ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με δυναμισμό η απεργιακή συγκέντρωση στην Κω | Διαμαρτυρία για το Νοσοκομείο και για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά

17
10624

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Χιλάδες κόσμου στην Αθήνα καθώς και σε όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκε και διαδήλωσε για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά και ροκανίζει τα οικογενειακά εισοδήματα.

Αγωνιστικό και δυναμικό παρών έδωσαν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές, απαιτώντας  να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά και για την αγορά εργασίας που συνεχίζει να θυμίζει ζούγκλα.

Η αύξηση στους μισθούς αλλά και η αναγκαιότητα καθολικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των ομιλιών των εκπροσώπων των εργαζομένων, αφου αποτελούν μέρος του βασικού διεκδικητικού πλαισίου της Συνομοσπονδίας.

Οι διαδηλωτές έδωσαν σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση, ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας δεν μπορεί να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη των κρίσεων ,ζητώντας να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες και μεγαλώνουν την λίστα των ανέργων.

Και στην Κω ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Β.Σ.Δ. και των σωματείων του διαδηλώνοντας για το κύμα ακρίβειας, τις εργασιακές σχέσεις και την υγεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Φτάνει πια! 

Δεν αντέχουμε άλλο…..

Να περιορίζουμε συνεχώς το καλάθι στα απολύτως απαραίτητα, αφού το πορτοφόλι αδειάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο. Όλα αυξάνονται εκτός από τους μισθούς των εργαζομένων. Η κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων είναι ανεξέλεγκτη!

Είναι πρόκληση όταν η φτώχεια χτυπάει την πόρτα χιλιάδων εργατικών νοικοκυριών, η κυβέρνηση να μιλά για ανάπτυξη – που ξεπέρασε το 7,5%- και να μοιράζει ψίχουλα με τα pass και τα voucher. Να καλούμαστε να ξεγελάσουμε την πείνα μας με μακαρόνια και ρύζι.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο να ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες, με δελτίο ρεύματος,  στο ελεγχόμενο σκοτάδι, να ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη, ενώ οι διάφοροι κολοσσοί  της ενέργειας να θησαυρίζουν.

Να πηγαίνουν τα παιδιά μας για μάθημα πάλι σε σχολεία παλιά ή σε container, στρυμωγμένα σε πολυάριθμα τμήματα, ενώ τα κενά καλύπτονται με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Να απειλούνται μάλιστα  να μείνουν χωρίς θέρμανση γιατί οι κάνουλες των κρατικών κονδυλίων γεμίζουν μόνο  τα ΝΑΤΟικά οχήματα.

Τελικά δεν γίνεται να πληρώνει ο λαός μια ζωή και την ανάπτυξη και την κρίση τους. Πότε με μνημόνια διάρκειας και  δημοσιονομικούς όρους  και πότε για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης που θέτουν η Ε.Ε. και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στην Κω των μεγάλων 5άστερων ξενοδοχείων, ο τουρισμός τα σπάει. Η φετινή  σεζόν ξεπέρασε κατά  20% το 2019, το προηγούμενο ρεκόρ του τουρισμού. Η μόνη  αύξηση που είδαν οι εργαζόμενοι  ήταν στις ώρες εργασίας, με τα 10ωρα-12ωρα-14ωρα να είναι η καθημερινότητα, απλήρωτες υπερωρίες και παραβίαση των όρων από ότι έχει μείνει από το πολυετές σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Μία από τα ίδια  και στους χώρους των σούπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν βρέξει-χιονίσει, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, με τζάμπα υπερωρίες. Χωρίς σταθερό πόστο εργασίας.

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα  10 δις το χρόνο. Οι  εργαζόμενοι όμως παραμένουν χωρίς συλλογική σύμβαση. Εν τέλει μπορεί να στοιβάζουν καθημερινά πράγματα στο ράφι, τα οποία όμως δεν μπορούν να αγοράσουν.

Έφτασε η ώρα να δοκιμάσουμε την δύναμή μας. 

Αρκετά πλήρωσε ο λαός τους ανταγωνισμούς των μακελάρηδων – ληστών, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας. Τα πολεμοκάπηλα σχέδια τους πληρώνονται  με αιματηρές θυσίες. Γονατίσαμε  προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Χρόνια τώρα το Νοσοκομείο της Κω «καταρρέει» από την συνειδητή υποστελέχωσή του. Την ώρα που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται και τους καλοκαιρινούς μήνες τριπλασιάζεται παραμένει χωρίς γιατρούς- νοσηλευτές και ασθενοφόρο-δεν έχει ούτε παθολόγο, γιατί η απαραίτητη χρηματοδότηση και θωράκιση του δεν προβλέπεται στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων.

Μέχρι που θα πάει αυτή η κατάσταση;; 

Αυτές οι ελλείψεις είναι που αναγκάζουν τους νησιώτες να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη στην καλύτερη των περιπτώσεων σε άλλα νησιά ή ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Μέχρι πότε θα αναγκαζόμαστε να ξεσπιτωνόμαστε για να γιατροπορευτούμε;; Αντί μπροστά, πίσω στα χρόνια που οι μετακινήσεις γινόταν με τα …γαιδουράκια;;

Για να ταξιδέψει κάποιος σήμερα  Πειραιά, με την μοναδική εταιρία που επιδοτείται αδρά, πληρώνει 74 ευρώ κατάστρωμα!! Η κατάσταση παρασύρει και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Έλεος! 

Η απάντηση στην βαρβαρότητα που ζούμε, θα έρθει με αγωνιστική δράση, με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και την οργάνωσή στα σωματεία. Μόνο έτσι μπορεί να δώθεί θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!

Ήδη σε πολλούς χώρους δουλειάς έχουν ανάψει εστίες αντίστασης που μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια. ΛΑΡΚΟ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, E-FOOD, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ και αλλού, ξέσπασαν απεργίες, κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ μέσα από μεγάλους αγώνες και απεργίες πέτυχαν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση τις διεκδικήσεις τους.

Απαιτούμε:

  • 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον Δημόσιο τομέα
  • Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του ν. Χατζηδάκη

Διεκδικούμε:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Δραστική μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα και του κόστους μεταφοράς προϊόντων.Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, μειωμένος στο 50%.
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ VOUCHERS KAI PASS. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΦΤΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

 

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τρεις και ο κουκκοςΤρέχετε εσείς για να παίρναμε καλά εμείς.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΧΙΧΙΧΙΧΙΧΙ ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ.Τώρα που θα βγει και ο κυριτσης θα φάτε καλά.Κ,Κ,θέλατε,ο κυριτσης θα σας φτιάξει καλά.

    • Σχετικα (ασχετο) με τις ζημιες καδων και αυτοκινητων στο ΖΗΠΑΡΙ

      Γιατι κατεβηκε το αρθρο το τοσο σημαντικο και παραμειναν καποια αλλα τριτευουσας σημασιας? Εγινε καποια παρεμβαση απο καποιους? Το θεμα αυτο πρεπει να λυθη αμεσσα πριν γιγαντωθει. Να βγη καποιος επισημα και να δωση εξηγησεις. ΕΔΩ & ΤΩΡΑ.

  2. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης σκέφτεται να παραιτηθεί έπειτα από την μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κω.Που πάτε ρε σταλινορφανα, με τον αποπατο του ΠΑΣΟΚ και των Συριζανελ;Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και έχει πεισθεί ότι ΜΟΝΟ με ΝΔ και ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ έχει ελπίδα για το μέλλον του.Γραφικοι οι ίδιοι και οι ίδιοι… Έλεος, έχετε πατώσει παρόλα αυτά που συμβαίνουν και σας τα λέω.Για σκεφτείτε να ήταν λίγο πιο ευοίωνα; Ουστ κ@πρ@σκ@λ@….

    • Υποπτευεσαι οτι σε παρακολουθει κι εσενα ο εθνικος ψυχοπαθης γι αυτο τον εγκωμιαζεις; Οσο για το τι εχουμε πεισθει ασε και θα το δειτε σε λιγους μηνες

  3. Στην Κω κοιμούνται όρθιοι! Είναι οι κοιλιες γεμάτες και δεν τους απασχολούν μερικούς βολεμενους τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία. Οι συγκεντρώσεις ήταν ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ξυδακι παπαγαλακια!!!

  4. Από την μια είναι είχαμε τους εργαζομενους και από την άλλη το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ.Μια οργάνωση μου υπάρχει σαν πρόσκρουσης να προφυλάσσει τους εργοδότες.Μια οργάνωση κόντρα στους εργαζομενους και τα συμφέροντα τους και κόντρα στη χώρα μας.Απομονώστε τους γραφικούς με τα προβατάκια τους .Έκανε τη παρέλαση του το ΚΚΕ χώρια από το λαό μιας και δεν έχει καμία σχέση μαζί του.Η επόμενη παρέλαση του είναι την 17 Νοέμβρη προς την Αμερικανική πρεσβεία.Τόσο προβλέψιμοι και τόσο στο κόσμο τους.Το κακό είναι ότι έχουν παγιδέψει και νέα παιδιά .

  5. Εμπρός με την παλιά κόκκινη σημαία και το σφυροδρέπανο της μαμάς Ρωσίας που τώρα την κατηγορούν. Η ιδεολογία του αιμοσταγούς Στάλιν και του άθεου Λένιν καθώς και του Μαρξ έχει ξεθωριάσει προ πολλού. Η περεστρόικα δηλ η μεγάλη μεταρρύθμιση του Γκορμπατσώφ τα άλλαξε όλα και εσείς ακόμη κολλημένοι στο ΚΚΕ ;; Ο κόσμος πάει μπροστά …

  6. ……………………η καταντια του εργατικου κεντρου.σηκωνουν σημαιες χωρις να ξερουν τι λενε

  7. Γιατί να βγώ βόλτα μαζί σας παρακαλώ;
    Από πότε υπάρχει αμοιβαιότητα και κοινή αγωνία για τις προσωπικές δυσκολίες που τραβάει ο καθένας;
    Και δεν εννοώ οτι φταίει η μεταβολή της σύνθεσης τού πληθυσμού…

  8. Βρε πάτε καλά;
    Κι εμένα ποιός θα μού πλερώσει το χιλιάρικο για το χαμένο δίωρο, έ;
    πα να δουλέψετε ρε…

  9. ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ,,,ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 11 Η ΩΡΑ ΑΥΠΝΙΕΣ ΕΙΧΕΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙς ΤΙΣ ΠΑΠ@@ΡΙΕΣ ΣΟΥ

    ΑΡΕ ΚΑΜΜΕΝΕ…10 ΠΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΕ..ΑΠΟΡΩ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΙΧΝΟΣ ΦΑΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ..ΚΑΨΙΜΟ..ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΕΓΚΕΦΛΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ..ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ..ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΡΕΣΕ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ..ΟΥΣΤ@@@ΚΟΠΡΙΤΕΣ..ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΡΟΔ@ΤΕΣ..ΦΙΛΟΝΑΖΙ..ΕΒΡΑΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ .ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΙ ..ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ…………..

  10. Έχω γίνει πολύ παράξενη ή όντως υπάρχει μια χαοτική ψαλίδα που βλέπω (και στα σόσιαλ, αλλά και γύρω μου) ανάμεσα σε δυο κάστες ανθρώπων στην ηλιοκαμένη τούτη χώρα; Από τη μια, βασανισμένος κόσμος με δυσεπίλυτα προβλήματα όλων των ειδών (υγείας, οικονομικά) κι από την άλλη, παρτάλια με ζωάρα και αναίμακτη καλοπέραση. Οκ, πάντα υπήρχαν κοινωνικές τάξεις, αλλά τώρα κοντεύει να μείνει μόνο μία, οι υπόλοιποι θα ψοφήσουμε.
    Ορίστε, καμία πάλη τάξεων μετά.
    Η πλήρης ευταξία.

    • Ζεις στη Κω και δεν είχες δουλειά το καλοκαίρι;Πήρες και εσυ λιγότερα από τους μετόχους του ξενοδοχείου που δούλευες σαν εμένα;Τι λες να τους καθαρίσουμε να το πάρει το κομμα(ένα εινσι το κόμμα,το ΚΚΕ)να το δουλεψει να περνούμε περισσότερα;

      • Ο κόσμος δεν είναι η Κως, ούτε περιστρέφεται η γη γύρω από τη γειτονιά σου. Δεν ξέρω τί καθαρισμούς επικαλείσαι, επίσης δεν είμαστε όλοι σε μαντριά κομματικά, υπάρχουν και ενεργοί σκεπτόμενοι πολίτες σε αυτόν τον πλανήτη. Αν ήσουν σκεπτόμενος όμως δε θα εκθειαζες το ζαβο ρεντικολο της κοινωνίας. Οπότε μη χάνω τα λόγια μου μαζί σου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν μαζικές σε όλη την Ελλάδα και μεγαλειώδεις. Περαστικά!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ