Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω

4
7853

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο των γραφείων της Ένωσης Ξενοδόχων προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής 21 Ιουλίου, αντιπροσωπεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω υποστηριζόμενη από το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ. Η Πρόεδρος του Σωματείου Ιωάννα Λάμπρου, ανέγνωσε κατά την διάρκεια της σύντομης κινητοποίησης τα αιτήματα του Σωματείου ενώ στην συνέχεια παρέδωσε στην γραμματεία της Ένωσης ξενοδόχων έγγραφο διαμαρτυρίας που περιελάμβανε τις πάγιες απαιτήσεις του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων επί των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό ευρύτερα.

Ακολουθεί το αναλυτικά πλήρες κείμενο της παράστασης διαμαρτυρίας:

 

Συνάδελφοι,

Στην Κω στον 3Ο τουριστικό προορισμό,στενάζει από την έλλειψη χεριών. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, λιγότεροι εργαζόμενοι βγάζουν τριπλάσια δουλειά. Στα περισσότερα ξενοδοχεία δεν τηρείται η κλαδική σύμβαση, το «πακέτο» πάει κι έρχεται.Η Ένωση ξενοδόχων Κω θέλει σύμβαση που θα μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω, αφού θα προβλέπει κατάργηση του 5ημέρου, με μισθούς ψίχουλα και δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.

Στη σαιζόν που διανύουμε είναι ολοφάνερο ότι οι μεγαλόξενοδοχοι έχουν αποφασίσει να καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, ακόμα και την ίδια μας την αξιοπρέπεια!Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινότητα, λιποθυμίες, υπερκόπωση, εξάντληση.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που τις στηρίζουν, έχουν ευθύνη.Τα πρόσφατα περιστατικά με τον συνάδερφο διανομέα που έχασε τη ζωή του πηγαίνοντας παραγγελία, με τον σερβιτόρο που σέρβιρε προσπαθώντας να μείνει πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με τον μάγειρα που κάηκε ολόκληρος σε μια επαγγελματική κουζίνα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου,με τον συνάδερφο που αρνήθηκε να δουλέψει υπερωρίες και τον ξυλοφόρτωσε ο εργοδότης, με τον μετανάστη που αντιμετώπισε την αστυνομία και τον εργοδότη επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά!

Όλα αυτά αποτελούν το λεγόμενο ‘τουριστικό θαύμα’ για το οποίο όλοι, και οι κυβερνήσεις και οι σύνδεσμοι των εργοδοτών υπερηφανεύονται!

Η αλήθεια πίσω από τα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας είναι 10ωρες και 7ήμερες βάρδιες, τσάμπα εργασία από μαθητές και πρακτικάριους, χαμηλά μεροκάματα για μετανάστες, βάρδιες με 1 μάγειρα ή 1 σερβιτόρο.

Θέλουν να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους!

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες στον τουρισμό πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για επενδύσεις. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να κρύψει τις αμέτρητες ευθύνες της κυβέρνησης.

Ούτε καν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί ή τακτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ που είναι υποστελεχωμένο και που καλούνται να εφαρμόσουν νόμους που εκ προοιμίου είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των εργαζομένων.Φέτος το καλοκαίρι, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό δεν θα πάει διακοπές και αυτό οι εργοδότες το θεωρούν «κανονικότητα». Ενώ ταυτόχρονα,  ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα κι ένας πολύ επικερδής κλάδος.

Μεγαλοξενοδόχοι και μονοπωλιακοί όμιλοι στον τουρισμό εκμεταλλεύονται τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τις θάλασσες, τα βουνά και τα δάση της χώρας, καταστρέφοντας το περιβάλλον.Για εμάς τους εργαζόμενους στον τουρισμό η μόνη αποτελεσματική λύση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε, είναι να οργανωθούμε και να παλέψουμε κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας, κόντρα στη πολιτική της κυβέρνησης που τα υπηρετεί, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, αγωνιζόμενοι για τα δικά μας συμφέροντα.

Με τη συμμετοχή μας στο σωματείο να αλλάξουμε συνολικά τους αρνητικούς συσχετισμούς, για να γίνει η Ομοσπονδία εργαλείο του αγώνα μας και όχι «εταίροι» της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Τώρα μέσα στη σεζόν είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για:

 1. Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.
 2. Να διασφαλιστεί πριν το τέλος της σεζόν η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ.
 3. Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από το νόμο για τους εποχικούς , οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

4.Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.

 1. Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

6.Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης του υπουργείου εργασίας ,για τα ΒΑΕ, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012, όπως και οι διανομείς.

 1. Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και να επεκταθεί και στον επισιτισμό με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

8.Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

 1. Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παράσταση διαμαρτυρίας θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη την ίδια ώρα, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, απουσίαζε από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, η Πρόεδρος κ. Σβύνου, γι’αυτό και προτάθηκε από τους διαμαρτυρόμενους, να επαναληφθεί η εν λόγω κινητοποίηση ώστε να συναντηθούν με την Πρόεδρο των ξενοδόχων και να της καταθέσουν διά ζώσης τα αιτήματα και της απαιτήσεις του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω την Τρίτη 25/7. Ως εκ τούτου η κ. Λάμπρου, προχώρησε σε νέο κάλεσμα προς τους εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο, ώστε να δώσουν πιο δυναμικό παρόν στην προσεχή κινητοποίηση της Τρίτης στις 20:00 το απόγευμα.

Πηγή: https://www.kostv.gr

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. δεν θα αλλάξει τίποτα, χειρότερα θα γίνουν , του χρόνου θα φέρουν Μπαγκλαντές θα μένουν σε κοντέινερ με 500€ κ διατροφή κ αυτό είναι όλο , προτείνω σε Αλβανούς κ Έλληνες να φύγουν από τον τουρισμό χθες , η μοίρα σας είναι προσχεδιασμένη, αυτα

 2. για τοσο σοβαρα ζητηματα, μονο 10 ατομα μαζευτηκατε; Λυπαμαι πολυ, αλλα…. ειστε αξιοι της μοιρας σας

  • Έχεις εν μέρη δίκιο,αλλά πώς να πάνε; νομίζεις ότι τα 5άστερα αφήνουν

   να πάρεις ρεπό;και νεκρός να πέσεις απ την δουλειά ,δεν συγκινούνται

 3. Το 41% των Ελληνων, (απο αυτους που ψηφισαν) , αποφασισε για τη δική σας ζωή. Μπορεί πολλοί και από εσας να ψήφισαν ΝΔ. Οπότε, ζήτω το Κεφάλαιο! Με άλλα λόγια….. καλά να παθετε!!

  Επισης το 99,999999% των εργαζομένων στον τουρισμό, ΔΕΝ συμμετέχει σε κάποιο αγώνα, ενάντια στην Εργοδοτικη αυθαιρεσία. Οπότε καλά να πάθετε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ