Ετοιμάζεται για να φύγει από το λιμάνι της Καλύμνου για την Κεφαλλονιά ο αχταρμάς «Γεώργιος Τριπολίτης» (ΒΙΝΤΕΟ)

0
286

Η είδηση είναι στενάχωρη, αφού όπως όλα δείχνουν, το σκάφος τύπου αχταρμά «Γεώργιος Τριπολίτης»,ένα κόσμημα για το λιμάνι της Καλύμνου, που αντιπροσωπεύει την ιστορία και παράδοση του νησιού και φέρνει αναμνήσεις σε όλους όσους ασχολήθηκαν άμεσα ή έμμεσα με τη βιομηχανία σφουγγαριών, αλλά και στους “Καλύμνιους όπου γης” προετοιμάζεται για να φύγει στην Κεφαλλονιά.

Οι εκκλήσεις που έγιναν, ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες και το εμβληματικό σκάφος να παραμείνει στην Κάλυμνο στην πατρίδα του,φαίνεται ότι δεν ευοδώθηκαν .

Σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 το πρωί, στην προκυμαία απέναντι από το ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΚ που ελλιμενίζεται το σκάφος, ο καπετάν Βαλσάμης μαζί με το Μανώλη Κουτσουράη προετοίμαζαν το σκάφος, το «αρμάτωναν» προκειμένου να είναι έτοιμο να αναχωρήσει και να ταξιδέψει για την Κεφαλλονιά.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Νικόλα Σαρούκο (Τριπολίτη) εκ των ιδιοκτητών του σκάφους ,μας είπε ότι τέλος Αυγούστου ,αν δεν προκύψει κάτι διαφορετικό, το «Γεώργιος Τριπολίτης»είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για το νησί της Κεφαλλονιάς ,αφού έχει υπάρξει συμφωνία με επιχειρηματία από την περιοχή. Σε περίπτωση που μέχρι τότε βρεθεί λύση ,να παραμείνει το σκάφος στην Κάλυμνο ,τότε το καρνάγιο Τριπολίτη έχει αναλάβει την υποχρέωση να ναυπηγήσει παρόμοιο σκάφος για τον επιχειρηματία από Κεφαλλονιά.

Παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό του σκάφους

Το σκάφος αυτό ναυπηγήθηκε στην Κάλυμνο στο καρνάγιο της οικογένειας Σαρούκου (γνωστοί ως Τριπολίτηδες) και είναι πιστό αντίγραφο αντίστοιχου σκάφους που είχε κατασκευαστεί το έτος 1938 και λειτουργούσε έως και το 1980.

Ένα σκάφος που  κατασκευάστηκε με πολύ μεράκι, στην εντέλεια ,είναι προσεγμένο και στην παραμικρή του λεπτομέρεια. ενώ μόλις βάλει μπροστά η μηχανή του, χαρακτηριστικός είναι ο ήχος της παλιάς μηχανής «Παπαθανάση» που έχει τοποθετηθεί θυμίζοντας τα παλιά σφουγγαράδικα.

Καθελκύστηκε τον Αύγουστο 2015, και από τότε είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι τςη Καλύμνου, στην παραλιακή απέναντι από το ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΚ.

Ένας σκάφος που σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα των επισκεπτών του νησιού, περπατώντας στο λιμάνι.

Μία πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά δίνει στοιχεία για το σκάφος, ενώ κάθε βράδυ φωτίζεται  και το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

Το εν λόγω σκάφος αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα στολίδι και αξιοθέατο για τους επισκέπτες του νησιού, θυμίζοντας τα παλιά σφουγγαράδικα σκάφη

Δείτε το video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς με την προετοιμασία του σκάφους

Πηγή: https://kalymnos-news.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ