«Έκκληση από τους αγρότες της Κω για την προστασία του νερού του νησιού τους από την συνεχή ποιοτική και ποσοτική υποβάθμισή του»

1
192

Σας αποστέλλουμε την ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 9052/16-09-2021 σχετικά με το θέμα «Έκκληση από τους αγρότες της Κω για την προστασία του νερού του νησιού τους από την συνεχή ποιοτική και ποσοτική υποβάθμισή του» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η ερώτηση και η απάντηση αποστέλλονται προς ενημέρωση, δημοσίευση και προκειμένου να προβείτε στις οποιεσδήποτε νόμιμες και δέουσες ενέργειες κρίνετε αναγκαίες.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας.

Ευχαριστούμε πολύ.

Η ομάδα ερωτήσεων της Ελληνικής Λύσης.

Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

 

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θεσσαλονίκη, 13/09/2021

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:           «Έκκληση από τους αγρότες της Κω για την προστασία του νερού του νησιού τους από την συνεχή ποιοτική και ποσοτική υποβάθμισή του»

 

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Κω και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, σε φαύλο κύκλο έχει εξελιχθεί, πλέον, το απαράδεκτο φαινόμενο της εγκληματικής ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης του νερού στη νήσο Κω. Οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι, το αμέσως επόμενο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προσεχή χρόνια και με αφορμή την κλιματική αλλαγή, είναι η διαχείριση του νερού. Σχετικές μελέτες πιστοποιούν ότι, ήδη, η αγωγιμότητά του σε πολλά σημεία του νησιού είναι πολύ υψηλή, πράγμα που σημαίνει ότι παύει να είναι κατάλληλο, ενώ υπάρχει άρνηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση φραγμάτων και την δημιουργία νέων, επικαλούμενη πρόβλημα χρηματοδότησης από την Κεντρική Διοίκηση. Στον αντίποδα, ο Αγροτικός Σύλλογος της Κω υπογραμμίζει ότι: «μπορούν να εξευρεθούν χρήματα, δεν απαιτούνται τεράστια κονδύλια, όπως για παράδειγμα το φράγμα του ποταμού στην Καρδάμαινα, το οποίο θα κόστιζε ελάχιστα όσο αυτό της Τσουκαλαριάς που είναι σημαντικό για τα Δωδεκάνησα».

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων, που θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των επιφανειακών νερών από τις βροχοπτώσεις σε μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες υδροδότησης, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής και βιώσιμης διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα της νήσου Κω;
 2. Εξετάζετε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα του έργου της κατασκευής και αξιοποίησης νέων φραγμάτων στο ως άνω νησί, έτσι ώστε να δοθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση στην κάλυψη των αναγκών της υδροδότησης στη νήσο Κω σε βάθος χρόνου;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Προς

τη Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

 

Κοινοποίηση

 1. Βουλευτή κ. Αβδελά Απόστολο
 2. Βουλευτή κ. Χήτα Κωνσταντίνο
 3. Υπουργείο Εσωτερικών
 4. Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Δια της Βουλής των Ελλήνων

 

 

 

Θέμα:   «Έκκληση από τους αγρότες της Κω για την προστασία του νερού του νησιού τους από την συνεχή ποιοτική και ποσοτική υποβάθμισή του»

 

Σχετ:    Η Ερώτηση 9052/16.09.2021 των Βουλευτών κ.κ. Αβδελά Απόστολου & Χήτα Κωνσταντίνου

 

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. 257764/24.09.2021 σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης & Επεξεργασίας Λυμάτων του Υπουργείου μας.

Ο Υπουργός

 

 

Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:    Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 9052/16-09-2021 Ερώτηση των βουλευτών κ.

Απόστολου Αβδέλα και κ. Κωνσταντίνου Χήτα.

 

ΣΧΕΤ.:     α. Το υπ’ αρ. πρωτ. 249835/17-09-2021 έγγραφό σας.

β. Το υπ’ αρ. πρωτ. 249344/17-09-2021 έγγραφο του Τμήματος Κοινοβουλευτικού

Ελέγχου.

β.      Η υπ’ αρ. πρωτ. 9052/16-09-2021 Ερώτηση    των βουλευτών κ. Απόστολου Αβδέλα και κ. Κωνσταντίνου Χήτα.

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων, και σε απάντηση στην Ερώτηση των βουλευτών κ. Απόστολου Αβδέλα και κ. Κωνσταντίνου Χήτα, σας γνωρίζουμε ότι με το υπ’αρ. πρωτ. 93/23-01-2019 έγγραφό μας, είχαν αποσταλεί Πρότυπα Τεχνικά Δελτία με τα παρακάτω προτεινόμενα έργα:

 1. «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ ΑΠΌ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ «ΜΙΑ», ΝΗΣΟΥ ΚΩ»
 2. «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ & ΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΌ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ «ΑΝΑΒΑΛΟΥΣΑ» & «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ», ΝΗΣΟΥ ΚΩ»,

που αφορούσαν Προτεινόμενες Μελέτες Ωρίμανσης για τεχνικά έργα υποδομής της ΠΠ 2021- 2027. Τα ανωτέρω έργα μέχρι σήμερα δεν εντάχθηκαν.

Η Υπηρεσία μας θα προτείνει εκ νέου για ένταξη στο ΠΔΕ την μελέτη με τίτλο: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ ΑΠΌ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ «ΜΙΑ» και ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ & ΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΌ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ «ΑΝΑΒΑΛΟΥΣΑ» & «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ», της ΝΗΣΟΥ ΚΩ»

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:

 1. Φακ. Δ/ντριας Η Διευθύντρια
 2. Μ. Κωνσταντάκου
 3. Φακ. Έργου Κοινοβ. Ελέγχου
 4. Ψηφιακό Αρχείο Δ18 Βασιλική Τούρτα
 5. Χρον. Αρχείο Πολιτικός Μηχανικός με Α΄ βαθ.

 

Ακριβές Αντίγραφο

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ναι ναι.. έχουν διαλύσει όλο το νησί με τις τρυπανιες με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι παράνομο, χωρίς έλεγχο, χωρίς οργάνωση, χωρίς μετρήσεις.. τίποτα.. και η πλάκα είναι όλοι γνωρίζουν ποιος και τι..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.