Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Αλληλεγγύη στον Απεργιακό αγώνα των διανομέων της WOLT

0
820
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Πορφυρίου 21, Κως – Τηλ/Φαξ: 2242022394 // email: [email protected] // fb: @ergatiko.kentro.bsd // www.ekvsd.gr

 

Δελτίο Τύπου

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Wolt

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους διανομείς της «WOLT» που βρίσκονται σε απεργία, με μαζικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή των διανομέων ανά παραγγελία.

Κάτω από τον προκλητικό όρο του «συνεργάτη» η εταιρεία αξιοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν «παραδώσει» όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με  αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη.

 

Ο αντεργατικός νόμος αυτός, ”βαφτίζει” τους εργάτες “συνεργάτες”,  απαλλάσσοντας τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Στο όνομα της ευελιξίας του ωραρίου, της «αύξησης» του εισοδήματος, έχουν διαμορφώσει εργασιακές συνθήκες χωρίς καμία προστασία, χωρίς δικαιώματα. Είναι το αντεργατικό μοντέλο, «υπάλληλος με μπλοκάκι» και πληρωμή με το κομμάτι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδειες, χωρίς δώρα και χωρίς εργοδοτικές υποχρεώσεις.

 

Και στην περιοχή μας, με τους δεκάδες εργαζόμενους διανομείς σε επιχειρήσεις εστίασης, είναι γνωστή η εντατικοποίηση της εργασίας σε αντίξοες (πολλές φορές) καιρικές συνθήκες, με τους διανομείς να βρίσκονται υπό πίεση για να παραδώσουν όσο το δυνατό περισσότερες παραγγελίες.

Και στην περιοχή μας, έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα, με νέους συναδέλφους μας να χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους, λόγω των εντατικών συνθηκών εργασίας και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας.

Ο αγώνας των συναδέλφων της «WOLT» είναι και δικός μας αγώνας! Ο αγώνας των διανομέων της Efood, της COSCO, ΛΑΡΚΟ κ.α., δείχνει τον δρόμο και τις δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι όταν συσπειρώνονται στα σωματεία τους και σαν μια γροθιά παλεύουν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου στέκεται στο πλευρό των διανομέων της «WOLT» και καλεί τους συναδέλφους διανομείς στα νησιά μας, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και οργανωμένα να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής τους.

Η ΔΙΟΗΚΗΣΗ

03/04/23

\ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ

Τηλ:2242027936-2242022394 Φαξ:2242022394 email: [email protected]

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ-ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ WOLT

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σωματείο  μας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των διανομέων της WOLT, που βρίσκονται σε τριήμερο απεργιακό αγώνα μέχρι τη Δευτέρα 03 Απρίλη, ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

Οι διανομείς ζουν το απαράδεκτο καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσης στην εργασία τους, που διαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη. Δίνοντας αέρα στα πανιά των εταιρειών να ξεζουμίζουν τους εργάτες με 12ωρα, δουλειά με το κομμάτι, χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας, παντός καιρού, με συνεχόμενα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, με συνεχείς μειώσεις των αποδοχών τους.

Οι διανομείς ξέρουν πολύ καλά, ότι η εκμετάλλευση έχει χτυπήσει κόκκινο, το νέο φρούτο!! των δήθεν συνεργατών (freelancing), δλδ δουλειά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ήρθε για να ενισχυθούν τα κέρδη των  εταιρειών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Πολλοί μετανάστες εργάτες  δουλεύουν με χειρότερους όρους: Ενώ εργάζονται στην πράξη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσλαμβάνονται ως μισθωτοί από «συνεργάτες» – «εργολάβους», με μεροκάματα πολύ χαμηλότερα, ή με αδήλωτη εργασία υπό την απειλή της απέλασης.

Υπάρχει σήμερα όμως θετική εμπειρία από τον μεγαλειώδη αγώνα των διανομέων στην efood και σε άλλους χώρους δουλειάς, που με  τον οργανωμένο, μαζικό, ενωτικό αγώνα, με την αλληλεγγύη, κέρδισαν δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.
  • Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.
  • Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μηχανής- εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Εκφράζουμε την αλληλλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της WOLT- Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά  τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ 21 ΚΩΣ 85300 ΤΗΛ. ΦΑΞ.22420-22394, 6943525960, 6943549201

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του Σωματείου στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη Wolt, οι οποίοι βρίσκονται σε πολυήμερη απεργία και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις μέχρι και την Δευτέρα 03 Απρίλη, μπροστά στην απόφαση της εταιρείας να τους μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

 

Μετά τον αγώνα των εργαζομένων στην efood που έσπασαν στην πράξη τις επιδιώξεις της εργοδοσίας πριν από περίπου ένα χρόνο, σειρά σήμερα παίρνουν οι διανομείς στην πλατφόρμα της Wolt, οι οποίοι με ταξικό αγώνα, διεκδικούν στο δρόμο τους μισθούς, τα εργατικά τους δικαιώματα και τη ζωή τους.

 

Η μείωση αυτή που επιδιώκει η επιχείρηση, οφείλεται στους τεράστιους ανταγωνισμούς μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση του μοντέλου freelancer από τις κυβερνήσεις με τις οδηγίες της ΕΕ, δηλαδή της εξαρτημένης εργασίας χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και που επιβεβαιώνει ότι τα κέρδη αυτών των εταιρειών χτίζονται στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη μείωση των μισθών.

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στους συναδέλφους στη Wolt, που βαδίζουν στον δρόμο που χάραξαν οι εργαζόμενοι στη efood, στη Λάρκο, στη Cosco, στα λιπάσματα, στους οικοδόμους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ