Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Κάλυμνος: “Έφυγε” σε ηλικία 79 ετών ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης Πρωτοψάλτης-καθηγητής

Κάλυμνος: “Έφυγε” σε ηλικία 79 ετών ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης Πρωτοψάλτης-καθηγητής

0
199

«Έφυγε» από τη ζωή σήμερα Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 απόγευμα, ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης.

Ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1943, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπηρέτησε ως καθηγητής στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού του και διετέλεσε διευθυντής του Νικηφορείου 1ου Λυκείου Καλύμνου.

Από μικρή ηλικία και επί 57 έτη, υπηρέτησε την Εκκλησία από το Ιερό Αναλόγιο ως Ιεροψάλτης. Διετέλεσε Ιεροψάλτης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού και για την πολυετή του διακονία και προσφορά του, πριν 4 μήνες στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας λειτουργίας της 8ης Αυγούστου 2022, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ Παϊσιος του απένειμε στο Σακκελάριο Τρικοίλη, το οφφίκιο του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου ,Καλύμνου και Αστυπάλαιας, με  τον χρυσό Σταυρό των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, καθώς ιερό ράσο και καλπάκιον.

Ο εκλιπών ήταν πολυγραφότατος και αφήνει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Εξέδιδε την έντυπη Μηνιαία εφημερίδα “Η Αργώ της Καλύμνου” – Για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (έτος ίδρυσης 1990).Μετά την αναστολή κυκλοφορίας πριν μερικά χρόνια, συνέχισε με την ηλεκτρονική εφημερίδα argokalymnos.gr

Δημοσίευσε άρθρα σε αθηναϊκές & ροδιακές εφημερίδες και σε περιοδικά πάνω σε θέματα εκπαιδευτικά, πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά.

Επίσης πραγματοποίησε Ανακοινώσεις – Εισηγήσεις σε συνέδρια και συμπόσια επιστημονικά, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά της Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα Βιβλία που συνέγραψε ,εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν είναι:

Εκπαίδευση, Κοινωνία & Παραγωγικές Δυνάμεις – μια Διαλεκτική Σχέση – Εκδόσεις Δημ. Παπαδήμα, Αθήνα 1987.

Ιστορία και Πολιτισμός της Καλύμνου (σχολικό εγχειρίδιο, συλλογικό έργο) – Έκδοση Επαρχείου Καλύμνου, Αθήνα 1997.

Οι προσευχές των σφουγγαράδων στον Απόλλωνα (Οππιανός) – Έκδοση Επαρχείου Καλύμνου, Ρόδος 2002.

Παράθυρο στο Φως – 10 Διηγήματα (διαγωνισμός διηγήματος) – Έκδοση ι. μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας, Ρόδος 2002.

Ο Ι.Μ. Ναός του Σωτήρος Χριστού και η ίδρυση της Πόθιας Καλύμνου

Πολιτισμική-Γεωπολιτική Αναμέτρηση (υπό έκδοση).

Παντρεμένος με την Αφρούλα Ασβεστά Τρικοίλη απέκτησαν δύο εξαιρετικά κορίτσια την Αγγελική και την Καλλιόπη.

Η νεκρώσιμος Ακολουθία θα τελεστεί αύριο Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού στην Πόθια Καλύμνου στις 2.00 το μεσημέρι.

Το kalymnos-news.gr και οι συνεργάτες, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του, στις 2 κόρες του και στους λοιπούς συγγενείς.

Πηγή: kalymnos-news.gr

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως για το θάνατο του Σακελλάρη Ν. Τρικοίλη

ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ

Η Ιερά Μητρόπολις επί τω αγγέλματι της προς Κύριον εκδημίας του αειμνήστου Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Σακελλάρη Τρικοίλη, γόνου λευϊτικής οικογενείας, απευθύνει προς την σύζυγό του, τα παιδιά του και τους οικείους του εκλιπόντος θερμά συλλυπητήρια.

Ο αείμνηστος Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης εκ παιδιόθεν και επί 57 συναπτά έτη, υπηρέτησε ευόρκως το Ιερό Αναλόγιο ως Ιεροψάλτης και αφήνει μία αγαθή μνείαν προς το ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως δια την πλουσίαν μουσικήν του κατάρτισιν, που με βάση τη βυζαντινή μουσική ύμνησε τον Κύριον της Δόξης Χριστόν.

Η απώλειά του θα μείνει αισθητή, τόσο στον ιερό κλήρο της Μητροπόλεώς μας, όσο και στον ιεροψαλτικό κόσμο της νήσου και ουχί μόνον. Ποιος Καλύμνιος θα ξεχάσει ποτέ το ύφος του, την καλλιφωνία του και την απόδοση των ιερών ύμνων της εκκλησίας. Κόσμος πολύς συνέρρεε κατά τις ιερές ακολουθίες στον Μητροπολιτικό ναό της Καλύμνου για να ακούσει τον καλλίφωνο ιεροψάλτη.

Η Ιερά Μητρόπολις εκτιμώντας το έργο, την αγάπη του προς το ιερό αναλόγιο και τον σεβασμό του προς την Εκκλησία, του απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας.

Αιωνία η μνήμη του. Και ως έψαλλε τον Κύριον εν τω κόσμω τούτω, θα συνεχίση να ψάλλη και εις τας ουρανίους μονάς. Είχε όντως κλήση εκκλησιαστική και παρουσία, την οποίαν έλαβε από τον αείμνηστο πατέρα του ιερέα π. Νικόλαο, ο οποίος εμόρφωσε το τέκνο του εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου και αυτό φάνηκε μέσα στην πορεία της ζωής του, η οποία ήταν πολυσχιδής. Εξέδωσε δε τη φροντίδι του εκκλησιαστικό οδηγό για τον Μητροπολιτικό Ναό που τόσο ηγάπησε.

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού στην Πόθια Καλύμνου στις 2.00 το μεσημέρι.

Κύριος ο θεός αναπαύση μακαριστή ψυχή του «εν χώρα ζώντων εν σκηναίς δικαίων, όπου λάμπη το φως της Τρισηλίου Θεότητος».

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος

Η ΟΜ Καλύμνου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θάνατο του Σακελλάρη Τρικοίλη

Από την Οργάνωση Μελών Καλύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για το θάνατο του Σακελλάρη Τρικοίλη


Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ