Πρωτομαγιά 2023 στη Νίσυρο με χορούς και τραγούδια (ΒΙΝΤΕΟ)

0
3922

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023 ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ

 

«Ο Μάϊος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ….», με το τραγούδι του ερχομού του Μάη να αντηχεί σε όλους τους δρόμους και τα στενά του οικισμού του Μανδρακίου, υποδέχθηκε η Νίσυρος το Μάη. Δεκάδες νέες και νέοι με συνοδεία μουσικών οργάνων γύρισαν όλο τον οικισμό του Μανδρακίου τα πρώτα λεπτά της πρωτομαγιάς φέρνοντας το μήνυμα του ερχομού του Μάη.

Η καταπράσινη Νίσυρος γιορτάζει την άνοιξη, την επιστροφή της ζωής  μετά το χειμώνα, γιορτάζει την Ανάσταση, την αναγέννηση της φύσης, την ημέρα της βλάστησης, των λουλουδιών, της ομορφιάς των χρωμάτων, γιορτάζει το μεγαλείο της φύσης.

Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής των αγώνων των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρέπειας, παραμένει το διαχρονικό πανανθρώπινο σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση. Φέτος συμπληρώνονται 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο διεκδικώντας 8 ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες.

Ο Δήμος Νισύρου έχοντας πρωταρχικό στόχο την κοινωνική συνοχή εφαρμόζει πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας που οδηγούν στην εξάλειψη της ανεργίας στο νησί μας.

 

Φέτος οι εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά ξεκίνησαν  από το Σάββατο 29 Απριλίου, με εκατοντάδες επισκέπτες να πλημμυρίζουν το νησί μας.  Οι δρόμοι θύμιζαν καλοκαιριάτικη μέρα. Στο νησί φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 120 άτομα με τις «Ομάδες Ελένη», της δραστήριας συμπατριώτισσας μας Ελένης Κουμέντου-Μαραγκού. Έφθασε  και η  ομάδα των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών των ομάδων «Διαγόρα» και «Ρόδου» με την συνοδεία τους.  Έφθασε η ποδοσφαιρική ομάδα των μικρών παιδιών της ομάδας «Νικαγόρα» της Κεφάλου με την συνοδεία τους. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου άρχισε ο αγώνας των μικρών παιδιών του Πολυβώτη με τα παιδιά της Κεφάλου. Οι κερκίδες του Δημοτικού σταδίου ήταν κατάμεστες από κόσμο. Στις 1.00 μ.μ. ξεκίνησε ο αγώνας των παλαίμαχων του Πολυβώτη με τους παλαίμαχους της Ρόδου. Το βράδυ στις 8.00 μ.μ. έλαβε χώρα στην πλατεία της Ηλικιωμένης η 2η Πασχαλινή Χορευτική Συνάντηση στη Νίσυρο από τις «ομάδες Ελένη». Συμμετείχαν 100 χορευτές από τις ομάδες Ελένη Ρόδου, το παράρτημα Νισύρου, σύλλογοι από Ρόδο. Πριν τους χορούς η βράβευση 21 παλιών γυναικών της Νισύρου για την προσφορά τους στη λαογραφία και την παράδοση του τόπου Τα παιδιά τραγούδησαν και απήγγειλαν στη ντοπιολαλιά του νησιού. Η κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Ηλικιωμένης θύμισε παλιές εποχές της Νισύρου.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ