Μετανάστες: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – Επτά συλλήψεις για μεταφορές από την Τουρκία στην Κω

0
325

Η ανακοίνωση του Λιμενικού – Πώς δρούσε το κύκλωμα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην παράνομη είσοδο μεταναστών από την Τουρκία στην Κω και στη διευκόλυνση εξόδου τους από τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα.

Κύριος οργανωτής της εγκληματικής ομάδας είναι αλλοδαπό άτομο το οποίο διαμένει στην Τουρκία, ωστόσο έχει στρατολογήσει τους ανωτέρω επτά συλληφθέντες με σκοπό την παραλαβή από το σημείο εισόδου στην Ελληνική επικράτεια, την απόκρυψη αυτών και εν συνεχεία την περαιτέρω προώθηση στην ενδοχώρα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από την ΕΥΠ σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, εντοπίστηκαν δέκα (10) Παράτυπα Εισερχόμενα Πρόσωπα, τα οποία στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και αποβιβάστηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή «ΨΑΛΙΔΙ» ν. Κω με πνευστή λέμβο, όπου μεταφέρθηκαν με Φ/Γ όχημα σε χώρο που θα παρέμεναν μέχρι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και πιθανόν σε Ευρωπαϊκές χώρες. Τα προαναφερόμενα άτομα διασπάστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα των πέντε (05) ατόμων υπό τη συνοδεία δύο αλλοδαπών ηλικίας 23 και 67 ετών, φερόμενοι ως διακινητές, εντοπίστηκαν στον λιμένα Μαστιχαρίου ν. Κω με σκοπό την προώθηση τους στη νήσο Κάλυμνο και έχοντας στην κατοχή τους έξι (06) εισιτήρια πλοίου για το προαναφερόμενο δρομολόγιο. Οι ανωτέρω δύο φερόμενοι διακινητές συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμεναρχείου Κω με τη συνδρομή κλιμακίου του Λιμενικού Σταθμού Καρδάμαινας.

Εν συνεχεία, η Λιμενική Αρχή Κω εντόπισε τη δεύτερη ομάδα των πέντε (05) Π.Ε.Π, σε ιδιωτικό συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή «ΠΥΛΙ» ν. Κω, όπου και προέβη σε νομότυπη έρευνα εντός αυτού και εντόπισε αυτούς σε παράπηγμα πλησίον του συνεργείου. Επιπρόσθετα, στο εν λόγω συνεργείο αυτοκινήτων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί ηλικίας 40, 31, 26, 29 και 30 ετών, φερόμενοι ως διακινητές.

Με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), της Ε.Υ.Π. και των στελεχών του Γρ. Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κω, διερευνήθηκε ο τρόπος δράσης των ανωτέρω συλληφθέντων. Κύριος οργανωτής της εγκληματικής ομάδας είναι αλλοδαπό άτομο το οποίο διαμένει στην Τουρκία, ωστόσο έχει στρατολογήσει τους ανωτέρω επτά (07) συλληφθέντες με σκοπό την παραλαβή από το σημείο εισόδου στην Ελληνική επικράτεια, την απόκρυψη αυτών και εν συνεχεία την περαιτέρω προώθηση στην ενδοχώρα.

Οι επτά (07) αλλοδαποί συλληφθέντες διώκονται για παράβαση των άρθρων 29 & 30 του Ν. 4251/2014 «ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και άρθρου 187 του Π.Κ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ».

Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση , ανευρέθη κατόπιν ελέγχου στην παραθαλάσσια περιοχή «ΨΑΛΙΔΙ» ν. Κω πνευστή λέμβος, η οποία αναγνωρίστηκε από τους μετακινούμενους αλλοδαπούς ως το μέσο μεταφοράς τους στην Κω από τις έναντι τουρκικές ακτές.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ