Β. Καλοπήτας: Να αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας στα Δωδεκάνησα

0
413

 

 

Την αναγκαιότητα να αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας στα Δωδεκάνησα με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Κάλυμνο και την Κω από τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, επαναφέρει το μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛ. Βάιος Καλοπήτας.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες των δύο νησιών, τονίζοντας ότι ο πολίτης και η ασφάλειά του θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, καλώντας την να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την «οχύρωση» της χώρας μας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που ήδη αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.

«Η αναβάθμιση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας στα Δωδεκάνησα καθίσταται αναγκαία καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα εκδηλώνονται μέσω έντονων καιρικών φαινομένων όλο και πιο συχνά. Ο κίνδυνος για πλημμύρες το χειμώνα και πυρκαγιές το καλοκαίρι δεν αποτελεί πλέον θεωρητική υπόθεση αλλά μια δυσάρεστη πραγματικότητα που απειλεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των νησιών μας.

Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τον περιορισμό των κινδύνων από πλημμύρες, για έργα πρόληψης, για την ενίσχυση των ΟΤΑ με μέσα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας όπως οχήματα και εξοπλισμό και για να επικαιροποιηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων της Πολιτικής Προστασίας με παράλληλο εκσυγχρονισμό του ψηφιακού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό κόμμα που ανέδειξε εγκαίρως το πρόβλημα και το μοναδικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί τη νομοθέτηση και τις πρωτοβουλίες για την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής με δεδομένο ότι μία από τις βασικότερες δράσεις του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο από τη θέση του εισηγητή, εστιάζει στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος rescEU.

Τώρα, είναι αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες συμπολίτες μας σε Κάλυμνο και Κω χωρίς να επαναληφθούν τα φαινόμενα επιπλέον ταλαιπωρίας των πολιτών εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Βάιος Καλοπήτας καλώντας τις αρμόδιες αρχές σε εγρήγορση ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ