Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου για δηλώσεις Πρωθυπουργού και δικηγόρου Κροατίας

2
6534

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ

 

Κως 13 Αυγούστου 2023

 

Πληροφορηθέντες  τις υβριστικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Κροάτη δικηγόρου Νταβορίν Κάρατσιτς, ο οποίος, σχετικά με τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα και το θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, θέλοντας να υπερασπίσει τους οπαδούς συγκεκριμένης ομάδας που κατέφθασαν στην χώρα μας και ορισμένοι εξ αυτών σκότωσαν τον παραπάνω φίλαθλο και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους δύο, αποκαλεί τους Έλληνες υποστηρικτές της ομάδας τους ως «…. Τα μεγαλύτερα αποβράσματα που υπάρχουν…» χρησιμοποιώντας και άλλους χαρακτηρισμούς, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις του ανωτέρω δικηγόρου, οι οποίες απάδουν του δικηγορικού λειτουργήματος, εκφεύγουν του υπερασπιστικού ρόλου του δικηγόρου, προσβάλλουν το δικηγορικό επάγγελμα και προάγουν την οπαδική  βία.

Τούτες τις ώρες που η ελληνική κοινωνία πενθεί τον άδικο χαμό ενός συνανθρώπου μας, ο Κροάτης δικηγόρος θα έπρεπε να γνωρίζει, πως βασική αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, το οποίο υπηρετούμε, είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, η προάσπιση του κράτους δικαίου και η πάταξη της  παράνομης και τυφλής βίας.

Ως Δικηγορικός Σύλλογος Κω, καταδικάζουμε τις απαξιωτικές και μη συνάδουσες με το νόμο και τη δεοντολογία δηλώσεις του Κροάτη δικηγόρου που αποτελούν βάναυση προσβολή στο δικηγορικό λειτούργημα για τις οποίες θα πρέπει να λογοδοτήσει στα αρμόδια όργανα. Συνάμα αποτελούν ύβρη στη μνήμη του νεαρού που χάθηκε και στις οικογένειες  που αυτές τις ώρες  ζουν την απόλυτη θλίψη, αγωνία και απελπισία. Στεκόμαστε δίπλα σε όσους δοκιμάζονται και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου νεκρού.

Καταδικάζουμε ωσαύτως τις δηλώσεις του Κροάτη Πρωθυπουργού ο οποίος για τα συμβάντα στη Νέα Φιλαδέλφεια επεσήμανε ότι «…αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής  κράτησης”, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοση συλλογικής ευθύνης…»

Οι δηλώσεις αυτές του Κροάτη Πρωθυπουργού συνιστούν ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της  Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης καθώς και κατάφωρη προσβολή και απαξίωση των θεσμών της Χώρας μας. Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής και η προσβολή της σωματικής ακεραιότητας  και της κοινωνικής ειρήνης, αποτελούν βασικά έννομα αγαθά τα οποία η Πολιτεία καλείται να τα διασφαλίσει και να τα διαφυλάξει για την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών.

Η ελληνική πολιτεία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επανειλημμένα έχει δείξει δείγματα γραφής, ενώ η Ελληνική Δικαιοσύνη και τα όργανά της ανεξάρτητα και αντικειμενικά εφαρμόζουν τους νόμους που έχουν θεσπισθεί  τηρώντας το Σύνταγμα και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει λοιπόν χρεία παρεμβάσεων η Ελληνική Δικαιοσύνη.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. θα το καταγγείλετε στα αρμοδια οργανα και θα τοννπαραπέμψετε σφα αρμοδια δικαστηρια; Αν όχι φρουδες δηλώσεις εντυπωσιασμού. Περιμένουμε ενέργειες…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ