Ο Γιώργος Μυλωνάς θυμάται, 60 χρόνια μετά, από την εγκληματική ενέργεια των Τούρκων να βυθίσουν την ανεμότρατα «ΜΑΡΙΤΣΑ»

0
2358

Την περασμένη Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022,συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την εγκληματική καταβύθιση δι’ εμβολισμού από το τουρκικό περιπολικό «Ζ17»,του Καλύμνικου αλιευτικού σκάφους, της αναεμότρατας “Μαρίτσα”, ενώ αλίευε εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Κω και Ψερίμου, από την Τουρκική Ακτοφυλακή.Σχετικό δημοσίευμα μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Στο σκάφος επέβαιναν 7 ναυτικοί, 6 από Κάλυμνο και ένας με καταγωγή από Μυτιλήνη . Ο Μανώλης Λόλιας (Σάρακας) καπετάνιος του αλιευτικού 30 ετών , ο Γιάννης Κουλλιάς ετών 70, ο Γιώργος Μυλωνάς 15 ετών, ο Ιωάννης Λόλιας 22 ετών , ο Ζαχαρίας Καραμαλής,  ο Μανώλης Μηλιάδης ,ο Γιάννης  Γιατζόγλου. Οι δύο τελευταίοι νεαροί ηλικίας 17 ετών ,δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από του Τούρκους κατά τη διάρκεια του συμβάντος .

Ο καπετάνιος Μανώλης Λόλιας κατάφερε πέφτοντας στη θάλασσα να διαφύγει και να διασωθεί παρότι οι τούρκοι «γάζωναν» με πολυβόλα στη θάλασσα για να το σκοτώσουν. Ο καπετάν Μανώλης κολυμπώντας για περίπου 5 ώρες κατάφερε και βγήκε στις ακτές της Ψερίμου ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθήσαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές

Οι  Γιάννης Κουλλιάς, Γιώργος Μυλωνάς , Ιωάννης Λόλιας και Ζαχαρίας Καραμαλής, συλλαμβάνονται και μετάφερονται αρχικά στην Αλικαρνασσό και στη συνέχεια φυλακίζονται στις φυλακές στα Μούγλα όπου παραμενουν μέχρι το Μάρτιο  1963, όταν   παρέχεται από την τουρκική Κυβέρνηση αμνηστία εις παντοειδείς εγκληματίας ,εκτίοντας φυλάκιση  μέχρι πέντε ετών.

Από τους πέντε επιζήσαντες του πληρώματος ο καπετάν Μανώλης Λόλιας (Σάρακας) “έφυγε” από τη ζωή προ 1,5 έτους την Τρίτη 2 Ιουνίου 2021   σε ηλικία 90 ετών.

Ο Γιώργος Μυλωνάς 75 ετών διαμένει στην Κάλυμνο

Ο Γιάννης Λόλιας μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου διαμένει μόνιμα . Ο Γιάννης Κουλλιάς έφυγε από τη ζωή μετά την αποφυλάκιση  και την επιστροφή του στην Κάλυμνο, ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες που βίωσε στις τουρκικές φυλακές. Για τον Ζαχαρία Καράμαλη από τη Μυτιλήνη δεν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες.

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, με το φακό του kalymnos-news.gr συναντήσαμε το Γιώργο Μυλωνά, ο οποίος μας εξιστορεί την θηριωδία των Τούρκων που έζησε,πριν 60 χρόνια σε ηλικία μόλις 15 ετών, πάνω στο σκάφος, τη δολοφονία των δύο 17χρονων συναδέλφων του,τη φυλάκιση, την αμνηστία , την επιστροφή στην Κάλυμνο. Μία ιστορία που έχει χαραχτεί βαθιά στη ψυχή του και καθόρισε και την υπόλοιπη του ζωή.

Ο Καπετάν Γιώργος Μυλωνάς με συγκίνηση θυμάται ,ότι οι πρώτες ειδήσεις που ήλθαν στην Κάλυμνο μετά την εγκληματική ενέργεια των Τούρκων,ήταν ότι ο ίδιος ήταν μεταξύ των δολοφονηθέντων από τους Τούρκους. Κάτι που έγινε γνωστό και στην οικογένεια και στους γονείς τους, που μάλιστα πήγαν τα ρούχα του στον Άγιο Στέφανο για να τα “εξοδιάσουν”,ενώ έκαναν και το 3ημερο κόλλυβο. Βέβαια στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η πληροφορία δεν ήταν ακριβής, ο Γιώργος Μυλωνάς ήταν στη ζωή και κρατείτο και ταξίδεψε η μητέρα του στην Αλικαρνασσό για να το διαπιστώσει και να το δεί.

Δείτε αναλυτικά τα όσα μας είπε ο Γιώργος Μυλωνάς στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

πηγή: https://kalymnos-news.gr/2

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ