Ν. Μυλωνάς: Ο τρίτος θάνατος της 12-μετρης λωρίδας προστασίας ακτών Ρόδου, Κω-Λέρο

4
1173

Ο τρίτος θάνατος της 12-μετρης λωρίδας προστασίας ακτών Ρόδου, Κω-Λέρου

Όταν οι τοπικοί βουλευτές δρουν ως λαμπίτσες σε βάρος της προοπτικής των νησιών μας

Α. Παρακολουθήσαμε χθες στο κανάλι της Βουλής την συζήτηση για την κατάργηση της ευνοϊκής για το περιβάλλον 12-μετρης λωρίδας προστασίας ακτών Δωδεκανήσου. Εισηγητής ο κ. Υψηλάντη (ΝΔ). Συμφώνησε και ο κ. Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ-αν και δεν θα το ψηφίσει) και οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ-Κ.Α. Με πρόσχημα την ενσωμάτωση του κτηματολογίου Ρόδου-Κω-Λερού στο εθνικό κτηματολόγιο και με την υπόσχεση ότι θα λυθούν ΑΜΕΣΑ! τα προβλήματα προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού  αίροντας την… απαρχαιωμένη λειτουργία του. Για να γίνουν αυτά που θα συμβάλουν στην ‘’τοπική ανάπτυξη’’, μας είπαν,  πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 3 του Ιταλικού κτηματολογικού κανονισμού!  Αυτό είναι το επίδικο σημείο. Έτσι λοιπόν με τον νέο νόμο τα παραθαλάσσια κτίσματα στα νησιά μας θα τοποθετούνται πλησιέστερα στην ακτογραμμή της θάλασσας κατά 12 μ. Ο  κ. Υψηλάντης, στην ομιλία του θεώρησε θεμελιώδη αυτή την τροποποίηση! Γιατί θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχου! Δεν τα ανέφερε άλλα είναι: να ρυθμίσουν οι ξενοδόχοι  τα ‘’παρά θίν’ αλός’’ αυθαίρετα τους με ευνοϊκούς όρους και να αυξήσουν την δομήσιμη επιφάνεια τους! αφού η 12-μετρη λωρίδα  της πρόσοψης των ιδιοκτησιών τους από αφαιρούμενη από την δόμησης μετατάσσεται σε εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια. Το τραγικό είναι ότι αυτή η ‘’πελατειακή εξυπηρέτηση’’ των βουλευτών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Δικαιοσύνης, θεωρείται ως παράγων που συμβάλει είπαν στην ανάπτυξη των Δωδεκανήσων! Μετατάσσοντας μας σε ‘’πρότυπο ανάπτυξης’’!  που θα χαίρονται να μας βλέπουν και να μας μιμούνται οι υπόλοιποι Έλληνες! Έλεος !!

Β. Στον κτηματολογικό κανονισμό των Ιταλών ΚΔ 132/1929 υπαρχει η πρόβλεψη της πρόσθετης 12-μετρης λωρίδας προστασίας της ζώνης αιγιαλού και παραλίας που οδηγεί τους ‘’επενδυτές’’ στην υποχρεωτική τοποθέτηση των οικοδομών των οικοπέδων με πρόσωπο στην θάλασσα σε μεγαλύτερη κατά 12μ απόσταση από ότι στην άλλη Ελλάδα. Οι Ιταλοί παραχωρώντας τα Δωδεκάνησα στην Χώρα μας με την σύμβαση παραχώρησης συμπεριέλαβαν την ισχύ του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου (1929) για τα κτηματολόγια Ρόδου, Κω-Λέρου. Στην κύρωση της διακρατικής συμφωνίας της πράξης παραχώρησης κυριαρχίας στην Ελλάδα, το Κοινοβούλιο με τον νόμο 510/1947 άρθρο 8 παράγραφος 2  ψήφισε τον σεβασμό της Ελληνικής πολιτείας στον κανονισμό του κτηματολογίου 132/1929. Οι Ιταλοί προφανώς γνωρίζοντας την σημασία του έργου που παρέδιδαν στην τότε Ελληνική Κυβέρνηση και ίσως …αμφιβάλλοντας για την ποιότητα Ελληνικής διαχείρισης φρόντισαν και επέβαλαν την ρύθμιση.

Γ. Αυτή η διάταξη, τα μετέπειτα χρόνια της ‘’τουριστικής ανάπτυξης’’ έγινε αντικείμενο υπονόμευσης, αλλοίωσης και κατάργησης από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες! Την περίοδο συγκυβέρνησης δεξιας+αριστερας (1990- υπουργός αριστεράς+πρόεδρος ΤΕΕ), με υπουργική απόφαση17908/3-4-1990 κατήργησε νόμο+διακρατικής συμφωνία! Πολλοί τότε έτρεξαν να προλάβουν! Η παρανομία καταργήθηκε μετά από προσφυγές στα δικαστήρια και στον συνήγορο του πολίτη από πολίτες του νησιού μας. Στο τέλος με παρέμβαση του τότε βουλευτή της αντιπολίτευσης κ. Α. Παυλίδη (2007) στην Βουλή στα πλαίσια  αναθεώρησης του νόμου  αιγιαλού (για εθνικούς λόγους είναι επιζήμια η τροποποίηση διακρατικής συμφωνίας παραχώρησης Δωδεκανήσων από την Βουλή).  Σήμερα σε συνθήκες άλωσης της εθνικής περιουσίας και περιορισμού εθνικής ανεξαρτησίας δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοιοι ενδοιασμοί από βουλευτές, και υπουργούς. Δεν υπάρχουν αντιστάσεις! (που είναι το ΤΕΕ;)

Δ. Η επόμενη φάση κατάργησης της φιλοπεριβαλλοντική ρύθμισης του άρθρου 3  υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  Νόμος 4512/2018 – ΦΕΚ 5/Α/17-1-2018 προκάλεσε αναπάντητα ερωτήματα που τεθήκαν στον τοπικό τύπο (https://rodiaki.gr/article/382120/ti-tha-ginei-me-th-dwdekametrh-lwrida-prostasias-toy-aigialoy). Χθες η κυβέρνηση των αρίστων συνεχίζοντας την πολιτική ρύθμιση του Ν 4512/2018 την ολοκληρώνει κατηγορώντας για …απραξία τον ΣΥΡΙΖΑ!
Πρόκειται για μια προμελετημένη αντιπεριβαλλοντική και αντιαναπτυξιακή νομοθετική ρύθμιση που εξυπηρετεί πελατειακές απαιτήσεις του χώρου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Ε. Στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό το τοπικό τουριστικό προϊόν πρέπει να προχωρήσει σε ποιοτικό εκσυγχρονισμό. Στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία απελευθερώνουν τις παραλίες από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με προγράμματα εξαγοράς και προχωρούν στον επανασχεδιασμό της παράκτιας ζώνης  με υψηλή στάνταρτ σεβασμού της φύσης και του περιβάλλοντος. Εμείς εδώ πάμε ανάποδα! Κτίστε πιο κοντά στην θάλασσα! Κάντε επιχειρήσεις ακόμη και μέσα στην θάλασσα! Κάντε ιδιωτικά λιμάνια και μαρίνες! Κάντε ….σας στηρίζουμε!
κ. Υπουργέ ! κ.κ. Βουλευτές Δωδεκανήσου! μας πάτε πίσω! πιο πίσω από το 1929! Ντροπή!

Ν. Μυλωνάς

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η χώρα της διαφθοράς.εχει κτιστεί η παραλία, συντριβάνια ξύλινες παράγκες

  γύρω σ όλο το νησί, μοναδικής ασχήμιας πελώριες ξύλινες κρεβατοκάμαρες με κουρτίνες απ τα Lidl στολίζουν τις βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες.
  Αλλά η Κτηματική ειδικά της Ρόδου,είναι η εντολοδόχος των δανειστών.
  Όλη η Δωδεκάνησος φωνάζει για τα ρεζίλια,για την έξωση των προσφύγων της Λέρου,για τους λιμενοβραχίονες που έφτιαξαν μπροστά απ’ τα μπαγκαλόους τους κάποια πεντάστερα..ενώ οι μαλάκες ρίχνουν πρόστιμα σε φουκαράδες.. έχετε δει τον μόλο που έφτιαξε …………προς το Τιγκάκι; εκεί μεγάλωσα…αν αυτό δεν είναι διαφθορά,τι είναι;
  Οι Άριστοι είναι οι πωλητές της χώρας.
  Στα εγκαίνια του,το έδειχνε με καμάρι και η δημοτική..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ