Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ καταγγέλλει την κυβερνητική προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ

0
71
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 

 

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ καταγγέλλει την κυβερνητική προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, καθώς η κυβέρνηση αφού πρώτα προσέφυγε στα δικαστήρια για να βγάλει την σημερινή απεργία των εργαζομένων 12 Απρίλη παράνομη, στη συνέχεια απάντησε με ΜΑΤ και καταστολή στα δίκαια αιτήματα  των εργαζομένων με απρόκλητη επίθεση σε βάρος τους στο πλαίσιο της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν στον Άλιμο, μπροστά από το κτίριο των κεντρικών γραφείων της διοίκησης.

 

Η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και ποινικοποίησης του αγώνα τους αποτελεί απόδειξη των αντεργατικών σχεδιασμών Κυβέρνησης-Υπουργείου Εργασίας.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και της Ομοσπονδίας τους ενάντια στο νομοσχέδιο, ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.

Το  νομοσχέδιο με τον τίτλο «Δουλειές ξανά» προβλέπει τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μία υπηρεσία κατάρτισης διαρκείας που θα ταΐζει με ζεστό χρήμα τις επιχειρήσεις (χρυσές «Δουλειές ξανά» για τις επιχειρήσεις δλδ.) μακριά από τις ανάγκες και την προστασία των ανέργων.

Με προκλητική συκοφάντηση των ανέργων, τα ψέματα της κυβέρνησης και τα στοχευμένα δημοσιεύματα με τις φωτογραφικές αναφορές πλουσίων ανέργων που τάχα έπαιρναν το χρήμα των υπόλοιπων ανέργων, πουθενά δεν είδαμε να αναφέρεται από την κυβέρνηση ή από τους ίδιους που αναπαρήγαγαν τα ψέματα της, η πραγματική εικόνα και τα πραγματικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία επιχειρούν να τελειώσουν συνολικά με το ρόλο του ΟΑΕΔ.

Κρύβουν την αλήθεια:

  • Πως όλα αυτά τα χρόνια επιδοτείται το 1/11-1/12 των καταγεγραμμένων ανέργων με το ποσό των 400ευρώ όταν σχεδόν όλη την προηγούμενη 10ετία ήταν κολλημένο στα 360ευρώ.
  • Ότι για να πάρει κάποιος άνεργος το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου υπάρχουν όροι αλλά και εισοδηματικά κριτήρια που έρχονται κόντρα στα ψέματα της κυβέρνησης και στις αρχικές της αναφορές που σιγά-σιγά και μπροστά στα τερατώδη ψέματα άρχισε να το μαζεύει.
  • Πως τόσο το τακτικό επίδομα ανεργίας όσο και το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου φτάνει στο υπέρογκο ποσό των…200ευρώ και αυτό για χρονικό διάστημα ως 12 μήνες.
  • Πως για χρονικό διάστημα 4 χρόνων υπάρχει πλαφόν επιδότησης που φτάνει τις 400 μέρες και από κει και πέρα ο άνεργος είναι εντελώς απροστάτευτος.
  • Πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταργηθεί επιδόματα προστασίας, έχει παύσει το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού αλλά και άλλες κοινωνικές παροχές των καταργηθέντων οργανισμών εργατικής κατοικίας και εστίας (ΟΕΚ-ΟΕΕ) που κληρονόμησε ο ΟΑΕΔ.

Στο νέο νομοσχέδιο με μπόλικες περικοκλάδες και με επιχειρήματα που βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, αναφέρονται σε πριμ των εργασιακών συμβούλων, σε καταρτίσεις βιογραφικών, σε θέσεις εργασίας σύμφωνα με την προϋπηρεσία του ανέργου, για να φτάσουν στο ρεζουμέ και να δηλώσουν πως στις 3 αρνήσεις προσφοράς οποιασδήποτε εργασίας, ο άνεργος θα βγαίνει από το μητρώο ανέργων άρα και από οποιαδήποτε προστασία του.

Για να μπορούν ανεμπόδιστα να επιτελέσουν το «έργο τους» καταργούν ή μειώνουν οποιεσδήποτε αντιστάσεις ή φωνές μέσα στο ΔΣ του οργανισμού που θα μπορούσαν να αποκαλύπτουν ως και να μπλοκάρουν αντεργατικές μεθοδεύσεις. Βγαίνουν εκτός ΔΣ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, μειώνονται οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και δημιουργείται ένα ΔΣ με αμιγώς κυβερνητικά στελέχη και golden boys.

Τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις κρατήσεις μας, τον ιδρώτα και το μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων που για δεκαετίες ως και σήμερα δίνονται από το μισθό τους. Είναι το πλέγμα προστασίας για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, στην προστασία από τη μακροχρόνια ανεργία, στην άμυνα που πρέπει να έχει ένας άνεργος μπροστά στην ακρίβεια, στο δικαίωμα του στις διακοπές, στο βιβλίο, στη μητρότητα, στο οξυμένο ζήτημα της αστεγίας. Είναι παροχές σε κατασκηνώσεις, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη μαθητεία!

Στο νησί της Κω με 12.000 καταγεγραμμένους ανέργους γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό θα διαλύσει την όποια προστασία τους.

Προφανώς και δεν είμασταν ευχαριστημένοι από τις ως τώρα παροχές του Οργανισμού!

Το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ μαζί με τα σωματεία της δύναμής παλεύουν για τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, των επιδομάτων προστασίας, τις προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό στον τοπικό ΟΑΕΔ.

Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μια μεγάλη επιχείρηση ανακύκλωσης της ανεργίας σε συντονισμό με ΚΕΚ και οποιαδήποτε άλλα παράσιτα που σε κάθε περίοδο δημιουργούνται ώστε να «τσεπώνουν» χρήμα με βάση το «κεφάλι» του κάθε ανέργου, αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία.

Είναι ζήτημα ζωτικής ανάγκης για κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια το δυνάμωμα της προστασία των ανέργων και των εργαζομένων.

Καλούμε τα σωματεία της περιοχής να πάρουν πρωτοβουλίες και να δυναμώσουν τον αγώνα τους ώστε το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ να αποσυρθεί, να απορριφθεί!

12/04/22

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ