Γιάννης Παππάς: «Η αλήθεια, είναι η σφραγίδα της δικαιοσύνης»

1
3012

Γιάννης Παππάς: «Η αλήθεια, είναι η σφραγίδα της δικαιοσύνης»

 

Οι ακριβείς δηλώσεις του  Υφυπουργού  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά.

Οι δύσκολες ώρες για όλους, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης και είναι αλήθεια, πως οι ημέρες που πέρασαν, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένες.

Προς αποκατάσταση λοιπόν της πραγματικότητας, των όσων ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Υφυπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννης Παππάς και μίας αποστροφής του λόγου του, η οποία απομονώθηκε και προξενεί συμπεράσματα που απέχουν κατά πολύ από το πραγματικό νόημα όσων ήθελε να πει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, διευκρινίζονται τα εξής:

Τη στιγμή, που το νησί της Ρόδου βρέθηκε  σε πύρινο κλοιό, συμπολίτες μας  κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τουρίστες εκκένωσαν μέρη που είχαν επισκεφθεί και επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές, δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι όλα πήγαν «τέλεια», πόσο μάλλον ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των συνανθρώπων του με πράξεις και πρωτοβουλίες.

Ας παραθέσουμε  λοιπόν μία σειρά πραγματικών γεγονότων σε χρόνο ενεστώτα, που δεν επιδέχονται παρερμηνειών, ούτε απομόνωσης.

  • Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται στο νησί της Ρόδου από το βράδυ της Τετάρτης, με το ξεκίνημα των πυρκαγιών, χωρίς να λείψει, ούτε στιγμή.
  • Από το βράδυ της ίδια ημέρας,  συμμετείχε  σε όλες τις συσκέψεις του συντονιστικού οργάνου και πραγματοποίησε εναέριες επιθεωρήσεις των μετώπων της πυρκαγιάς με το ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής
  • Βρέθηκε  επανειλημμένα στα μέτωπα των πυρκαγιών.
  • Ήταν σε συνεχή επικοινωνία, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Ρόδο υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Γιάννη Μπρατάκο και με τις αρχές του νησιού, που έχουν αναλάβει την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς.

Τι πραγματικά, είπε ο Γιάννης Παππάς:

«Στις φωτιές της Ρόδου που κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος, έκαψαν περιουσίες συμπολιτών μας και προκάλεσαν ζημιές σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προστατεύθηκε το ύψιστο αγαθό: η ανθρώπινη ζωή.

Δεν θρηνήσαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής συντοπίτη μας, τουρίστα ή επισκέπτη.

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που οργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, καθώς η εκκένωση αφορούσε σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και πάνω από 3.700 με πλωτά, με  την πολύτιμη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πρωταρχικό μέλημα όλων, όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης, ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό στέφθηκε από αδιαπραγμάτευτη επιτυχία.

Το αυθόρμητο κύμα εθελοντισμού από χιλιάδες Ροδίτισσες και Ροδίτες, τόσο στο μέτωπο της κατάσβεσης των πυρκαγιών όσο και της υποστήριξης και φροντίδας όσων επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται έχει αφήσει άναυδη, ολόκληρη την υφήλιο.

Το φιλότιμο, η ανιδιοτελής προσφορά, η συνέπεια και η επιμονή του Ροδιακού λαού είναι πράγματα για τα οποία αξίζει να είμαστε περήφανοι και να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ.

Όπως περήφανοι πρέπει να είμαστε,  για την υπεράνθρωπη προσπάθεια και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος όσων επιχειρούν αυτές τις ημέρες υπό αντίξοες συνθήκες στα πύρινα μέτωπα,  για να υπερασπιστούν τις ζωές μας και τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Το γιατί υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και ποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, τη σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, είναι κάτι που ήδη ερευνάται,  καθώς η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για τα αίτια και την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Ήδη, παραγγέλθηκε από την Τρίτη,  προκαταρκτική έρευνα προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, αφότου η Αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικήτα Βενιό και την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κ. Κατερίνα Μπαλατσούκα.

Η προστασία του ύψιστου αγαθού της ανθρώπινης ζωής και το κύμα εθελοντικής προσφοράς ωστόσο, δεν επιτρέπεται να γίνονται αφορμή κριτικής ή εκμετάλλευσης από κανέναν και για τίποτα.

Και, ναι! Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Από αυτή τη στιγμή, ξεκινάει ο αγώνας για την επόμενη μέρα. Τόσο για το περιβάλλον και την αποκατάστασή του, όσο και για την οικονομία του νησιού, την απασχόληση και την ανάκαμψη των επιχειρήσεων.  Η σεζόν είναι ακόμα μπροστά μας

Η κυβέρνηση,  θα είναι αρωγός με όσες δυνάμεις διαθέτει προς αυτή  την προσπάθεια

Θα υπάρξει χρόνος και για την αυτοκριτική και για την κριτική, ακόμα και για πιθανά λάθη.  Αυτή η ώρα όμως,  είναι η ώρα της μάχης για την ανάκαμψη του τόπου μας και τη μάχη αυτή δεν θα τη χάσουμε».

 

Ιωάννης Κ. Παππάς

Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ