Η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία της Ρόδου «τέχνας κατεργάζεται»

0
1085

Όπως προκύπτει από πληροφορίες της «δημοκρατικής», η έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη από πέρυσι, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την παροχή μπόνους και πολλών άλλων παροχών σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά σε νευραλγικούς τομείς.

Οι αυξήσεις και επιπλέον παροχές αφορούν κυρίως σε διοικητικά στελέχη αλλά και σε προσωπικό κουζίνας όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της φετινής σεζόν που οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν – με βάση τα πιο αισιόδοξα σενάρια- τη σεζόν 2019, αγγίζοντας τα 2.000.000 επισκέπτες!
Είναι αυτονόητο ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων, θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό το οποίο όμως… δεν υπάρχει! Κι αφού εξαντλήθηκαν τα περιθώρια αναζήτησης, με δεδομένο ότι έχουν ήδη πάψει να μετακινούνται από άλλα μέρη της Ελλάδας εργαζόμενοι προς τη Ρόδο για να εργαστούν εποχιακά, πλέον έχουν αρχίσει οι προσφορές και οι… πλειοδοσίες σε εργαζόμενους που ήδη απασχολούνται.

Μάλιστα καταγράφεται και το φαινόμενο πλην των μεμονωμένων μετακινήσεων ακόμα και μαζικών αποχωρήσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που τους παρέχουν μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, επιπλέον μπόνους και παροχές μεταξύ των οποίων και διαμονή ακόμα κι αν η κατοικία τους δεν είναι μακριά από τον χώρο εργασίας, προκειμένου να μην επωμίζονται το κόστος των καυσίμων το οποίο πλέον είναι υπολογίσιμο στις καθημερινές διαδρομές.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ερωτηθείς από τη «δημοκρατική» επιβεβαίωσε την νέα αυτή τάση που καταγράφεται στη Ρόδο στο τελευταίο διάστημα εκτιμώντας μάλιστα ότι θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες που οι αφίξεις ταξιδιωτών θα πυκνώσουν.

«Πράγματι, οι πληροφορίες σας ευσταθούν και μάλιστα πρόκειται για φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ελλείψει προσωπικού τα μεγάλα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικό από άλλους, παρέχοντας υψηλότερους μισθούς, μπόνους, καλύτερες συνθήκες εργασίας και παροχές που οι εργαζόμενοι δεν θα είχαν σκεφτεί να διεκδικήσουν. Αυτή είναι η “εκδίκηση του εργαζομένου”, έτσι θα το χαρακτήριζα. Φέτος η έλλειψη προσωπικού είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, διότι όχι μόνο άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία αλλά κάποια έκαναν και επεκτάσεις διευρύνοντας τη δυναμικότητά τους και άρα χρειάζονται επιπλέον προσωπικό που δεν υπάρχει γι’ αυτό και οι “πλειοδοσίες” βρίσκονται σε έξαρση και κατά την εκτίμησή μου θα συνεχίζουν αφού δεν υπάρχει, και ίσως δεν πρόκειται να βρεθεί μέχρι το τέλος της σεζόν, επαρκές προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού, στη Ρόδο καταγραφόταν το φαινόμενο της… καθόδου των “μυρίων” από άλλα μέρη της χώρας προς αναζήτηση εργασίας, φαινόμενο κυρίως των τελευταίων ετών.

Οι αιτήσεις από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως από την Αθήνα, έπεφταν «βροχή» από ανθρώπους που αναζητούσαν εναγωνίως εργασία. Πολλοί άφηναν πίσω τις οικογένειές τους για να έρθουν να δουλέψουν στη Ρόδο για την τουριστική περίοδο και επέστρεφαν στον τόπο διαμονής τους με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.

Περισσότεροι από 17.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός προέρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδας, αφού το ντόπιο δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των μονάδων, λόγω και των νέων κλινών.

Μάλιστα στα τελευταία χρόνια, μέχρι και το 2019, η αναζήτηση προσωπικού συνεχιζόταν και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου καθώς υπήρχαν πολλές κενές θέσεις κυρίως στον τομέα της εστίασης εντός των ξενοδοχείων, γι’ αυτό και οι ξενοδόχοι απευθύνθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.

Σε αυτά τα δεδομένα έρχονται να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί, στην περίοδο της πανδημίας.
Η έλλειψη σε προσωπικό εστιάζεται κυρίως στα επαγγέλματα της οροφοκομίας (κυρίως καμαριέρες) και της κουζίνας (κυρίως μάγειροι). Εξίσου σοβαρή έλλειψη παρατηρείται στην εύρεση έμπειρων στελεχών για τις θέσεις του F&B, maître, marketeer και operation manager. Για τις θέσεις των στελεχών τα ζητούμενα δεν αφορούν μόνο στην κατοχή ενός πτυχίου, ή ενδεχομένως μια προηγούμενη εμπειρία σε παρεμφερή θέση, αλλά έναν συνδυασμό γνώσεων και ικανοτήτων, διότι η τουριστική αγορά στη λειτουργία της έχει μετεξελιχθεί σε έντονα ανταγωνιστική.

ΠΗΓΗ: www.dimokratiki.gr, Από: Μαίρη Φώτη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.