Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω: Όλοι & όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας 30 Σεπτέμβρη στην Ένωση Ξενοδόχων

1
103

Όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας 30 Σεπτέμβρη στις 19:00 στην ένωση ξενοδόχων Αρτεμισίας 2, Κω.
Συνάδελφοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και επισιτισμό

Τώρα όλοι με το σωματείο για υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με αυξήσεις στους μισθούς & σταθερό ημερίσιο χρόνο απασχόλησης.
Κανένας εργαζόμενος κάτω από 900 ευρώ.
Κανένας εργαζόμενος χωρίς σύμβαση.

Μέσα στην καλή χαρά μεγαλοξενοδόχοι -τουριστικοί πράκτορες- αεροπορικές εταιρείες-εστιάτορες και από κοντά και η κυβέρνηση τους, για τον τουρισμό που φέτος .. «τα σπάει». Όλοι μιλούν για μια σεζόν που έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 2019.
Aυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη είναι οι εργαζόμενοι που μετράνε απώλειες και σίγουρα πολύ κούραση.
Στον τουρισμό που κάθε χρόνο βγάζει 18 δις ευρώ κέρδη, ο βασικός μικτός μισθός για μια καθαρίστρια ξεκινάει από 792,08 και του Α’ Μάγειρα ή υπάλληλου Υποδοχής από 863,83!
Κατώτεροι και απο την προηγούμενη δεκαετία.
Πώς να βγει μια οικογένεια, με τέτοια ακρίβεια και τόσες υποχρεώσεις; Πώς να μην δουλέψεις χωρίς ρεπό;;
Τελικά, πως γίνεται κάποιοι να μην κάνουν τίποτα και να έχουν τόσο πλούτο στα χέρια τους και εμείς που όλη την μέρα παλεύουμε, να μην μπορούμε να πληρώσουμε το νοίκι και το ρεύμα.
Γιατί με τόσα κέρδη δεν παίρνουμε αυξήσεις; Αφού υπάρχει τόση ανεργία, γιατί δεν κάνουν κάνουν ουρά έξω απο ξενοδοχεία;
Στον κερδοφόρο κλάδο του τουρισμού, με τον οδοστρωτήρα της πολιτικής που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, εφαρμόζονται 14 μορφές ευέλικτης εργασίας, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας. Όσοι εποχικοί εργαζόμενοι επιδοτούνται με το επίδομα ανεργίας, είναι μόνο για 3 μήνες και 5 ημέρες!!!!!
Μες στην πανδημία χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν ξεκρέμαστοι, με τα ψίχουλα των 534 ευρω, ενώ οι όμιλοι-εταιρείες κλπ, προστατεύθηκαν με ένα σωρό από επιδοτήσεις, απαλλαγές και με νόμους που βάζουν εμπόδια στον συνδικαλισμό.
Όσοι δούλεψαν, οι συνθήκες ήταν (και παραμένουν) επικίνδυνες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την υγειά τους. Βλέπετε ο άγιος TUI μπόρεσε και εξαφάνισε και την πανδημία και τους ελέγχους στους τόπους δουλειάς.
Ας σταματήσουν λοιπόν, εργοδοσία-κυβέρνηση, τα ψέματα και τις υποδείξεις. Αυτοί που ευθύνονται για την ανεργία και για τις κενές θέσεις είναι αυτοί που θησαυρίζουν μια ζωή ανοίγοντας και κλείνοντας την κάνουλα των δικών τους αναγκών και της οικονομίας της αγοράς..
Δεν βρίσκουν χέρια γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν.
Το ομολόγησαν οι ξενοδόχοι της Αττικής, της Κέρκυρας. Το λένε και στην Κω.
«Δεν είναι ώρα για αυξήσεις στους μισθούς..» Μόλις το 10% των ξενοδοχείων εφαρμόζει την Συλλογική Σύμβαση -όχι σε όλες τις ειδικότητες- και αυτή την θυμούνται μόνο όταν πρόκειται να καταργήσουν τα ρεπό και να επιβάλλουν υπερωρίες.
Φέτος πια τα έδωσαν όλα… τα 10ωρα-12ωρα-14ωρα πήραν και έδωσαν.
Αυτή είναι η κατάσταση και όποιος τολμά από αυτούς που σήμερα μας κουνάν το δάκτυλο, ας πει πως είναι αλλιώς.
Και τι γίνεται τώρα;; Υπάρχει λύση;
Πριν φύγει άλλη μια σεζόν, χρειάζεται να πάρουμε κουράγιο από το δίκιο που μας πνίγει και να ξεσηκωθούμε για να μην γίνει σε κανένα το χατίρι και περάσουμε πάλι εμείς δύσκολα το χειμώνα με άδεια πορτοφόλια και σακατεμένοι.
Το Σωματείο μπαίνει μπροστά στην μάχη για διεκδίκηση καλύτερων μισθών και ωραρίου. Με την συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τον αυταρχισμό και την εργοδοτική τρομοκρατία.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη όχι για τα κέρδη των αφεντικών, αλλά για την αύξηση του δικού μας εισοδήματος και την καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς.
Εχουμε το δίκιο με το μέρο μας. Οτι και να κάνουν χωρίς εμάς τα πιο λαμπερά ξενοδοχεία είναι απλα.. κουφάρια. Όπως στο lock down.
Μόνο συλλογικά και οργανωμένα, σπάζοντας τον φόβο και την «σιγή νεκροταφείου» που θέλουν να περάσουν, είχαμε κατακτήσεις.
Έτσι θα πάμε μπροστά! Έτσι μόνο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον φόβο της φτώχειας, της πείνας και της ανασφάλειας.
Απευθύνουμε προσκλητήριο σε όλους τους εργαζόμενους στο νησί. Να γραφτούν στο σωματείο.
Να ετοιμάσουμε την δική μας απάντηση!
Τώρα να διεκδικήσουμε κανείς κάτω από 900€.
5ημερο-8ωρο-40ωρο, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γιατί δεν οργανώνεται διαδήλωση μέσα Δεκέμβρη;; Η πίεση στους εργοδότες σας θα είναι συντριπτική! 😂😂😂😂

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ