Αναγνώστης: «Ρηγμένες» οι επιχειρήσεις στο Ν. Αιγαίο στο νέο Αναπτυξιακό νόμο… Μήπως να το δουν οι βουλευτές;

2
410
Αναπτυξιακός Νόμος 2022 – 2027 5 χρόνια
Ανάπτυξη και επενδύσεις στα νησιά μας

 Την Παρασκευή 21/01/2022 ψηφίστηκε επι της αρχής από βουλευτές της ΝΔ ο Νέος Αναπτυξιακός νόμος που καλείτε να προσφέρει μια επενδυτική ανάσα στην χώρα μετά από 11 χρόνια μνημονιακών υποχρεώσεων καθώς και να δημιουργήσει τις οικονομικές προοπτικές των Ελλήνων επιχειρηματιών στην νέα εποχή που διαμορφώνεται με το ταμείο ανάκαμψης και την διαχείριση των πρωτοφανών κονδυλίων ~ 46 Δις ευρώ που θα δοθούν στην Ελληνική αγορά χρηματοδοτώντας επιχειρηματικά σχέδια.

Μέχρις εδώ όλα καλά, όλα τέλεια, έλα όμως που υπάρχουν και παράδοξα στον σχεδιασμό τι εννοούμε ότι ενώ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βάση στατιστικής αποτύπωσης ΑΕΠ ανά κάτοικου κατέχει την 2η υψηλότερη θέση μετά  την Αθήνα βλέπε πίνακα 1

Και όλοι σκέφτονται πόσο πλούσια περιφέρεια είναι συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Την ίδια ώρα υπάρχει και ένας πίνακας που αποτυπώνει την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) της επιχείρησης όπου νοείται η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε κόστος συντελεστών, η οποία είναι η ΑΠΑ σε τιμές αγοράς μείον τυχόν έμμεσους φόρους, συν τυχόν επιδοτήσεις.

Η ΑΠΑ σε κόστος συντελεστών υπολογίζεται σε ακαθάριστο επίπεδο και δεν αφαιρούνται οι διορθώσεις αξιών (όπως οι αποσβέσεις) βλέπε πίνακα 2.

Με λίγα λόγια θέλουμε να καταδείξουμε ότι οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στις περιφέρειες συμβάλουν στην διαμόρφωση του ΑΕΠ πολύ λιγότερο από όσο τους καταλογίζουν στον πίνακα κατά κεφαλή ΑΕΠ/ πληθυσμού και αυτό πως γίνεται και υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά?

Είναι γιατί οι επιχειρήσεις τουρισμού ενώ έχουν έδρα φυσική στην Κω, στην Ρόδο στην Νάξο στην Πάρο οι φορολογικές τους έδρες είναι στην Αθήνα κυρίως με αποτέλεσμα να αποτυπώνει τις φυσικές αποδόσεις μέσα από τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων ανά περιφέρεια που είναι μια ποιο ορθή αποτύπωση της προσφοράς ανά επιχείρηση ανά περιφέρεια στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας.

Το ερώτημα που γεννάτε είναι γιατί η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου ενώ είναι η ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού που όλοι της το αναγνωρίζουν που στηρίζει απρόσκοπτα την Ελληνική οικονομία θα καλείτε να λαμβάνει για τα επόμενα 5 έτη τον χαμηλότερο συντελεστή επιδότησης 50% μέσω του νέου Αναπτυξιακού νόμου όταν την ιδιά στιγμή συμβάλει κατά πολύ άλλων περιφερειών ουσιαστικά στην διαμόρφωση του πραγματικού πλούτου της χώρας και κυρίως μέσω των άμεσων και εμμέσων θέσεων εργασίας και τις ανάγκες για τροφοδοσία από την ηπειρωτική χώρα.

Εάν σκεφθούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στα νησιά του Αιγαίου μας, που καλύπτουν εποχιακές ανάγκες θα έπρεπε τουλάχιστον να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω γενναία οικονομική ανάπτυξη του Αιγαίου και των νησιών μας ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις που δημιουργούνται και κυρίως να μπορούν να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους.

Ας το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψιν τους όλοι οι θεσμικοί φορείς και να σκύψουν πάλι με μεγαλύτερη διάθεση να διορθώσουν εάν υφίσταται το ύψος της επιδότησης γιατί κυρίως είναι θέμα ενίσχυσης της νησιωτικότητας αλλά και της πραγματικής δυναμικής, όχι σε ένα Αιγαίο σε μια Ελλάδα ωφελημένων και λιγότερο ωφελημένων οι νησιώτες παράγουν έργο ουσιαστικό και με επωφέλεια εθνικής σημασίας για το κράτος και την Ελληνική οικονομία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αντιληφθούν ότι περισσότερες σύγχρονες καινοτόμες επενδύσεις στα Νησιά του Αιγαίου σημαίνουν περισσότερες υποδομές για τον Τουρισμό, την βιομηχανία τροφίμων της υπόλοιπης χώρας, τις μεταφορές, την αεροπλοΐα, την ακτοπλοΐα, όλο τον κύκλο που μόνο όφελος έχει από τις επενδύσεις αυτές.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτη ηκυβερνηση θα διαλυσει τη χωρα.
    Οχι μονο το νοτιο αιγαιο!!!
    Λεφτα υπαρχουν μονο για τους κολλητους μεγαλοκαρχαριες!!! Και για τα ΜΜΕ για λιβανισμα!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ