Απαγορεύτηκε το κυνήγι για δέκα χρόνια σε περιοχή 5.460 στρεμμάτων στη Ρόδο

1
4391

Απαγορεύθηκε για διάστημα δέκα ετών το κυνήγι όλων των θηραμάτων στην περιοχή «Ταμιευτήρας Φράγματος Γαδουρά» μετά από απόφαση που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά έκταση εμβαδού 5.460 στρεμμάτων και θα ισχύσει από την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 έως και τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2032-2033.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απόφαση, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε στις 16 Ιουνίου, αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ χθες (17 Αυγούστου 2023).

Σημειώνεται ότι, η έκταση απαγόρευσης περιλαμβάνει χερσαία και υδάτινη επιφάνεια και εκτείνεται από τη στέψη του φράγματος Γαδουρά όπου βρίσκεται το όριο του Καταφυγίου Άγριας ζωής, κατευθύνεται βορειοδυτικά και ακολουθεί τον παραλίμνιο, ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι τη διασταύρωσήτου με τον επαρχιακό δρόμο Απόλλωνα-Λάερμα και με κατεύθυνση προς τον οικισμό Λάερμα ακολουθεί τον επαρχιακό δρόμο μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Γαδουρά, όπου συναντά το όριο του κέντρου άγριας ζωής.

Στη συνέχεια ακολουθεί την κοίτη του ποταμού με νοτιοανατολική κατεύθυνση επί της οριογραμμής του κέντρου άγριας ζωής που διέρχεται μέσα από τον ταμιευτήρα μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται η αφετηρία στη στέψη του φράγματος.

Για την εφαρμογή της απόφασης η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης Θήρας.

Αναλυτικά η απόφαση που εκδόθηκε στις 16 Ιουνίου 2023 αναφέρει τα εξής:

«Αποφασίζουμε

Την απαγόρευση της θήρας όλων των θηραμάτων για δέκα (10) έτη, ήτοι από την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 μέχρι τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2032-2033, σε έκταση εμβαδού 5.460,00 στρεμμάτων στην περιοχή «Ταμιευτήρας Φράγματος Γαδουρά» του δήμου Ρόδου.

Η έκταση απαγόρευσης θήρας, που περιλαμβάνει χερσαία και υδάτινη επιφάνεια, απεικονίζεται με συνεχή κίτρινη γραμμή στον συνημμένο χάρτη απαγόρευσης θήρας που μαζί με τον πίνακα συντεταγμένων θεωρήθηκαν και συνοδεύουν την παρούσα απόφαση.

Η οριογραμμή της έκτασης περιγράφεται ως εξής:

Από τη στέψη του φράγματος Γαδουρά, όπου και το όριο του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.) «Γαδουράς, Μάρμαρα, Τρυφωνιάτισσα, Αλώνες, Τρούλα, κ.λπ.» κατευθύνεται βορειοδυτικά και ακολουθεί τον παραλίμνιο, ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι τη διασταύρωση του με τον επαρχιακό δρόμο Απόλλωνα – Λάερμα.

Με κατεύθυνση προς τον οικισμό Λάερμα, ακολουθεί τον επαρχιακό δρόμο μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Γαδουρά, όπου συναντά το όριο του Κ.Α.Ζ.

Στη συνέχεια, ακολουθεί την κοίτη του ποταμού με νοτιοανατολική κατεύθυνση επί της οριογραμμής του Κ.Α.Ζ., που διέρχεται μέσα από τον ταμιευτήρα (τεχνητή λίμνη), μέχρι το σημείο όπου και η αφετηρία, στη στέψη του φράγματος.

Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου παρακαλείται για την έκδοση της σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης Θήρας.

Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις περί θήρας Υπηρεσία, στην Αστυνομία, στην Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου, στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ρόδου και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Από τις διατάξεις της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Υπό εξέταση και η απαγόρευση σε άλλες περιοχές
Σημειώνεται πάντως ότι η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη φετινή κυνηγετική περίοδο και σε άλλες περιοχές του νησιού μας καθώς το κυνηγετικό έτος είθισται να ξεκινά κάθε χρόνο τέτοιες μέρες (20 Αυγούστου) και επικρατεί μία δικαιολογημένη σύγχυση.

Ειδικά μάλιστα μετά την ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου σύμφωνα με την οποία καλούνταν οι κυνηγοί μέλη του να προσέλθουν από χθες (17 του μήνα) για την έκδοση των αδειών θήρας.

Μετά τη φωτιά του Ιουλίου που προξένησε μεγάλες καταστροφές σε περιοχές του νησιού, έχει δημιουργηθεί ένα κύμα αντίδρασης σε κάθε κυνηγετική δραστηριότητα στη Ρόδο και μάλιστα αυτό εκδηλώνεται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους κυνηγούς πάντως να υπογραμμίζουν ότι ασκούν μία νόμιμη δραστηριότητα και θέλουν να τη συνεχίσουν χωρίς να είναι αντίθετοι σε κάποιους περιορισμούς που θα θέσουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» χθες στάλθηκε από τη Διεύθυνση Δασών έγγραφο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για τις περιοχές στις οποίες κατέφυγαν τα θηράματα μετά τη φωτιά, ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει γι’ αυτές, δηλαδή αν απαγορευτεί το κυνήγι, ποιες θα αφορά και για πόσο διάστημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μεγάλη φωτιά του 2008 κάηκαν περίπου 135.000 στρέμματα κάτι που επέβαλε την απαγόρευση της θήρας στην περιοχή της πυρκαγιάς καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της για την προστασία τη θηραμάτων αλλά δεν ίσχυσε καθολική απαγόρευση θήρας.

Κική Αποστολίδη – Πάττα: Όχι βιαστικές κινήσεις
Αναφορικά με το θέμα η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος δήμου Ρόδου σε θέματα Ισότητας των Φύλων Οικολογίας και Πρωτογενούς Τομέα Ανάπτυξης Κική Αποστολίδη Πάττα, η οποία μάλιστα τοποθετήθηκε δημόσια αναφέρει τα εξής:

«Με λύπη μου διαβάζω σχετικά με τη διαδικασία το να χορηγηθούν άδειες για το κυνήγι…

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΚΥΝΗΓΙ…

Ο Πρωτογενής Τομέας Ανάπτυξης του δήμου Ρόδου δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία χορήγησης αδειών για κυνήγι.

Όντας όμως πολίτες αυτού του νησιού μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια που έγινε και γίνεται να σωθούν τα ζώα νομίζω πως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσουμε καν να το σκεφτόμαστε.

Οι περιοχές αυτές χρειάζονται τον χρόνο τους για να μπορέσει η φύση -που ξέρει άλλωστε καλύτερα από τον καθένα μας- να πάρει μπροστά…

Τα ζώα επίσης χρειάζονται τον χρόνο τους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Το δάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι επισκέψιμο.

Προσοχή και όχι βιαστικές κινήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ…».

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου: Να απαγορευτεί το κυνήγι σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου

Από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι ξεκίνησε χθες 17/8/2023 η διαδικασία έκδοσης αδειών για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 για το νησί της Ρόδου. Με ακόμα περισσότερη έκπληξη ενημερωνόμαστε ότι η Δασική Υπηρεσία και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθενται να επιτρέψουν το κυνήγι για φέτος στο νησί μας.

Για την κοινή λογική τα παραπάνω αποτελούν μια παράλογη ενέργεια κατά της εναπομείνασας άγριας πανίδας του νησιού. Μετά την πρόσφατη δασική πυρκαγιά που κατέκαψε 170.000 στρέμματα κυρίως δασικής έκτασης, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα του νησιού, θεωρούμε ως ελάχιστο μέτρο την απαγόρευση του κυνηγιού για φέτος και την επανεξέταση του μέτρου ανά έτος σε βάθος πενταετίας.

  • Κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου για φέτος και να κάνει επανεκτίμηση της κατάστασης ανά έτος μέχρι να υπάρχει η βεβαιότητα της μη διακινδύνευσης της άγριας πανίδας του νησιού.
  • Κάνουμε έκκληση στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ρόδου και στα μέλη του να απέχουν τουλάχιστον για φέτος από κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με το κυνήγι όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.
  • Ζητάμε να επωμιστεί η πολιτεία τα έξοδα της θηροφυλακής για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση του κυνηγιού.
  • Ζητάμε την στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών.
  • Ζητάμε να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες περιοχές
  • Ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πληγείσες περιοχές.

Τα παραπάνω αποτελούν πάνδημο αίτημα όλης της κοινωνίας της Ρόδου και όχι μόνο. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος επιζητά το διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το καλό του νησιού μας.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ