξηση δαπανών σε όλα τα επίπεδα (ακρίβεια, πληθωρισμός, ενέργεια, εργοδοτικό κόστος). Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβολή ή αύξηση φόρου -ακόμα και αν επιβαρύνει τον καταναλωτή, έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται το προϊόν μας ακόμα ακριβότερο. Είναι σαφέστατο ότι θα επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως η ανταγωνιστικότητα του τελικού προσφερόμενου προϊόντος, ειδικά όταν οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί (Τουρκία, Ισπανία, κ.α.) λειτουργούν με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες.
Ο φόρος διαμονής από την αρχή είχε πολλές στρεβλώσεις. Αντί να αναδιαμορφωθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιείται από την τοπική αυτοδιοίκηση με ανταποδοτικά έργα υποδομής και ενέργειες σε επίπεδο τουριστικής προβολής, καλύπτει φορολογικά κενά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ότι επισκέπτης ξενοδοχείου με τίμημα 50 Ευρώ καλείται να πληρώσει 3 ευρώ πλέον φόρο διαμονής, ενώ επισκέπτης πολυτελούς βίλας με τίμημα 500 Ευρώ θα πληρώσει 1,5 Ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση ας δώσουμε και στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, που προσπαθούν να μείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αδυνατούν ακόμα και να κρατήσουν ένα επίπεδο τιμών που καλύπτει το κόστος λειτουργίας τους. Και σε αυτή την κατάσταση καλείται ο εμπορικός επισκέπτης να πληρώνει ξανά και ξανά τον φόρο διαμονής…
Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει αποδείξει και επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια την αλληλεγγύη του ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τις φυσικές καταστροφές. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες, με σχεδιασμό, στόχους και πρόγραμμα. Όπως είναι ακόμα πιο σημαντικό να επενδύσουμε στις υποδομές, τόσο στις τεχνικές, όσο και στο κομμάτι των υπηρεσιών που θα προλαμβάνουν τις καταστροφές και θα προστατεύουν τους πολίτες και τους προορισμούς.
Αυτό όμως είναι κάτι που αφορά όλους εμάς όπως και όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν αφορά τον επισκέπτη μας και σίγουρα θα έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο όταν τον «υποχρεώσουμε» να το επιβαρυνθεί.
Σας καλούμε λοιπόν σε μια διαβούλευση επανεξέτασης του μέτρου της αύξησης του φόρου διαμονής, έτσι ώστε όλοι να συμβάλλουμε δίκαια και αναλογικά.
Την επιστολή υπογράφουν για το Δ.Σ. της Ένωσης, η πρόεδρος και η γεν. γραμματέας, κα. Κωνσταντίνα Σβύνου και κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου
Πηγή money-tourism.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. για την αύξηση των λαθροεισβολεων όμως δεν ανησυχείτε.Αλλα είναι για το συμφέρον σας εκεί.Εσεις ανησυχείτε μόνο για ότι βαραίνει την τσέπη σας,και το συμφέρον σας.

  2. Ας πληρώσετε και τίποτα τόσα τρώτε από Τους υπαλλήλους και τον κοσμάκη
    Άσε που η προμ….. πάει σύννεφο
    Από εστιατόρια ταξίδια Εκδρομές ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μηχανάκια Μεταφορές

  3. Μιλάτε και σεις οι ξενοδόχοι που με τις γεωτρήσεις σας[νόμιμες και μη] έχετε ρημάξει τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού,για να έχετε χιλιάδες πισίνες και εκατοντάδες στρέμματα με γκαζόν.Αλήθεια τι κάνετε για την προστασία και την επάρκεια του νερού;ΤΙΠΟΤΑ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ