Δείπνο Ιφτάρ παρέθεσε το ΒΑΚΟΥΦ Κω για το Ραμαζάνι

0
14681

Το Δείπνο Ιφτάρ διοργάνωσε και φέτος το ΒΑΚΟΥΦ Κω με προσκεκλημένες τις αρχές και μουσουλμάνους της περιοχής , ενόψει του Ραμαζανιού. Το δείπνο Ιφταρ πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Σερίφ στο Πλατάνι.
Η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ.Δαυιδ Χατζηδαυιδ για την προσφορά του στη μεταφορά Ανθρωπιστικού υλικού στην Τουρκία για τους σεισμοπαθείς.
Ο μήνας Ραμαντάν είναι μία χρονική περίοδος κατάλληλη για προσευχή, για καλές πράξεις, για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η νηστεία έχει σκοπό να βοηθήσει τους Μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δεν βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό.
Το Ραμαζάνι περιλαμβάνει δύο κύρια γεύματα: το Σουχούρ, πριν από την ανατολή, και το Ιφτάρ, μετά από τη δύση. Τα γεύματα αυτά περιλαμβάνουν χουρμάδες ακολουθώντας το παράδειγμα του Προφήτη Μοχάμεντ. Μετά από το Ιφτάρ και μέχρι το Σοχούρ την άλλη μέρα, ο καθένας μπορεί να φάει ό, τι επιθυμεί από φαγητό, γλυκά και ποτά, εκτός από αλκοόλ και χοιρινό κρέας (είναι απαγορευμένα από το θεό και έχει αναφερθεί στο Κοράνι).

Ραμαζάνι, «η νύχτα του Καντίρ» στην Κω

Στις 17Απριλιου 2023, την 27η ημέρα της νηστείας του Ραμαζανιού τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο μένουν ανοιχτά το βράδυ για να υποδεχτούν τους πιστούς. Οι ιμάμηδες ψέλνουν και οι πιστοί κάνουν την προσευχή τους (ναμάζι) όλη την νύκτα. Θεωρείται η πιο ιερή νύχτα στην παράδοση των μουσουλμάνων.
Στην Κω ο Σοφολογιοτατος Ιμάμης Ιρφάν Τραμπα, αμέσως μετά το δείπνο Ιφταρ και  μετά από πέντε χρόνια απουσίας λόγω σεισμού και κορωνοιου, έψαλε στην αίθουσα γάμων στο Πλατάνι  που χρησιμοποιείται αντί του τζαμιού (λόγω ζημιών από σεισμό) με αρκετό κόσμο να τιμά το έθιμο. Μεταξύ αυτών , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ, ο οποίος τίμησε  με την παρουσία του την παράδοση των Μουσουλμάνων και τους ευχήθηκε ολόψυχα καλό Ραμζανι που είναι την ερχόμενη Παρασκευή, όπως επίσης και ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς μαζί με τον αντιδήμαρχο Σταμάτη Καμπουρακη, που ευχήθηκαν με τη σειρά τους, στους Κώους Μουσουλμάνους για την εορτή του Ραμαζανιού.
Λέγεται στα αραβικά Laylat al-Qadr, στα τούρκικα Kadir Gecesi, είναι Νύχτα της Δύναμης, η Νύχτα της Τιμής, η Νύχτα του Πεπρωμένου, η Νύχτα της Αξίας είναι μερικά από τα ονόματα που της αποδίδουν. Εκφράζει την ανάμνηση της παράδοσης απ’ τον Αλλάχ του Κορανίου (Λόγος του Θεού) στον Προφήτη Μωάμεθ, κατ’ αναλογία της δικής μας Βίβλου, όπου παρέλαβε ο Μωυσής στο Σινά τις 10 εντολές. Όπως και σε μας, παράλληλα με τις θρησκευτικές γιορτές είναι και οι εμπορικές… Έτσι και «η νύχτα του Καντίρ» χαρακτηρίζεται απ’ την μαζική προσέλευση κόσμου στα τζαμιά αλλά και σαν ευκαιρία για νυχτερινά ψώνια! Στην Αδριανούπολη εκτός απ’ τους τούρκους και πολλοί έλληνες και βούλγαροι μουσουλμάνοι αναμένεται να επισκεφθούν την νύχτα του Καντίρ το ονομαστό τζαμί Σελιμιέ (Selimiye) και τις αγορές γύρω απ’ το τζαμί, που παραμένουν ανοικτές όλη την νύχτα, προς χαρά των εμπόρων. Στο γειτονικό μας Αϊβαλί τα κεντρικά τζαμιά θα παραμείνουν ανοικτά ως τη 1 τα μεσάνυχτα.

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/koinwnika/21552-deipno-iftar-tou-vakouf-ko-enopsei-tou-ramazanioy

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ