Υπερτουρισμός ή Τουρισμός υψηλότερου εισοδήματος; Η πρόταση της Νέας Εποχής | Γράφει η Ευτυχία Σταθοπούλου

2
12426

Υπερτουρισμός ή Τουρισμός υψηλότερου εισοδήματος; Η πρόταση της Νέας Εποχής

Διαβάσαμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την αύξηση του φόρου διαμονής και καταλήγουμε πάλι στο ίδιο συμπέρασμα. Πως ο Τουρισμός είναι τεράστια πηγή εσόδων που έρχεται τώρα να ενισχύσει -μέσω αυτής της αύξησης -το Ταμείο Φυσικών  καταστροφών.

Ακόμα και μέσω αυτής της δήλωσης καταλαβαίνουμε όλοι που βρισκόμαστε σχετικά με τις υποδομές σε όλη την Ελλάδα και που θα έπρεπε να είμασταν αν γινόντουσαν βασικά έργα.

Όλες οι φυσικές καταστροφές που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα θα μας επηρεάσουν άμεσα. Όλοι πληρώνουμε με κάποιο τρόπο τις ελλείψεις του κράτους.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως για να πληρώσει κάποιος φόρο διαμονής (τόσο αυξημένο) θα πρέπει να του παρέχεις και τα ανάλογα. Αυτήν την στιγμή οι τουρίστες δεν πληρώνουν 500 και 1000 ευρώ την βραδιά όπως διάβασα (και άρα δεν θα ενοχληθούν με την αύξηση αυτή). Η μέση τιμή δωματίου τουλάχιστον στην Κω είναι χαμηλότερη ακόμα και στα 5αστερα ξενοδοχεία του νησιού. Είναι τιμές συμβολαίων που έχουν γίνει με tour operators και φυσικά πολλές από αυτές έχουν γίνει με τις ανάλογες εκπτώσεις (early bookings). Υπάρχουν και αυτοί που πληρώνουν 600 ή 700 ευρώ την βραδιά αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον μαζικό τουρισμό (υπερτουρισμό) που έχει το νησί.

Ακόμα και οι τουρίστες που μένουν στα 5αστερα του νησιού δεν δαπανούν μεγάλα ποσά κατά την διαμονή τους στο νησί σε διασκέδαση , φαγητό ή αγορές. Ένα μικρό ρεπορτάζ να κάνει κανείς θα δει πως μπορεί το νησί να είναι γεμάτο αλλά αυτό δεν έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα κέρδη για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον βασικές υποδομές όπως ο βιολογικός στο ψαλίδι , νοσοκομείο, συγκοινωνία από την μία άκρη του νησιού έως την άλλη κ.α. είναι προβλήματα που μοιάζουν έως σήμερα άλυτα.

Τώρα οι ξενοδόχοι θα κληθούν να ζητήσουν το 2024 έξτρα : 7 ευρώ (από 3 ευρώ) ανά ημέρα στα 4αστερα και 10 ευρώ! ( από 4 ευρώ) στα 5αστερα.  Την ώρα που μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία ακούνε παράπονα ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό.

Δηλαδή αυτή την στιγμή τί πακέτο θα πρέπει να φτιάξουν οι ξενοδόχοι για το 2024;

Μέσα στο παραπάνω κλίμα «κούμπωσε» και η κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου , αφού πλέον τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Νοέμβριος θεωρούνται «ζεστοί» μήνες και άρα οι τουρίστες θα ταξιδεύουν εκτός περιόδου αιχμής (!). Ευτυχώς δηλαδή που άλλαξε το κλίμα.

Τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τις ρωτήσαμε αν μπορούν (και το σηκώνει η τσέπη τους) να μένουν ανοιχτά τον Νοέμβριο; Ερώτημα βάζω..

Εδώ καταλήγουμε λοιπόν στην γνωστή συζήτηση που όλοι κάνουμε τόσα χρόνια για τον τουρισμό υψηλότερου εισοδήματος. Για να πάρεις όμως , πρέπει και να δώσεις.

Οφείλουμε και πρέπει να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά κάθε νησιού ξεχωριστά. Η Περιφέρεια θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην ανάδειξη της Ιπποκρατικής Κω. Δεν φτάνουν οι παρουσίες μας σε περίπτερα και τουριστικές εκθέσεις, που έτσι και αλλιώς συμμετέχουν και οι ξενοδόχοι. Όλα μαζί σε έναν κουβά δεν γίνεται. Θέλουμε στόχευση, πρόγραμμα και χάραξη πολιτικής για να κερδίσουμε αυτό που ζητάμε. Μεγάλο παράδειγμα ο συνεδριακός τουρισμός.

Η πρόταση μας:

Εμείς λέμε, πως κάθε νησί έχει την δική του ταυτότητα, τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του ομορφιές και την ίδια ώρα, τα δικά του προβλήματα. Γι’ αυτό προτεραιότητά μας, για τον τουρισμό των νησιών μας, είναι η χρηματοδότηση μελέτης αναπτυξιακού σχεδίου για τον τουρισμό σε κάθε νησί χωριστά. Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια θα επεξεργαστεί ένα ξεχωριστό οριζόντιο σχέδιο που θα κουμπώνει με τις ανάγκες του κάθε νησιού. Μέσα από δημοκρατικό διάλογο με κάθε Δήμο-Νησί, θα καθοριστούν οι προτεραιότητες της Περιφέρειας.

Μήπως δεν μας ενδιαφέρουν τα Συνέδρια όταν μόνο η Κώς μαζί με τη Ρόδο διαθέτουν πάνω από τις μισές συνεδριακές θέσεις που διαθέτει όλη η χώρα ;

Εμείς, θα σταθούμε δίπλα και θα ενισχύσουμε οικονομικά κάθε προσπάθεια δημιουργίας Γραφείου Συνεδρίων (Convention Bureau). Τα οφέλη θα είναι εντυπωσιακά. Όλοι γνωρίζουν πόσα χρήματα αφήνουν οι Σύνεδροι με τις οικογένειες τους και πόσα οφέλη έχουμε από κάθε Συνέδριο στα νησιά μας.

Εκείνο που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και δεν κατανοείται από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή είναι ότι το Νότιο Αιγαίο δεν είναι ένας προορισμός για να προβάλλεται ως  τέτοιος. Το Νότιο Αιγαίο είναι 49 ξεχωριστοί προορισμοί που το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα που είναι ξεχωριστή και μοναδική. Αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε Δήμο για να την προβάλλει.

 

Σταθοπούλου Ευτυχία

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν και μια σωστή μελέτη για να βάλουμε μια σωστή βάση στις δυνάμεις και τις αδυναμίες που έχουμε αναπτυξιακά δεν είναι κακή ιδέα, αναλόγως βέβαια και ποιος θα την αναλάβει και με τι κατευθύνσεις θα γίνει… Αλλά ο συνεδριακός τουρισμός δεν είναι εναλλακτικός τουρισμός και σίγουρα δε βάζει προτεραιότητά την τοπική κοινωνία. Οι υποδομές ανήκουν σε λίγους και πλούσιους (δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς) και εκεί θα πάει και το κέρδος στην πλειοψηφία του και όσο «στάξει» στην τοπική κοινωνία θα είναι πολύ λίγο. Δε λέω να μην έρθουν περισσότερα συνέδρια στην Κω αλλά μη γελιόμαστε που θα πάει το χρήμα.
    Η Περιφέρεια δεν μπορεί να σχεδιάσει εξειδικευμένα αναπτυξιακά προγράμματα για την κάθε τοπική κοινότητα ξεχωριστά, αυτά πρέπει να γίνουν από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο.

    • Λιγα τα ψωμια μας αδελφια.
      Γνωριζετε την κατάσταση στην Λαμπεντούζα?
      Αντε γειααααααα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ