“Έπεα πτερέοντα” Ο κύριος Μητσοτάκης μίλησε στην Κω για τουρισμό ευεξίας όχι όμως για την καθημερινότητα δυστυχίας

0
638
Ήταν φανερός ο σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των υπουργών που τον συνόδευαν στην Κω στην Ψέριμο και στην Αστυπάλαια. Άρχισε ουσιαστικά ο προεκλογικός αγώνας και είναι η ώρα να τάξει  και να ξεγελάσει. Ξεπέρασε όμως με πολιτικό θράσος ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό σε παροχολογίες. 

Υποσχέθηκε στην Κω την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου και την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Ήταν μια προσπάθεια να ξεπεράσει τον κόλαφο των καθημερινών και επειγόντων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει το νησί του Ιπποκράτη ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο όπου ο πληθυσμός του τριπλασιάζεται.

Μόλις την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης του στην Κω σε σύσκεψη στο Μαξίμου αντιλήφθηκε ο κ Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος δήλωσε,  ότι η αναγκαιότητα ανέγερσης  νέου νοσοκομείου στην πατρίδα του Ιπποκράτη είναι η μόνη λύση . Δεν είπε βέβαια ότι αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα μετά από τρισήμιση χρόνια και μόνο  κάτω από την λαϊκή πίεση της μεγάλης κινητοποίησης των φορέων και του λαού της Κω τις προηγούμενες μέρες.

Πιστεύω ότι όλοι μας και με όλες μας τις δυνάμεις, στηρίζουμε το δικαίωμα του Δωδεκανησιακού λαού, όλων των νησιωτών, για ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μέσα από ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας είναι η ανέγερση νέου νοσοκομείου στο νησί της Κω και παράλληλα η ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και η ενίσχυση του υπάρχοντος νοσοκομείου μέχρι την κατασκευή του καινούργιου με όλο το απαραίτητο  και αναγκαίο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.
Παρά την κρισιμότητα του θέματος ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη να αυτοθαυμάζεται σε μια παράσταση μονολόγου με “Έπεα πτερόεντα” , φτερωτό λόγια δηλαδή . Υποσχέσεις χωρίς να στηρίζονται κάπου. Χωρίς την ύπαρξη μελετών, χωρίς ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα,  χωρίς συγκεκριμένη χρηματοδότηση , αφήνοντας τα πράγματα στην θολούρα που διακρίνει την πολιτική του. Βέβαια δεν περιμέναμε να ακούσουμε ότι η απαίτηση για την ίδρυση νέου νοσοκομείου είναι αίτημα των Κώων εδώ και πολλά χρόνια  ούτε ότι οι πρώτες μελέτες για την χωροθέτηση χρηματοδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ.
Όμως όπως και ναχει το θέμα ακόμα και η συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ανέγερση ενός κρατικού νοσοκομειακού ιδρύματος στην Κω, που είναι έξω από την ιδεολογική της αντίληψη είναι θετικό βήμα το οποίο στηρίζουμε και εμείς θα ολοκληρώσουμε.
Όμως επειδή ο χρόνος δεν είναι κενός είναι απαραίτητη και επείγουσα η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού για τα επόμενα μέχρι την ανέγερση του νέου νοσοκομείου.
Απαιτείται σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που γίνονται εκρηκτικά ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο όταν ο πληθυσμός της Κω τριπλασιάζεται.
Προτάσεις που ακούστηκαν για την μετακίνηση γιατρών από τα κεντρικά νοσοκομεία με την παροχή ενος  αφορολόγητου οικονομικού κινήτρου δεν έχουν στοιχειώδη βάση σοβαρότητας. Το εποχιακό ράβε ξήλωνε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απαίτηση για πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.
Μίλησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης  για τουρισμό ευεξίας αλλά δεν μίλησε για την καθημερινότητα δυστυχίας.
Δεν είχε τίποτα να πει για το τεράστιο κύμα ακρίβειας, για τις αυξήσεις στην ενέργεια, για τις αυξήσεις στα καύσιμα και στις μεταφορές που επιδρούν σε όλες τις δράσεις της οικονομικής ζωής και ναρκοθετούν την αναπτυξιακή δυναμική της Κω και των άλλων νησιών.
Δεν είχε τίποτα να πει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν ξεχνούμε βέβαια ότι από την Κω είχε κάνει την περίφημη δήλωση “εγώ δεν θα στείλω το ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις”.
Δημήτρης Γάκης
πρωην Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ