Δήμος Νισύρου: Έγκριση χρηματοδότησης από «Αντώνης Τρίτσης» του έργου αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης Μανδρακίου & Πάλλων

0
50

ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΛΩΝ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στέλιου Πέτσα –κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης– εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών το έργο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΛΩΝ ΝΗΣΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ», ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
Το έργο αυτό χωρίζεται σε τρία σχετικά διακριτά μεταξύ τους τμήματα:
α) Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου του Μανδρακίου. Για την αποφυγή των απωλειών και την βελτίωση της λειτουργικότητας του δικτύου στο Μανδράκι θα κατασκευαστεί καινούργιο δίκτυο ύδρευσης μήκους περίπου 5.000 μ. Το υλικό των αγωγών είναι πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς Φ125/10 atm. Το δίκτυο θα κατασκευαστεί σε μία φάση. Θα τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για την λειτουργία του δικτύου (4 εκκενωτές DN 50/16 atm, 6 αερεξαγωγοί DN 50/16 atm και 2 φρεάτια δικλίδας ελέγχου, φρεάτια επίσκεψης κλπ)
β) Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου των Πάλλων. Το συνολικό δίκτυο του οικισμού που μελετήθηκε είναι 2.960m. Σε μήκος 1,095m θα τοποθετηθεί αγωγός Φ160 και στα υπόλοιπα 1,865m Φ90. Θα κατασκευαστεί σε μία φάση. Θα τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για την λειτουργία του δικτύου (12 δικλείδες DN 90/10 atm, 3 δικλείδες DN160/10 atm , 2 εκκενωτές DN50/10 atm, 4 αερεξαγωγοί DN50/10 atm. Και 4 κρουνοί DN80/10 atm κα).
γ) Οι αγωγοί μεταφορά του νερού από την υφιστάμενη αφαλάτωση προς τους δυο οικισμούς. Ο πρώτος κλάδος μεταφέρει το νερό στον οικισμό Μανδράκι συνολικού μήκους 2814 m. Ο αγωγός ξεκινά από τη δεξαμενή κοντά στη μονάδα αφαλάτωσης, το νερό μεταφέρεται σε υψόμετρο +34,00 m στο αντλιοστάσιο PMP1 το οποίο απέχει 1545 m από το πρώτο. Από εκεί το νερό προωθείται για τα υπόλοιπα 1269 m μέχρι τη δεξαμενή του οικισμού που βρίσκεται στα +62,57 m υψόμετρο, με τη βοήθεια του αντλιοστασίου. Από την δεξαμενή αυτή με βαρυτικό αγωγό υδρεύεται το Μανδράκι.

Ο δεύτερος κλάδος μεταφέρει το νερό στον οικισμό των Πάλλων. Ο αγωγός αυτός ακολουθώντας την όδευση του δρόμου μεταφέρει το νερό σε απόσταση 2189 m και σε υψόμετρο +41,00 m στις δεξαμενές του οικισμού. Για την σωστή λειτουργία του δικτύου θα κατασκευαστούν τρία φρεάτια αερεξαγωγών διπλής ενέργειας στα υψηλά σημεία του αγωγού καθώς και τρία φρεάτια εκκένωσης στα χαμηλά.

Ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος δήλωσε: «Ευχαριστούν τον υπουργό κ. Πέτσα για την χρηματοδότηση ενός από τα σπουδαιότερα έργα υποδομών για το νησί μας. Το νερό είναι το βασικότερο επίγειο αγαθό, η ύδρευση πρωταρχικό έργο για κάθε πόλη ή νησί και  δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί το υψηλό επίπεδο πολιτισμού μιας οργανωμένης κοινωνίας. Το Μανδράκι και οι Πάλοι θα αποκτήσουν συνεχή ροή νερού όπως και όλοι οι οικισμοί μετά την ολοκλήρωση του έργου υπό κατασκευή που αφορά την ύδρευση των οικισμών Εμπορειού και Νικειών. Αναμένουμε και την έγκριση χρηματοδότησης του έργου της αποχέτευσης Μανδρακίου και Πάλων για το οποίο κατατέθηκε ολοκληρωμένη μελέτη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Το έργο του βιολογικού καθαρισμού που  χρηματοδοτήθηκε και αυτό από το Αντώνης Τρίτσης με 2,2 εακτ ευρώ, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται εντός του επόμενου μήνα να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Όταν αναλάβαμε καθήκοντα σαν νέα Δημοτική Αρχή υποσχεθήκαμε ότι θα αλλάξουμε τη Νίσυρο με το πρόγραμμα μας βασισμένο στις αρχές της «Ολοκληρωμένης Αξιοβίωτης Ανάπτυξης».
Είμαι πλήρως ευχαριστημένος που βλέπω πως τα έργα που έχουν ετοιμαστεί από εμάς, να οδεύουν προς εκτέλεση και ολοκλήρωση. Προχωρούμε μπρός, αναμορφώνουμε τη Νίσυρο, δημιουργούμε τη Νίσυρο της προόδου, της ευημερίας και της περιβαλλοντικής προστασίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ