Απόφαση Δικηγορικού Συλλόγου Κω για αποχή από δίκες δημοσίου

2
1147

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κω, αναφορικά με τις προωθούμενες από το Υπουργείο διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υιοθετεί τις πάγιες θέσεις του σώματος σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο 14ο Πανελλήνιο Δικηγορικό Συνέδριο των Σερρών και ταυτόχρονα, πειθαρχώντας στις αποφάσεις της Ολομέλειας των προέδρων, δέχεται ότι πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση και επέκταση των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων στη Δικαιοσύνη. Είναι όμως κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της προφορικής/ακροαματικής διαδικασίας στα δικαστήρια με την επίκληση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και την συσχέτιση με κράτη που έχουν εντελώς διαφορετική δομή, νοοτροπία και γεωμορφολογία.

Επιπρόσθετα απαιτεί, στα πλαίσια των αποφάσεων των συνεδρίων μας, την ουσιαστικοποίηση της επιθεώρησης δικαστηρίων – πέραν αυτής που προβλέπει το σχέδιο νόμου – την αλλαγή του τρόπου της προαγωγικής εξέλιξης των δικαστικών λειτουργών και την ουσιαστικότερη συμμετοχή των Δικηγορικών Συλλόγων στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου, καταγγέλλει το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, που πρόκειται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αποφασίζει την πραγματοποίηση πενθήμερης προειδοποιητικής στοχευμένης αποχής των μελών του από δίκες συμφερόντων Δημοσίου, από την Δευτέρα 11-4-2022 έως και την Παρασκευή 15-4-2022.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θερμή παράκληση ο δικηγορικός σύλλογος Κω μαζί με τους άλλους συλλόγους να σταματήσουν τον δημόσιο εξευτελισμό και την τηλεοπτική διαπόμπευση των υποδίκων. Θεωρούμε ότι είναι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσωπικών δεδομένων του τεκμηρίου της αθωότητας της εχεμύθειας των κατηγορουμένων. Καιρός οι ειδήσεις να περάσουν σε ανώτερο επίπεδο και οχι φτηνό κουτσομπολιό. Υπάρχουν προβλήματα ανεργίας ακρίβειας πολέμων ελείψεις αγαθών που απασχολούν τον κόσμο και όχι τα προσωπικά των εγκληματιών. Η Δικαιοσύνη σαν ανεξάρτητη αρχή δεν πρέπει να παραγκωνίζεται από τα κανάλια της φρίκης του κανιβαλισμού και της ανθρωποφαγίας

  2. Ο δημόσιος διασυρμός και η διαπόμπευση είναι ζωντανός θάνατος . χειρότερος και από τα εγκλήματα των υποδίκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ