Ηλίας Γεωργαντής: Εύχομαι ο «αιχμηρός μου λόγος» να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο δράσης

24
25272

«Οι ιατροί της Κω επιθυμούσαν αλλαγή σε πρόσωπα και κυρίως στη στάση του ΙΣ Κω απέναντι στα επίκαιρα θέματα των υπηρεσιών υγείας του νησιού μας»
«Μπορεί η διαδικασία των αρχαιρεσιών να ήταν νόμιμη αλλά τα αποτελέσματα αυτής καταστρατήγησαν αρχές όπως το ήθος, τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία. Αρχές οι οποίες επιβάλλεται να αποτελούν σηματωρό στις αποφάσεις των ιατρών»
«Ο Ι. Σ. Κω δεν ανέλαβε ποτέ την ηγετική θέση που θα έπρεπε να έχει ως πρωτοστάτης στην διεκδίκηση ενός καλύτερου νοσοκομείου για τον τόπο μας συνοδεύοντας την με τις ανάλογες προτάσεις»
«Δεν καταφέραμε ποτέ ως κοινωνία να διεκδικήσουνε, να απαιτήσουμε και να πείσουμε αυτούς που αποφασίζουν για αυτό που είναι ηλίου φαεινότερον ότι απαιτεί η υγεία στο νησί μας. Αλήθεια οι τοπικοί άρχοντες κάθε βαθμίδας όλα αυτά τα χρόνια τι έχουν κάνει; Εμείς ως Κώοι πολίτες έχουμε πράξει τα δέοντα; Σε αυτούς περιλαμβάνω κι εμάς ως Ιατρικό Σύλλογο»
«Αυτό που απωθεί τους ιατρούς να προσληφθούν στο ΓΝ Κω είναι οι εργασιακές συνθήκες»
«Υπηρέτησα ως αγροτικός ιατρός το 2005 και σήμερα το 2023 το νοσοκομείο μας διαθέτει λιγότερους ιατρούς από τότε. Από εκείνα τα χρόνια γινόταν προσπάθεια επικαιροποίησης του απαρχαιωμένου οργανογράμματος ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ιατρών…»

Λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όπως ακριβώς τα νοιώθει, δίχως «υπολογισμούς» και «πίσω σκέψεις». Ο λόγος για τον Ωτορινολαρυγγολόγο,

Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόχου

μεταπτυχιακού τίτλου στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Ηλία Γεωργαντή MSc, PhD, ο οποίος αποτελεί μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Κω και μάλιστα ήρθε πρώτος σε ψήφους στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κ. Γεωργαντής μας μιλά για της διαδικασίες των εκλογών, λέγοντας πως, «οι ιατροί της Κω επιθυμούσαν αλλαγή σε πρόσωπα και κυρίως στη στάση του ΙΣ Κω απέναντι στα επίκαιρα θέματα των υπηρεσιών υγείας του νησιού μας». «Μπορεί η διαδικασία των αρχαιρεσιών να ήταν νόμιμη αλλά τα αποτελέσματα αυτής καταστρατήγησαν αρχές όπως το ήθος, τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία» συμπληρώνει. Δηλώνει ότι, δεν είχε καν σκεφτεί τη διεκδίκηση της προεδρίας, όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν του επέτρεπε άλλη επιλογή. «Θεώρησα ότι ήταν καθήκον μου να ακολουθήσω την επιθυμία αυτών που με ψήφισαν» λέει χαρακτηριστικά.

Εκφράζει την άποψη πως, «ο Ι Σ Κω δεν ανέλαβε ποτέ την ηγετική θέση που θα έπρεπε να έχει ως πρωτοστάτης στην διεκδίκηση ενός καλύτερου νοσοκομείου για τον τόπο μας συνοδεύοντας την με τις ανάλογες προτάσεις», χαρακτηρίζοντας διόλου τυχαία την επιθυμία του εκλογικού σώματος για ανανέωση στα πεπραγμένα του ΙΣ Κω. «Το λυπηρό και συνάμα απαισιόδοξο συμπέρασμα το οποίο συναντάται γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με τα κοινά και την πολιτική ζωή του τόπου μας, είναι ότι το κλίμα που επικρατεί γύρω από ανάλογες «δημοκρατικές» διαδικασίες είναι τόσο τοξικό που αποθαρρύνει νέους και ικανούς ανθρώπους να εμπλακούν… Άνθρωποι με προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτελείς σκοπούς, με το πρόσχημα της νομιμοφάνειας, ελέγχουν πρόσωπα και καταστάσεις με αποτέλεσμα το πασιφανές έλλειμμα αποτελεσματικής διοίκησης του τόπου μας σε κάθε επίπεδο» τονίζει ο γιατρός.

Θεωρεί ότι, τα ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθεί ο ΙΣ Κω, αφορούν τη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως επίσης και το κομμάτι της υγειονομικής κάλυψης στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, φέρνοντας ως παράδειγμα το σεισμό του 2017. «Υπηρέτησα ως αγροτικός ιατρός το 2005 και σήμερα το 2023 το νοσοκομείο μας διαθέτει λιγότερους ιατρούς από τότε. Από εκείνα τα χρόνια γινόταν προσπάθεια επικαιροποίησης του απαρχαιωμένου οργανογράμματος ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ιατρών…» αναφέρει.

«Δεν καταφέραμε ποτέ ως κοινωνία να διεκδικήσουνε, να απαιτήσουμε και να πείσουμε αυτούς που αποφασίζουν για αυτό που είναι ηλίου φαεινότερον ότι απαιτεί η υγεία στο νησί μας. Αλήθεια οι τοπικοί άρχοντες κάθε βαθμίδας όλα αυτά τα χρόνια τι έχουν κάνει; Εμείς ως Κώοι πολίτες έχουμε πράξει τα δέοντα; Σε αυτούς περιλαμβάνω κι εμάς ως Ιατρικό Σύλλογο» ο μεγάλος του προβληματισμός και όχι μόνο δικός του…

Όσο για το τι χρειαζόμαστε, ο κ. Γεωργαντής σημειώνει: «Χρειαζόμαστε το σχεδιασμό ενός πλαισίου με ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους προτείνοντας καινοτόμες και κοστολογημένες δράσεις επίτευξης αυτών, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας φροντίδας του νησιού μας. Χρειαζόμαστε όμως και ευήκοα ώτα από αυτούς στους οποίους θα τα παρουσιάσουμε», προσθέτοντας όμως με πικρία: «Αν κρίνω από τις προ μηνών ατυχείς δηλώσεις για το νοσοκομείο μας και τους ιατρούς της Κω από την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος της Περιφέρειάς μας, οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι».

Δεν παραλείπει να καταθέσει την άποψή του στο γιατί δεν έρχονται γιατροί στην Κω, λέγοντας πως, αυτό που τους απωθεί είναι οι εργασιακές συνθήκες.

Τέλος, μας μιλά για το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, όπως επίσης και για τις ιώσεις που ταλανίζουν μικρούς και μεγάλους.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Γεωργαντή, αφήσαμε να καταλαγιάσει λίγο το αρνητικό κλίμα (δεχτήκαμε σχετικά τηλεφωνήματα στην εφημερίδα από συναδέλφους σας και όχι μόνο) για τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Κω. Κατ’ αρχάς πείτε μου, γιατί δεν δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας; Να σημειώσω πως, αναφέρονταν μόνο τα ονόματα και όχι άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως, ο συνολικός αριθμός γιατρών που είναι εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο Κω, πόσα μέλη είχαν θέσει υποψηφιότητα, πόσοι ψήφισαν, πόσα τα έγκυρα και άκυρα ψηφοδέλτια, πόσες ψήφους έλαβε ο κάθε υποψήφιος και βέβαια, εάν τα αξιώματα των μελών του νέου Δ.Σ. ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Η.Γ.: Κυρία Αυγούλη, κατ’ αρχήν καλή χρονιά σε όλους τους συμπολίτες μας και εύχομαι το νέο έτος να φέρει υγεία και ειρήνη στον πολύπαθο πλανήτη μας. Οι εκλογές του Οκτώβρη στον Ιατρικού Συλλόγου (ΙΣ Κω) του νησιού μας επεφύλασσαν μια έκπληξη σε όλους μας και πρωτίστως σε μένα προσωπικά. Είναι εξόχως τιμητικό να τυγχάνεις τέτοιας αποδοχής από τους συναδέλφους σου και μάλιστα με τέτοια διαφορά που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Για το λόγο αυτό, από το βήμα που μου δίνετε σήμερα μέσω αυτής της συνέντευξης θα ήθελα δημοσίως να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκαναν. Λαμβάνοντας επίσης υπόψιν ότι, ο δεύτερος σε ψήφους κ. Σανιδάς ο οποίος ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος σε εκλογές του ΙΣ Κω, εύκολα θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα για το ποιο ήταν το σαφές μήνυμα των εκλογών. Προφανώς και οι ιατροί της Κω επιθυμούσαν αλλαγή σε πρόσωπα και κυρίως στη στάση του ΙΣ Κω απέναντι στα επίκαιρα θέματα των υπηρεσιών υγείας του νησιού μας.

Δυστυχώς όμως η επιθυμία του εκλογικού σώματος δεν έγινε αποδεκτή και από τα υπόλοιπα μέλη του νέου ΔΣ. Ούτε όμως και από την απελθούσα διοίκηση η οποία απέκρυψε το αριθμητικό αποτέλεσμα των εκλογών δημοσιεύοντας μόνο τα ονόματα των εκλεγμένων του νέου ΔΣ.

Ακολούθως, στις αρχαιρεσίες, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, πλην ενός, με κριτήριο την προσωπική τους επιθυμία και κρίση ακύρωσαν το δημοκρατικό ύφος της προηγηθείσας εκλογικής αναμέτρησης. Μπορεί η διαδικασία των αρχαιρεσιών να ήταν νόμιμη αλλά τα αποτελέσματα αυτής καταστρατήγησαν αρχές όπως το ήθος, τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία. Αρχές οι οποίες επιβάλλεται να αποτελούν σηματωρό στις αποφάσεις των ιατρών.

Ερ: Θεωρείτε θεμιτό ο πρώτος σε ψήφους να λαμβάνει θέση απλού μέλους; Το ρωτάω αυτό, διότι η συνάδελφός σας Έλλη Καρανίκα, σε σχετικό σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «ήταν φημολογούμενη από ημέρες η κανονισμένη σύνθεση του Δ.Σ. του ΙΣΚΩ».

Η.Γ.: Με την αναφορά σας στο πρόσωπο της κ. Καρανίκα θα ήθελα να παραδεχθώ ότι το άρθρο της για τις εκλογές του ΙΣ Κω σε προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας σας αποτέλεσε το κίνητρο ώστε να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας.

Όσον αφορά το σχόλιο της, ως μία ιατρός από τους παλαιότερους στο χώρο του νοσοκομείου γνώριζε πρόσωπα και πράγματα και τα λεγόμενά της επαληθεύθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Τώρα το εάν είναι θεμιτό ο πρώτος σε ψήφους με τέτοια διαφορά από τους υπόλοιπους να είναι απλό μέλος ας το κρίνουν οι συνάδελφοι που ψήφισαν. Όταν κάποιοι προφανώς μοίρασαν τις θέσεις, τη θέση την οποία προόριζαν για μένα δεν την δέχθηκα. Η αλήθεια είναι ότι η διεκδίκηση της προεδρίας εκ μέρους μου, δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου προεκλογικά. Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών δεν μου επέτρεπε άλλη επιλογή. Θεώρησα ότι ήταν καθήκον μου να ακολουθήσω την επιθυμία αυτών που με ψήφισαν. Η προεδρία όμως σε προσωπικό επίπεδο δεν ήταν αλλά ούτε και θα είναι αυτοσκοπός και για το λόγο αυτό θα συνεχίσω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στις δράσεις του ΙΣ Κω σε μια δύσκολη περίοδο για τις υπηρεσίες υγείας του νησιού κυρίως σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Άλλωστε και στο προηγούμενο ΔΣ από τη θέση του απλού μέλους και αρνούμενος τίτλο βάση της εκλογικής μου θέσης, θεωρώ ότι προσέφερα όσα περισσότερα μου επέτρεπε η θέση μου.

Παρόλα αυτά δεν μπορώ να μην παραδεχθώ, και λυπάμαι για αυτό, ότι ο Ι Σ Κω δεν ανέλαβε ποτέ την ηγετική θέση που θα έπρεπε να έχει ως πρωτοστάτης στην διεκδίκηση ενός καλύτερου νοσοκομείου για τον τόπο μας συνοδεύοντας την με τις ανάλογες προτάσεις. Αναφέρομαι σε προτάσεις που θα αφορούσαν τη διοικητική μέριμνα που θα έπρεπε να είχε το νοσοκομείο μας, προτείνοντας λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν την επιθυμία του εκλογικού σώματος για ανανέωση στα πεπραγμένα του ΙΣ Κω.

Ερ: Θέλω να μείνουμε λίγο σε αυτό. Πιστεύετε ότι με τη σύνθεση του νέου ΔΣ εκφράστηκε η επιθυμία πολλών συναδέλφων σας για ανανέωση του Συλλόγου;

Η.Γ.: Μετά από όλα σας προανέφερα κ. Αυγούλη εσείς τι πιστεύετε; Εκφράστηκε η επιθυμία για ανανέωση;Το λυπηρό και συνάμα απαισιόδοξο συμπέρασμα το οποίο συναντάται γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με τα κοινά και την πολιτική ζωή του τόπου μας, είναι ότι το κλίμα που επικρατεί γύρω από ανάλογες «δημοκρατικές» διαδικασίες είναι τόσο τοξικό που αποθαρρύνει νέους και ικανούς ανθρώπους να εμπλακούν. Και προφανώς δεν αναφέρομαι σε μένα εφόσον έχω ήδη εμπλακεί. Αναφέρομαι σε ικανούς συναδέλφους οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση μας για να θέσουν υποψηφιότητα επικαλούμενοι τα προαναφερθέντα. Άνθρωποι με προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτελείς σκοπούς, με το πρόσχημα της νομιμοφάνειας, ελέγχουν πρόσωπα και καταστάσεις με αποτέλεσμα το πασιφανές έλλειμμα αποτελεσματικής διοίκησης του τόπου μας σε κάθε επίπεδο.

Ερ: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα ζητήματα στα οποία ο Ιατρικός Σύλλογος Κω οφείλει να κάνει δυναμικές παρεμβάσεις;

Η.Γ.: Ο σκοπός λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας επικαιροποιήθηκε πρόσφατα με τον ν. 4512/2018 και συγκεκριμένα το άρθρο 292. Πλέον των δεδομένων περί διαφύλαξης της ορθής τήρησης του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας κτλ, σκοπός των ΙΣ είναι να προβάλουν θέσεις και απόψεις επί ζητημάτων που αφορούν στη βελτιστοποίηση της δημόσιας υγείας και την παρακολούθησης της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην περιφέρειά τους.

Έχοντας υπόψιν το νομοθετικό πλαίσιο και λαμβάνοντας επίσης τις ιδιαιτερότητες των υπηρεσιών υγείας του νησιού μας θεωρώ ότι τα ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθούμε εκτενέστερα ως ΙΣ Κω αφορούν τη λειτουργία του νοσοκομείου, θέμα για το οποίο είμαι σίγουρος ότι έχετε πολλά να ρωτήσετε, όπως επίσης και για το κομμάτι της υγειονομικής κάλυψης στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα τα οποία είναι ταυτόχρονα και αλληλένδετα. Ο σεισμός του 2017 και η πρόσφατη πανδημία μας ανέδειξε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα αν θέλουμε να κοιτάμε το μέλλον με ασφάλεια. Αρκεί να αναφέρω ότι τη νύχτα του σεισμού προσήλθαν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου 120 άτομα. Φανταστείτε να είχαν έρθει 1000 και σοβαρά τραυματισμένοι. Για να εξυπηρετηθεί ένα τέτοιο νούμερο χρειάζεται οργάνωση. Ας μην ξεχνάμε ότι κατοικούμε σε ένα νησί μακριά από την ηπειρωτική χώρα και πρέπει πρωτίστως να συντονίσουμε τις τοπικές μας δυνάμεις (ιατρονοσηλευτικό δυναμικό, εθελοντικές ομάδες), γιατί αυτές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια απευκταία τέτοια κατάσταση.

Ερ: Κύριε Γεωργαντή, τις πταίει και το νοσοκομείο μας διολισθαίνει; Γιατί έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση;

Η.Γ.: Τι φταίει; Ας ξεκινήσουμε από τη ατυχία που χαρακτηρίζει το νησί μας με τους κάτι λιγότερους από 40.000 κατοίκους. Πρώτον δεν είναι πρωτεύουσα νομού όπως νησιά με αντίστοιχο πληθυσμό στο Ιόνιο ή τη Σύρο στις Κυκλάδες για να καλύπτει ανάγκες σε νομαρχιακό επίπεδο, και δεύτερον η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου αποτελεί το πολυπληθέστερο νησί της χώρας αν εξαιρέσουμε την Κρήτη και την Εύβοια. Για το λόγο αυτό το νοσοκομείο Ρόδου αποτελεί ένα περιφερειακό νοσοκομείο το οποίο απορροφά τη μερίδα του λέοντος των κονδυλίων για την υγεία στην περιφέρειά μας και όχι άδικα. Αν όμως λάβουμε υπόψιν ότι την τελευταία 20ετία, ο πληθυσμός μας έχει αυξηθεί πλέον του 20%, ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών έχει αυξηθεί πολλαπλάσια του 20% τότε θα έπρεπε και οι δυνατότητες του νοσοκομείου να έχουν αυξηθεί ανάλογα. Υπηρέτησα ως αγροτικός ιατρός το 2005 και σήμερα το 2023 το νοσοκομείο μας διαθέτει λιγότερους ιατρούς από τότε. Από εκείνα τα χρόνια γινόταν προσπάθεια επικαιροποίησης του απαρχαιωμένου οργανογράμματος ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ιατρών. Λοιπόν ακόμα και σήμερα, ο τωρινός αριθμός των ιατρών του νοσοκομείου μας πιθανόν να υπολείπεται του αριθμού που υπαγορεύει αυτό το αναχρονιστικό οργανόγραμμα που παλεύουμε χρόνια να επικαιροποιήσουμε. Επομένως αυτό που ζητάμε από το νοσοκομείο μας είναι να αυξήσει τις υπηρεσίες του με λιγότερο προσωπικό. Μα είναι ποτέ δυνατό; Δεν καταφέραμε ποτέ ως κοινωνία να διεκδικήσουνε, να απαιτήσουμε και να πείσουμε αυτούς που αποφασίζουν για αυτό που είναι ηλίου φαεινότερον ότι απαιτεί η υγεία στο νησί μας. Αλήθεια οι τοπικοί άρχοντες κάθε βαθμίδας όλα αυτά τα χρόνια τι έχουν κάνει; Εμείς ως Κώοι πολίτες έχουμε πράξει τα δέοντα; Σε αυτούς περιλαμβάνω κι εμάς ως Ιατρικό Σύλλογο. Ενίοτε η κοινή γνώμη αναλωνόταν σε ανώφελους προβληματισμούς. Να υπενθυμίσω ότι πάγιο αίτημα μας παρελθόντων ετών ήταν η ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο νησί μας. Μα ποιον κοροϊδεύαμε; Η κτιριακή χωροθέτηση του νέου νοσοκομείο Κω μπορεί και να συζητείται πλέον των 20 ετών μέχρι που χάσαμε τη χρηματοδότηση. Ελπίζω το 2022 να καταλήξαμε στην τελική απόφαση. Ακόμη όμως και αν ήταν σήμερα έτοιμο το νέο νοσοκομείο ποια θα ήταν η διαφορά με την παρούσα ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας;

Άρα τι χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε το σχεδιασμό ενός πλαισίου με ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους προτείνοντας καινοτόμες και κοστολογημένες δράσεις επίτευξης αυτών, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας φροντίδας του νησιού μας. Χρειαζόμαστε όμως και ευήκοα ώτα από αυτούς στους οποίους θα τα παρουσιάσουμε. Αν κρίνω από τις προ μηνών ατυχείς δηλώσεις για το νοσοκομείο μας και τους ιατρούς της Κω από την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος της Περιφέρειάς μας, οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Ερ: Κατά την άποψή σας, γιατί δεν ανταποκρίνονται γιατροί στις προσκλήσεις για πρόσληψη; Τι είναι αυτό που τους απωθεί;

Η.Γ.: Αναρωτιέστε γιατί δεν έρχονται νέοι ιατροί στο νοσοκομείο. Να αντιστρέψω το ερώτημα κ. Αυγούλη; Καταφέραμε ποτέ να κρατήσουμε αυτούς που είχαμε; Αν τους είχαμε κρατήσει δεν θα αναζητούσαμε εναγωνίως νέες προσλήψεις οι οποίες φοβάμαι ότι θα δυσκολευθούμε να έρθουν. Κατά καιρούς το νοσοκομείο έχει προσελκύσει εξαιρετικούς επιστήμονες οι οποίοι με το φόρτο εργασίας που ανέλαβαν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους με ασφάλεια και παραιτήθηκαν ή μετατέθηκαν. Και δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα όπως κατά κόρον ακούγεται. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια που σου προσφέρει το εργασιακό περιβάλλον η οποία σε θέλγει να εργαστείς και σε κάποιες περιπτώσεις υπερτερεί κατά πολύ του οικονομικού σκέλους. Η ιατρική επιστήμη αποτελεί τον υπερασπιστή της υγείας του ανθρώπου και δεν χωρά εκπτώσεις στο ζήτημα της λειτουργίας αυτής.

Για να επιστρέψουμε στο κυρίως ερώτημά σας, αυτό που απωθεί τους ιατρούς να προσληφθούν στο ΓΝ Κω, όπως προανέφερα, είναι οι εργασιακές συνθήκες. Ποιος παθολόγος θα επιθυμούσε να κάνει 30 ή στην καλύτερη 15 εφημερίες το μήνα σε ένα νοσοκομείο που το πιθανότερο πχ είναι να μην έχει ακτινολόγο όλες τις ημέρες του μήνα. Θα είναι επομένως αναγκασμένος ή να κάνει και τον ακτινολόγο που δεν είναι αρμοδιότητά του αλλά ούτε και είναι υποχρεωμένος να έχει τέτοιες γνώσεις ή να αναλάβει να ψάχνει ιδιώτη ακτινολόγο. Και πόσες άλλες τέτοιες περιπτώσεις που ζουν καθημερινά οι νοσοκομειακοί ιατροί, αναφέροντάς τες δεν θα χωρούσε όλη η εφημερίδα σας, που αποδεικνύουν τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας των ιατρών του νοσοκομείου μας.

Επίσης, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, το επίδομα παραμεθορίου το οποίο δίδεται στους ιατρούς είναι πενιχρότατο και θα ήταν κοροϊδία θα το αναφέρουμε ως κίνητρο. Για τις πρόσθετες εφημερίες για τις οποίες έχει γίνει τόσος ντόρος. Ας ενημερώσουμε τον κόσμο ότι οι πρόσθετες εφημερίες αποτελούν εφημερίες πλέον του αριθμού εφημεριών που προβλέπεται νομικά για κάθε ιατρό με βάση τον βαθμό του και πραγματοποιούνται με σκοπό την κάλυψη του προγράμματος, αφού οι περισσότερες κλινικές δεν έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύψουν τις εφημερίες με βάση τον προβλεπόμενο αριθμό αυτών. Και σκεφτείτε ότι αυτές οι πρόσθετες εφημερίες πληρώνονται στην καλύτερη περίπτωση με απόκλιση 6 μηνών παρότι έχουν πραγματοποιηθεί. Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε τελευταία και το πρόβλημα στέγασης το οποίο παρατηρείται σε όλους τους διορισμένους του νησιού και ειδικά σε πολυμελείς οικογένειες οι οποίες αδυνατούν να βρουν κατάλληλο σπίτι που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

Διαπιστώνεται επομένως ένα εκρηκτικό μείγμα αρνητικών προϋποθέσεων το οποίο δυσκολεύει το νοσοκομείο μας στο να στελεχωθεί επαρκώς.

Ερ: Νομοσχέδιο για την Υγεία. Ένα θέμα που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από την ιατρική κοινότητα. Πώς το σχολιάζετε;

Η.Γ.: Το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο αποτελεί πραγματικά μια ρηξικέλευθη πρόταση λειτουργίας του ΕΣΥ η οποία όμως δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει και εφαρμόσιμη. Παρόλα αυτά, οι εργασιακές συνθήκες που περιγράφει έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες όμως μην ξεχνάμε ότι συζητάμε για την χώρας μας. Το νομοσχέδιο με τίτλο, «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας» περιλαμβάνει 2 άρθρα που πραγματικά αλλάζουν τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας. Μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (το επίμαχο άρθρο 10), και προβλέπει επίσης την δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να καταλάβουν θέσεις του ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε προκηρύξεις οι οποίες δυστυχώς αποβαίνουν άγονες (άρθρο 7).

Ως θιασώτης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας θα επικροτήσω την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 10. Οι ιατροί του ΕΣΥ οι οποίοι δεν πληρώνονται σύμφωνα με την προσφορά τους, ωθούνται στην υπερεργασία, παρά τα εξαντλητικά ωράρια, για να αυξήσουν τις απολαβές τους. Αυτή η κίνηση μπορεί να εφαρμοστεί; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας; Είμαι απαισιόδοξος για την εφαρμογή του, και εύχομαι να διαψευστώ και όντως η καινοτόμος αυτή ιδέα να αποβεί υπέρ των ασθενών.

Όσον αφορά το άρθρο 7, για την ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης, δεν με βρίσκει και τόσο αντίθετο λαμβάνοντας υπόψιν το πλήθος των προκηρύξεων του νοσοκομείου μας που αποβαίνουν άγονες. Η εφαρμογή του βέβαια θα είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση όπως άλλωστε και του συνόλου των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Ερ: Γιατρέ, έχω την αίσθηση ότι, χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται οι ιώσεις, με δυσμενή αποτελέσματα κάποιες φορές για τον ασθενή. Ισχύει ή όχι;

Η.Γ.: Δεν θα διαφωνήσω με τη διαπίστωσή σας. Οφείλω να ομολογήσω ότι η κατάσταση που ζούμε φέτος είναι πρωτόγνωρη και αυτό αποδεικνύεται από την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται. Η συνήθης προσφορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών και εισπνεόμενων που είχε θεσπιστεί σύμφωνα με τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών, φέτος δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Η πίεση που παρατηρείται στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και στις μονάδες αυτών είναι χαρακτηριστική. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί των λοιμώξεων είναι καθησυχαστικοί. Αναφέρουν ότι ήταν αναμενόμενο μετά τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και πιθανότατα θα διαρκέσει 2 έτη. Η καθημερινή χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό μας τις περιόδους των εποχικών αναπνευστικών λοιμώξεων επέφερε ένα λογικό έλλειμμα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η αλληλεπίδρασή του με τις εποχικές αναπνευστικές ιώσεις διεκόπη απότομα και σήμερα ζούμε τη βίαιη επικαιροποίηση αυτού. Η κατακόρυφη όμως αύξηση των ιώσεων έφερε και την ανάλογη αύξηση των βακτηριακών λοιμώξεων οι οποίες είτε ακολουθούν τις ιογενείς λοιμώξεις είτε συνυπάρχουν. Τέλος, ας επισημάνουμε ότι η πλειονότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι ιογενούς αιτιολογίας και δεν χρήζουν αντιβιοτικής αγωγής. Είναι επιτακτική η ανάγκη να περιορίσουμε την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, ειδικά φέτος που διαπιστώνεται ένδεια αυτών και η αδυναμία χορήγησης αυτών σε αυτούς που τα έχουν πραγματική ανάγκη είναι πλέον έκδηλη.

Ερ: Ποια είναι η συμβουλή σας προς όλους εμάς, κύρια προς τις μητέρες με μικρά παιδιά; Τι να προσέχουμε και πότε να επισκεπτόμαστε το γιατρό;

Η.Γ.: Από τις παραπάνω επισημάνσεις διαπιστώνουμε το πόσο επικίνδυνες και απρόβλεπτες μπορεί να αποδειχθούν οι άλλοτε αθώες εποχικές αναπνευστικές λοιμώξεις. Η σωστή αντιμετώπιση αυτών προϋποθέτει την έγκυρη ενημέρωση και την αγαστή συνεργασία ασθενούς ή γονιού με τον ιατρό ή τον παιδίατρο αντίστοιχα. Για τους γονείς μικρών παιδιών τα οποία αποτελούν και την κύρια πηγή μετάδοσης των αναπνευστικών ιώσεων, καλό θα ήταν, το επόμενο δίμηνο που αποτελεί την κορύφωση του φαινομένου, να περιορίσουν τον ανώφελο συγχρωτισμό τους με άλλα παιδιά σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε αυτούς με ανεπαρκή αερισμό. Να μην συνωστίζονται στα παιδιατρεία εάν δεν έχει κρίνει ο ιατρός τους ότι χρήζουν εξέτασης. Να αποφύγουν την επαφή των παιδιών τους με άτομα υψηλού κινδύνου και τις ημέρες που αυτά είναι άρρωστα να μην πάνε σχολείο εάν πρώτα δεν αναρρώσουν. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι η πολιτεία έχει λάβει τα ανάλογα μέτρα όπως η άδεια λόγω ασθένειας παιδιού την οποία δικαιούται ο κάθε γονιός, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκε εγκύκλιος με την οποία δικαιολογούνται οι απουσίες των μαθητών λόγω του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης έως και πέντε ημέρες μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.

Ερ: Θα θέλατε να κλείσετε με έναν επίλογο αυτή τη συνέντευξη;

Η.Γ.: Κλείνοντας θα επιθυμούσα την κατανόησή σας απέναντι στον αιχμηρό μου λόγο για τις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέου ΔΣ του ΙΣ Κω. Πραγματικά, από αυτές τις σελίδες θα ήθελα να ευχηθώ στη νέα διοίκηση του ΙΣ Κω να έχει ένα εποικοδομητικό έργο και εύχομαι ο «αιχμηρός μου λόγος» να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο δράσης. Υπόσχομαι ότι θα είμαι ο πρώτος που θα επικροτήσει τις θετικές ενέργειες και θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις σε ό,τι μου ανατεθεί.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

24 ΣΧΟΛΙΑ

  1. το ιατρικό κατεστημένο του νοσοκομείου μας, με κύριους εκπροσώπους τους δύο «πολιτευτάδες», δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί η αλλαγή που τόσο εμφατικά ψήφισαν οι γιατροί της Κω στις εκλογές τους

  2. Όλη η Κως γνωρίζει Ηλία τι έγινε … μπράβο σου που βρήκες το θάρος και μίλησες ανοιχτά … τα αποστήματα πρέπει να τα σπάμε και όχι να τα αφήνουμε να μεγαλώνουν. Μπορεί στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου οι τελευταίοι να μπήκαν πρώτοι με τσαμπουκά για να ικανοποιήσουν τα εκλογικά τους συμφέροντα αλλά οι εκλογές πλησιάζουν… οι Κώοι πλέον γνωρίζουν καλά. Νέους θέλουμε … αυτό το παλιό με άρωμα ναφθαλίνης τελείωσε …

  3. Η γνωστή κλίκα … που βάζει όλες τις τρικλοποδιές σε όποιον νέο πάει να τους χαλάσει το παρεάκι … αυτοί που κατέστρεψαν ένα ολόκληρο νοσοκομείο… έρχεται η ώρα τους … μαύρο .

  4. Για το ήθος σου πάνω απ’όλα. Για τα υπόλοιπα ούτε σάλιο … είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στον Ιατρικό Σύλλογο χρόνια τώρα. Γι’ αυτό πάει κατά διαόλου η υγεία σε αυτό το νησί . Κάτι τέτοια μυαλά την έφεραν σε αυτή την κατάσταση … μόνο το συμφέρον τους … Κυριακή κοντή γιορτή όμως.

  5. Αισθάνεσαι τόσο μεγάλη αγανάκτηση όταν καταλαβαίνεις πραγματικά ποιοι αποφασίζουν για τη ζωή σου. Σε ένα τόσο μικρό νησί που δύσκολα μπορείς να κρυφτείς κ όμως κάποιοι μας διοικούν εφόσον ψηφίζονται, όταν όλοι ξέρουμε το ποσό άχρηστοι κ τεμπέληδες ειναι στον τομέα τους.

  6. Στο νησί της Κω γιατί δεν δήλωσε συμμετοχή ΚΑΝΕΝΑΣ γιατρός;(Ένας Κέφαλο και ένας Κω)Γιατί;Βολεύονται με το 10ρικο των συνταγογραφήσεων και το άλλο των εξετάσεων;Κάτι άλλο προσφέρουν;Στο νοσοκομείο δεν πάνε γιατί πρέπει να δουλέψουν μάλλον.Καμαρώστε επιστήμονες.Αλλά φταίει ο Μητσοτάκης,Π Τσιπρας η το ΠΑΣΟΚ,

  7. Ηλία, έννοια σου και ο λαός της Κω γνωρίζει τον καθένα σας, τόσο ηθικά όσο και ιατρικά.Θα έρθει και το πλήρωμα του χρόνου προς αυτούς.Προεκλογικη χρονιά διανύουμε.Μπουμεραγκ θα τους γυρίσει.Θυμισου τι λέω…. Μαζί με τον Γιώργο δώσατε τον καλό αγώνα και οι συνάδελφοι σας, σας τίμησαν με την ψήφο τους.Υγεια σε εσάς και στις οικογένειές σας και κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται, όχι εσείς, ψηλά το κεφάλι.Συνεχιστε όπως σας ξέρουμε,ΚΑΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ,μα πάνω από όλα ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ……

  8. Ηλία παιδί μου δεν θα άφηναν ποτέ οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να μπει στα χωράφια τους κανένας νέος με το ήθος και την όρεξη την δικιά σου να σπάσει αυγά … τους χαλάς εσύ και ο κάθε εσύ τα σχέδια που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την επάνοδο του συστήματος υγείας στο νησί μας που για κάποιο λόγο τους βολεύει να είναι σε αυτά τα χάλια … Ηλία μου μη σταματήσετε όμως εσείς οι νέοι γιατροί να παλεύετε εξαιτίας τέτοιων συμπεριφορών . Μείνετε παιδί μου Άνθρωποι πάνω απ’όλα.

  9. Επιτέλους και ένας επιστήμονας είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Ένας γνώστης της κατάστασης μίλησε χωρίς μισόλογα και αερολογίες… Μη μασάς Ηλία… θα προσπαθήσουν όλοι αυτοί οι γνωστοί προς όλους μας να σου σπάσουν τον τσαμπουκά… εσύ και οι υπόλοιποι σαν και εσένα να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε όμως την ιδέα για καλύτερες συνθήκες υγείας σε αυτό το νησί. Ο κόσμος ξέρει τι γίνεται πια Ηλία. Χαίρομαι πολύ που στο νησί μου υπάρχουν ακόμα δύο, τρεις σαν τον Ηλία.

    • Διαφήμιση ο Ηλίας να κάνει σε ποιον ? Όλοι γνωρίζουμε το ήθος του σαν Άνθρωπο και την επιστημονική του κατάρτιση … άλλοι χρειάζονται διαφήμιση και την κάνουν με αθέμιτα μέσα. Όταν πάει κάποιος να πει αλήθειες βρίσκονται πάντα κάποιοι μικρό ψυχοι να πούνε την μ@κακί@ τους … γι ‘ αυτό φτάσαμε σε αυτό το χάλι …

  10. Και αυτοί οι δύο πολιτευτάδες που ανέφερε ο ανωτέρω φίλος, σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στο κράξιμο του κόσμου και κυρίως των συναδέλφων τους γιατί δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο να έχουν την καρέκλα και το βήμα για να λένε τις ψευτιές τους…

  11. Και πόσα ακόμα δεν έχουν υποθεί για κάποιους … μπράβο σου Ηλία για την αξιοπρέπεια που αντιμετώπισες την όλη αδικεία … δυστυχώς έτσι πράτουν σκουριασμένοι λειτουργεί του επαγγέλματος των ιατρών αλλά και όλων των κλάδων … αυτά τα παλιά μυαλά που έχουν βάλει τόσα χρόνια την υγεία του νησιού στο γύψο για να εξυπηρετούν τα προσωπικά κομματικά τους συμφέροντα με τις θέσεις και τα ψεύτικα αξιώματα τους.

  12. Διαβάσαμε ότι γνωρίζαμε χρόνια τώρα.
    Σας συγχαίρω για την συνέντευξη σας και εύχομαι να την διαβάσουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας.

  13. Πολύ καλή και ειλικρινή τοποθέτηση του κ.Γεωργαντά όπως και των περισσοτέρων συμπατριωτών σχολιαστών της συνέντευξης. Και οι δύο αυτοί πολιτευτάδες που αναφέρε φίλος σχολιαστής με τον μέν ΕΝΑ να είναι και γιατρός ….σφυίζουν αδιάφορα ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ η καρέκλα και όχι μόνο…
    Να συνεχίσεις κ.Γεωργαντά να λές τα πράγματα με το όνομα τους και μην φοβάσαι ο ντόπιος θα σε στηρίξει,θα σε ακολουθήσει,θα εξεργερθεί, και θα φανεί στις εκλογές….

  14. Το θέμα μας δεν είναι ο Γεωργαντής. Αλλά όλοι αυτοί που προσπάθησαν και πήραν τον έλεγχο του ιατρικού συλλόγου για τους δικούς τους προσοδοφόρους σκοπούς. Κ δεν ακούστηκαν καθολου τα ονόματά τους…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ