Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του Τεμένους Γαζί Χασάν στο Πλατάνι της Κω

10
1370

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του Τεμένους Γαζί Χασάν στο Πλατάνι της Κω

 

Το έργο χρηματοδοτείται και υλοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας,  προέβη στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης με τον ανάδοχο, για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση Τεμένους Πλατάνι στη Νήσο Κω», στο οποίο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό του 2017.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των  275.000,00 €.  Η συνολική συμβατική αξία του έργου ανέρχεται σύμφωνα με την προσφορά του αναδόχου στο ποσό των 175.391,51 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο ανάδοχος υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο εντός 12 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της εργολαβικής σύμβασης.

 

Για την υλοποίηση του έργου προηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 η υπογραφή  Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης  μεταξύ της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω.

 

Την Προγραμματική Σύμβαση συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν και βάσει αυτής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου.

 

Το τέμενος Γαζί Χασάν Πασά στο Πλατάνι της Κω οικοδομήθηκε σύμφωνα με κτητορική επιγραφή το έτος 1784-85, πιθανόν σε θέση παλαιοτέρου κτίσματος. Ακολουθώντας την συνήθη τυπολογία, στο ισόγειο είναι ο νάρθηκας και η αίθουσα προσευχής, ενώ στον όροφο ο γυναικωνίτης, προσβάσιμος από μια κλίμακα· στον αύλειο χώρο βρίσκεται η κρήνη καθαρμών. Ο σεισμός του 1933 και οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν επέφεραν δομικές και μορφολογικές αλλαγές με κυριότερες, την αντικατάσταση της τετράριχτης κεραμοσκεπούς ξύλινης στέγης με επίπεδη τύπου Celler και την τροποποίηση της μορφής των ανοιγμάτων. Ακολούθησαν εσωτερικές διαρρυθμίσεις και μετασκευές, ενώ το 2014 ανακατασκευάστηκε πλήρως ο μιναρές. Με τον ισχυρό σεισμό του 2017 προκλήθηκαν ζημιές κυρίως στην τοιχοποιία και στην πλάκα της οροφής.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης ήταν η διεξαγωγή όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την αποκατάσταση των δομικών και των μορφολογικών στοιχείων του τεμένους και του εμπλουτισμού του, με τις απαραίτητες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, με κύριο στόχο την άρση της επικινδυνότητας στην οποία έχει περιέλθει,  την αντισεισμική του θωράκιση και την  επαναφορά του σε συνθήκες που απρόσκοπτα θα επιτρέψουν τη λειτουργία του ως χώρου θρησκευτικής λατρείας. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν υπό την επιστημονική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη μελέτη.

 

Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω ως Κύριος του έργου παρείχε το δικαίωμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε την αρμοδιότητα για την υλοποίηση και την χρηματοδότηση του έργου

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανέλαβε μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου να εποπτεύσει και να παρακολουθήσει την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων και σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.

Φορέας λειτουργίας του έργου είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω.

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ας φτιάξουν πρώτα τους επικίνδυνους δρόμους και τα φονικά γεφύρια και μετά όλα τα άλλα. Καλό είναι μαζί με τα Μωαμεθανικα Τεμένη να φροντίσουν και για τις Χριστιανικές Εκκλησίες.

 2. Επιτέλους!! Αντε να φτιαχτει γιατι δεν έχουμε μέρος να προσκυνήσουμε τοσο καιρό.
  Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την ολοκλήρωση του εργου.

 3. Σας το έγραψα και προχθές. Το ταξίδι του Μηταράκη στο Πακιστάν είχε αποτέλεσμα. Έρχεται βίζα για 5 χρόνια και νόμιμη μετανάστευση πλέον. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη θρησκευτική λατρεία τους. Ανοίγει και γραμμή από την Pakistan Airlines. Που είναι το πρόβλημα δεν καταλαβαίνω. Άσε που οι δικοί μας επιστήμονες τους κατατάσσουν σε υγιή πληθυσμό που δεν νοσούν και δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους.Καλως τους δεχθηκαμε.

 4. Μόνο τέτοια μπορεί να κάνει μετά από χρόνια το γέφυρι κατάρα να πας να δεις κ ανάψεις το κατιλακι τον παιδιών κ να κουνισεις κ τα μπετά που κουνιουντε κ μετά να ταζεις εργα

 5. Φτιαχτε τζαμία στην Τουρκία τα κάνουν την Αγιά Σοφιά τζαμί και την Παναγία Σουμελά κάνουν βίντεο κλιπ ντροπή σας

 6. Πωωω όλοι με την κακία… Αλλά αυτοί είστε τελικά και αυτοί που σας κυβερνούν,αυτοί σας αξίζουν!!!

 7. ή εκκλησία θά βάλει καθόλου τό χέρι στό απόθεμα-κομπόδεμα της γιά τήν επισκευή τών ναών ή μόνον ό λαός-ποίμνιο;

 8. Ναι , τα φτιάξατε όλα τα άλλα κι αυτό έμεινε. Είστε ενήμεροι ότι διεκδικούν ως τουρκικές αποζημιώσεις οικόπεδα που στεγάζονται το ΙΚΑ της Κω , το στρατόπεδο Αντιμάχειας , παιδικοί σταθμοί , νεκροταφείο στο Πλάτανι και πολλά πολλά άλλα . Κώοι μου , με τον ευλογημένο τόπο σας, ξυπνήστε .

 9. NAI FTIAXTE TOUS NAOUS TOUS NA PHGENOUN TA PAIDIA NA KANOUN PROSEYXES, K TIS DIKES MAS EKKLISIES STHN KONSTANTINOYPOLI NA TIS KANOUN TZAMIA K NA PERNOYN ADIA NA KANOUN PARTI NA BEBILONOYN TIS EKKLISIES MAS K NA MIN MILAEI KANEIS. K EMEIS PANTA SASN KIRIOI POY EIMASTE NA TOUS FTIAXNOUME TZAMIA NA PIGENOUN!!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.