Γιώργος Νικητιάδης: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στα Δωδεκάνησα | Εντός του έτους οι εκλογές»

10
684

Για όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μιλά σήμερα σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης ο οποίος εκτιμά ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στα Δωδεκάνησα στις επόμενες εκλογές, που κατά την κρίση του θα γίνουν εντός του τρέχοντος έτους.
Σε ό,τι αφορά στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στα Δωδεκάνησα δηλώνει ότι θα συνδυάζει την εμπειρία με την ανανέωση, επισημαίνοντας ότι «στη Δωδεκάνησο η επιστροφή των ψηφοφόρων και η αποδοχή των θέσεών μας στο εκλογικό σώμα και στους πολίτες γενικότερα ξεκίνησε δυναμικά εδώ και ένα χρόνο περίπου» και τονίζει ότι κανείς δεν είναι υποψήφιος βουλευτής μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα.
• Κύριε υφυπουργέ, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από το επίκαιρο ζήτημα της πρόωρης εκλογολογίας. Τελικώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας.
Αγαπητή μου Μαίρη, οι παλινωδίες του πρωθυπουργού σε σχέση με τις εκλογές, δεν έχουν προηγούμενο. Ο κ. Μητσοτάκης για μεγάλο διάστημα διατυμπάνιζε με σιγουριά ότι, η Ν.Δ όποτε και να γινόντουσαν οι εκλογές θα ελάμβανε αυτοδυναμία και θα συνέχιζε να κυβερνά τη χώρα. Με την δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, ως αποτέλεσμα της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του, ο κ Μητσοτάκης άρχισε να βάζει νερό στο κρασί του και οι κορώνες για αυτοδυναμία μετατράπηκαν σε προοπτική συμμαχικών κυβερνήσεων για να μην «εισέλθει σε μεγάλο κύκλο αστάθειας η χώρα», όπως δήλωνε ξανά ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει πάλι τακτική και αρχίζει ξανά να αναφέρεται σε αυτοδυναμία, αφήνοντας ταυτοχρόνως και ένα μικρό παράθυρο για πρόωρες εκλογές. Το μικρό αυτό παράθυρο οι υπουργοί και οι βουλευτές του το μετέτρεψαν εν μια νυκτί σε απόλυτη σιγουριά για πρόωρες εκλογές που απλώς δεν μπορούσε να προσδιορίσει κάποιος με σιγουριά, αν θα γίνουν αρχές Σεπτεμβρίου, τέλος Σεπτεμβρίου, ή τον Οκτώβριο και πότε. Βλέποντας το μπάχαλο που η δική του πολιτική δημιούργησε, αφού οι βουλευτές του και οι υπουργοί του εγκαταλείποντας τα ουσιαστικά τους καθήκοντα, ξεκίνησαν προεκλογικό αγώνα, ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει εκ νέου ρότα, και τοποθετούμενος από το βήμα της Βουλής δηλώνει αυτό που αρχικώς είχε πει, αλλά πολλές φορές αναίρεσε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Και επειδή προφανώς μετά από τις τόσες παλινωδίες του αντιλήφθηκε ότι δεν θα γίνει εύκολα πιστευτός, φρόντισε την επομένη ημέρα σε συνέντευξή του σε δύο δημοσιογράφους να ξεκαθαρίσει ότι εκλογές θα γίνουν με το κλείσιμο της τετραετίας. Πώς να βρει άκρη κανείς με μια τέτοια πολιτική;
• Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τον χρόνο των εκλογών;
Προσωπικώς, συνεχίζω να πιστεύω ότι εκλογές θα έχουμε εντός του τρέχοντος έτους. Οι παλινωδίες αυτές στην πλάτη του ελληνικού λαού, που μαστίζεται από μια σειρά προβλημάτων πρέπει να σταματήσουν. Δείχνουν παραλλήλως όμως και τον πανικό που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση.
Ξέρουν πολύ καλά ότι όποτε και να γίνουν εκλογές ο λαός θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα, ένα μήνυμα για ανανέωση με νέο ήθος στην πολιτική και όχι μία από τα ίδια με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και όλοι εμείς που πιστεύουμε σε αυτό, είμαστε έτοιμοι όποτε και αν ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές. Η παρατεταμένη περίοδος εκλογολογίας δεν είναι καλή για τη χώρα, όπως άλλωστε τόνισε πρόσφατα και ο γραμματέας του κόμματός μας ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Η χώρα δεν μπορεί επί τοις ουσίας να είναι σε προεκλογική περίοδο και να μην ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ, εμείς, δηλώνουμε έτοιμοι και είμαστε έτοιμοι και το κλίμα δείχνει ότι θα πάμε καλά.
• Κύριε Νικητιάδη έχετε κάποια εικόνα για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή μας;
Το ΠΑΣΟΚ έχει μπει πλέον σε μία φάση γενικότερης ανανέωσης με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά τον αδόκητο θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το Κίνημά μας. Στη Δωδεκάνησο η επιστροφή των ψηφοφόρων και η αποδοχή των θέσεών μας στο εκλογικό σώμα και στους πολίτες γενικότερα ξεκίνησε δυναμικά εδώ και ένα χρόνο περίπου. Η αποδοχή αυτή καταγράφηκε και σε μετρήσεις αλλά το έβλεπα και εγώ προσωπικώς, συνεχώς. Αυτό φέρνει το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερο προς το παρόν κόμμα στη Δωδεκάνησο. Εκτιμώ ότι θα είμαστε δεύτερο κόμμα στα Δωδεκάνησα με υψηλή διαφορά από το τρίτο. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να τονίσω και το εξής· σημασία για μας έχει να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Να περάσουμε ακόμη περισσότερο τις θέσεις μας στους πολίτες. Τώρα μάλιστα με αυτή τη διαφαινόμενη αναβολή των εκλογών θα μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τον κυβερνητικό προγραμματισμό μας, για να πούμε και να δώσουμε στον κόσμο τι πρεσβεύουμε και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο. Στη Δωδεκάνησο εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο. Θα συνδυάζει την εμπειρία με την ανανέωση. Θα απαρτίζεται από αξιόλογα στελέχη που έχουν δώσει στον χώρο και φυσικά μπορούν ακόμη να δώσουν πολλά και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών του.
• Εσείς κ. Νικητιάδη είσαστε σε διαρκή εγρήγορση όπως παρακολουθούμε. Έχετε μπει τελικώς σε μια οιονεί μακρά προεκλογική περίοδο;
Θα μπορούσε να το πει κάποιος και έτσι, ωστόσο κανείς δεν είναι υποψήφιος βουλευτής μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα. Πράγματι όμως δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα στα τελευταία χρόνια που να μην έχω έρθει σε επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας από το Αγαθονήσι μέχρι το Καστελλόριζο. Αυτό δεν το κάνω στενά για εκλογικούς – πολιτικούς λόγους. Η ταύτισή μου με τα νησιά μας είναι για μένα θέμα υπαρξιακό. Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ. Την περασμένη Κυριακή παραβρέθηκα, γιατί το επεδίωξα, στην Κω στα θυρανοίξια του Άη Γιώργη της Αλικαρνασσού. Το έκανα γιατί ήξερα ότι θα βομβαρδιζόμουνα από πρωτόγνωρα και ανάκατα συναισθήματα. Συναισθήματα για το τι μπορεί να σημαίνει βαθιά χριστιανική πίστη για τον καθένα, μα κυρίως συναισθήματα βαθιάς εθνικής συνείδησης και ευαισθησίας για πατρίδες που μέσα μου και μέσα μας θα παραμένουν πάντα αλησμόνητες και ουδέποτε χαμένες.
Υπάρχουν όμως και μία σειρά από τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα που αντί να λύνονται επιδεινώνονται. Για αυτά την ευθύνη έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.
• Ποια είναι κατά την άποψή σας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα;
Τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά μας είναι πλέον γνωστά και δυστυχώς παραμένουν άλυτα. Ειδικώς στα θέματα υγείας, η Ν.Δ τολμώ να πω ότι εγκληματεί σε βάρος των νησιών μας και ας μην στέρξει κάποιος να πει ότι χρησιμοποιώ βαριές εκφράσεις. Θα τον παραπέμψω στο Ελληνικό Σύνταγμα το οποίο με πολύ συγκεκριμένο τρόπο κατοχυρώνει το δικαίωμα του ατόμου στη προστασία της υγείας του και ανάγει την υγεία σε αγαθό κρατικής μέριμνας. Υπάρχει κανείς εδώ που να πιστεύει ότι υφίσταται κρατική μέριμνα με το μπάχαλο που επικρατεί στο νοσοκομείο της Ρόδου αλλά και της Κω; Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι η προστασία της υγείας του κάθε νησιώτη, αποτελεί δικαίωμα του που προστατεύεται από το Σύνταγμα και ότι η Ν.Δ το παραβιάζει. Παραλλήλως υπάρχει ανασφάλεια στους επαγγελματίες του τουρισμού – παρά τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων που εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουν αυτές του 2019. Στο τέλος του χρόνου οι επιχειρηματίες όταν θα κάνουν ταμείο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους θα έρθουν σε δύσκολή θέση καθώς περνάμε μία τουριστική περίοδο που δεν αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές εξαιτίας της πανδημίας και το κόστος εκτοξεύθηκε εξαιτίας του ενεργειακού. Η Ν.Δ αφήνει φοβάμαι τα νησιά μας στο έλεος του Θεού. Υγεία, ώρα μηδέν, επικοινωνία, σε κίνδυνο. Δείτε τι έγινε με την Κάσο και το πλοίο που ποτέ δεν δρομολογήθηκε. Όλα αυτά δείχνουν την πλήρη αδυναμία και αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των νησιών μας και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πολλά. Αν τραβήξουμε μία γραμμή, όλα αυτά έχουν έναν παρονομαστή. Τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
• Κύριε υφυπουργέ, οι κινήσεις και οι δηλώσεις των απέναντι γειτόνων μας, θέτουν ευθέως εν αμφιβόλω την ελληνική κυριαρχία στη Δωδεκάνησο. Πώς βλέπετε τις κινήσεις αυτές; Πρέπει να ανησυχούμε;
“Si vιs pacem, para bellum” (αν θέλεις ειρήνη προετοίμαζε πόλεμο). Η ρήση αυτή που αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα και που εκφράστηκε από πολλούς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, δυστυχώς διατηρεί την επικαιρότητά της. Με αυτό το δεδομένο, μπορώ να πω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, διότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει φροντίσει και συνεχίζει να φροντίζει, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία όπλων στην περιοχή μας. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσαμε την ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά των γαλλικών φρεγατών και αεροσκαφών, ψηφίσαμε την ελληνοαμερικανική συμφωνία και γενικώς είμαστε σε ταύτιση με την εθνική γραμμή. Οι γείτονές μας, βέβαια, το τελευταίο διάστημα μοιάζουν σαν να έχουν πάθει παράκρουση. Ο χάρτης Μπαχτσελί που δεν έχει ακόμη απορρίψει ο κύριος Ερντογάν, αποδεικνύει περιτράνως ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται συνεπώς διαρκής εγρήγορση που δεν οδηγεί ωστόσο σε ανησυχία. Άλλωστε το ηθικό στα νησιά μας παραμένει ακμαιότατο. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Αν τολμήσουν συνεπώς να ξεπεράσουν οι γείτονές μας τις κόκκινες γραμμές, αυτοί θα είναι στο τέλος οι ζημιωμένοι. Εγρήγορση και επιφυλακή λοιπόν, αλλά όχι ανησυχία.

πηγή: https://www.dimokratiki.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. οσο οι κωοι γνωριζουν για τον παλιοχαρακτηρα των πρωην,στην κω το πασοκ θα ειναι τριτο.Οσο ειναι νωρις διαγραψτε τους για να ανεβασετε τα ποσοστα στην κω.Δεν το συζηταω για τα αλα νησια,οτι μπορει να ειναι και πρωτο.

 2. ΓΙΩΡΓΟ, ΛΕΣ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ;
  ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΓΙΟΚ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ!!!

 3. Κατεβάζεις ψηφοδέλτιο με Bon viveur(μούφα) της Ρόδου και περιμένεις δεύτερη θέση; Εσύ να μου πεις την έδρα θέλεις,για το κόμμα…

 4. Το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ήδη 2ο κομμα σε όλη την Ελλάδα αν δεν ήταν ο Ανδρουλάκης
  Δέκα χρόνια ευρωβουλευτής δεν έμαθε αγγλικα

 5. Εμείς που φτάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 36& δεν θέλουμε να σας βλέπουμε. Ειδικά ορισμένους που πουλήσατε αξίες και ιδανικά στη δεξιά

 6. για 2η θέση στα Δωδεκάνησα. Τέλος πάντων, σημασία έχει σε εθνικό επίπεδο. Εκεί θα σας συμβούλευα να μην κρατάτε καλάθι. Ένα καλαθάκι από αυτά που βάζουν τα κουφέτα μιας μπομπονιέρας φτάνει. Από τα μικρά.

 7. Ενώ εσύ πιο αμερικανε θα βγεις πρώτος.μην σταματάς να υπόσχεσαι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ