Βραβεία σε τρία άτομα κι έναν σύλλογο από τα Δωδεκάνησα απένειμε η Ακαδημία Αθηνών

0
179

Σημαντικές διακρίσεις και βραβεία σε έναν δικηγόρο, έναν αστυνομικό,  έναν λιμενικό και τον Σύλλογο «Αγία Μαρίνα» Παραδεισίου απένειμε η Ακαδημία Αθηνών εφέτος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.

Τιμητική βράβευση για την επιστημονική-νομική μελέτη με θέμα «Η άσκηση συνεπιμέλειας του τέκνου από τους γονείς – Ισχύον δίκαιο και συγκριτική εξέταση» έλαβε χθες ο Ροδίτης δικηγόρος Ανδρέας  Κουκούλης. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της Πανηγυρικής Συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Στη συνεδρία μίλησε ο πρόεδρος της ακαδημίας, κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου, με θέμα: «Το Χαμηλής Κινητικής Ενέργειας Ηλεκτρόνιο και η Σύγχρονη Επιστημονική Τεχνολογία». Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Στ. Ζερεφός παρουσίασε την έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2021 και στη συνέχεια ανακοίνωσε τις τιμητικές διακρίσεις.
Αναλυτικά ο κ. Κουκούλης έλαβε το βραβείο Ευθυμίας-Μιμίκας Μιχαηλίδου-Νουάρου, εις μνήμην του συζύγου της ακαδημαϊκού Γεωργίου Μιχαηλίδου – Νουάρου, για πρωτότυπη αδημοσίευτη επιστημονική-νομική μελέτη με θέμα «Η άσκηση συνεπιμέλειας του τέκνου από τους γονείς – Ισχύον δίκαιο και συγκριτική εξέταση», απονέμεται στον κ. Ανδρέα-Νικόλαο Κουκούλη, για ομότιτλη μελέτη του.

Το Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου, απονέμεται στον Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδεισίου – Ρόδου «Αγία Μαρίνα» (2007)  και την πρόεδρο Αναστασία Σταυριανού, για την προσφορά του σε ακριτικές περιοχές της χώρας καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία, με την αρωγή της σουηδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Human Bridge.
Εύφημος μνεία της Ακαδημίας απονεμήθηκε επίσης  στους Εμμανουήλ Μαρκόπουλο και Εμμανουήλ Γάτη, που υπηρετούν αντίστοιχα στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα της Μεγίστης, για πράξη υψηλής ανθρωπιστικής αξίας.

Τη σχετική πρόταση για τον λιμενικό και τον αστυνομικό κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Βασίλης Υψηλάντης. Την υπόθεση, είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας «Η ΡΟΔΙΑΚΗ»,  φιλοξενώντας μάλιστα τις δηλώσεις και του ίδιου του αστυνομικού που πρώτος έφθασε στο παιδί και το διέσωσε. Το περιστατικό, σημειώθηκε το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης όταν ένα τρίχρονο αγοράκι που βρισκόταν με την οικογένειά του σε ταβέρνα, δίπλα στη θάλασσα, γλίστρησε και έπεσε μέσα στο λιμάνι.

Την ώρα εκείνη ο αστυνομικός κος Μανόλης Μαρκόπουλος που υπηρετεί στο νησί βρισκόταν σε γνωστό εστιατόριο μαζί με τη σύζυγό του, εκτός υπηρεσίας,  λίγα μέτρα παραπέρα και είδε το όλο σκηνικό του τρόμου με το παιδάκι να παλεύει να κρατηθεί πάνω από το νερό.
«Δεν το σκέφθηκα ούτε δευτερόλεπτο», είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο αστυνομικός κος Μανόλης Μαρκόπουλος και πρόσθεσε ότι «ακούσαμε με τη σύζυγό μου να φωνάζει ο κόσμος:  «το παιδί – το παιδί».

Ήμουν σε πολύ μικρή απόσταση από εκεί που έπεσε. Περίπου στα 6 μέτρα. Έπρεπε γρήγορα να αντιδράσω. Δεν είχα χρόνο ούτε τα ρούχα να βγάλω. Πέταξα μόνο τα παπούτσια κι έπεσα στο νερό.  Σε λίγα δευτερόλεπτα ήμουν δίπλα του. Το άρπαξα.
Ήταν τρομοκρατημένο, αλλά σε καλή κατάσταση.  Το έδωσα στη σύζυγό μου που περίμενε με αγωνία, μαζί με όλο τον κόσμο. Δίπλα μου βρέθηκε και ένας λιμενικός που έπεσε κι αυτός στη θάλασσα για να βοηθήσει. Το παραδώσαμε αμέσως στον πατέρα του,  ο οποίος και μας ευχαρίστησε».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ