Έφυγε από τη ζωή ο τουριστικός πράκτορας Ανδρέας Μακρής από την Κάρπαθο

0
2633

Πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 82 ετών ο τουριστικός πράκτορας Ανδρέας Μακρής με καταγωγή από το Απέρι της Κάρπαθου. Ίσως ο πρωτοπόρος του τουριστικού προϊόντος στο νησί του, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δραστήριος και αγαπητός στον τόπο του, τον οποίο λάτρευε.

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Μακρής με σπουδές στην Αμερική και στην Αγγλία ήταν από τους πρωτοπόρους του τουρισμού όχι μόνο στην Κάρπαθο αλλά και γενικά στην περιοχή μας καθώς άνοιξε στη Ρόδο το πρώτο του τουριστικό πρακτορείο με το όνομα «Πανόραμα» ενώ στη συνέχεια ίδρυσε και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις σε Κρήτη και Αθήνα.

Μάλιστα ήταν εκείνος που με πολλή προσπάθεια αλλά και κόπο έφερε στην Κάρπαθο τους πρώτους οργανωμένους τουρίστες ξεκινώντας έτσι τον τουρισμό στο νησί του. Με δικές του προσπάθειες την Πέμπτη 28 Μαΐου του 1987 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού το πρώτο τσάρτερ με 101 νορβηγούς τουρίστες, ιστορία που συμπεριέλαβε αργότερα και σε βιβλίο του καθώς ήταν και συγγραφέας.

Η κηδεία του έγινε χτες το πρωί από τον ιερό ναό Ευαγγελίστριας στα Πηγάδια. Επιθυμία του ίδιου και της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα υπέρ του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας για την αποπεράτωση του μαρμάρινου τμήματος της αυλής.

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσαν οι τοπικές αρχές καθώς και η ένωση τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου της οποίας ήταν μέλος

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Καρπάθου:

Ο Ανδρέας Η. Μακρής ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα του τουρισμού πανελλαδικά.

Η παρουσία του υπήρξε καταλυτική για την τουριστική ανάπτυξη της Καρπάθου με τις καινοτόμες, για την εποχή, ιδέες του και την αδιάλειπτη επιχειρηματική του δραστηριότητα από τότε που ξεκίνησε η ανάπτυξη αυτή στον τόπο μας έως και σήμερα.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα εξελισσόταν ο οργανωμένος τουρισμός στο νησί μας αν δεν υπήρχε το δικό του όραμα και το δικό του επιχειρηματικό «δαιμόνιο».

Η απώλεια του αφήνει μεγάλο κενό στην κοινωνία του νησιού μας καθώς η προσωπικότητα του ήταν πληθωρική, με προεκτάσεις πέραν του επαγγελματικού του αντικειμένου.

Διετέλεσε Δημοτικό Σύμβουλος στον ενιαίο Δήμο Καρπάθου και τίμησε το Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του.

Λάτρης της ιστορίας του τόπου μας, πολυγραφότατος και εξαιρετικός συνομιλητής με αστική ευγένεια που σπανίζει στις μέρες μας.

Συνεπής ως ήταν με όλα όσα καταπιάστηκε, φρόντισε να αφήσει πίσω τις αστείρευτες γνώσεις του αποτυπωμένες σε βιβλία και δεκάδες δημοσιευμένα κείμενα και τα παιδιά του ως άξιους συνεχιστές της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στον αγαπημένο του τουρισμό.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου,

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος

 

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου: Συλλυπητήρια δήλωση για την απώλεια του  Τουριστικού Πράκτορα Ανδρέα Μακρή

 

Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Τουριστικού Πράκτορα και μέλους της Ένωσης, Ανδρέα Μακρή.

Eίχε πολυετή παρουσία στον τουριστικό κλάδο και ήταν από τους πρωτεργάτες της τουριστικής ανάπτυξης της Δωδεκανήσου και κυρίως της Ρόδου και της ιδιαίτερης πατρίδας του της Καρπάθου.

Ήταν ένας άνθρωπος αγαπητός, που ξεχώριζε για το ήθος, την ευγένειά του και την στάση ζωής

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ