Παρεμβάσεις του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη για θέματα που αφορούν τα Κέντρα Υγείας στο Πλατάνι-Κω & Πάτμου

0
56

Παρεμβάσεις του Βουλευτή Δωδεκανήσου  Βασίλη Α. Υψηλάντη για θέματα που αφορούν τα  Κέντρα Υγείας  στο  Πλατάνι-Κω και Πάτμου

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής κ. Βασίλειος Νικόλαος  Α. Υψηλάντης  προέβη σε παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο Πλατάνι Κω και Πάτμου.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Δωδεκανήσου με αναλυτική επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη τον ενημερώνει και ζητά άμεση επίλυση των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας Πάτμου ενώ με Κοινοβουλευτική Ερώτηση  ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αντικατάστασης του Διευθυντή Ιατρού του Κέντρου Υγείας Πλατάνι Κω που αποχωρεί λόγω της συνταξιοδότησής και  προτείνει τη μετεγκατάσταση του προσωπικού του ΕΚΑΒ στο ίδιο κτίριο με το Κέντρο Υγείας.

Ακολουθεί η παράθεση

α) της Κοινοβουλευτικής Ερώτησης:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 -2021, συνταξιοδοτείται ο Διευθυντής Ιατρός του Κ. Υ. Πλατάνι Κω, ενώ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται για εξετάσεις ασφαλισμένοι από τον παθολόγο ιατρό, συντονιστή της Τ.Ο.Μ.Υ καθώς και ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ και λοιπών Ταμείων.

Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει αίτημα μετεγκατάστασης του προσωπικού του ΕΚΑΒ στην Κω, για να μην συνεχίσουν τις εφημερίες τους στον ακατάλληλο χώρο, κάτω από τις σκάλες εισόδου σε κλινικές, στο Νοσοκομείο της ΚΩ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός Υγείας, εάν

 1. Προτίθεται άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες αντικατάστασης του Διευθυντή Ιατρού του Κέντρου Υγείας Πλατάνι Κω.
 2. Υπάρχει θετική προοπτική μετεγκατάστασης του προσωπικού του ΕΚΑΒ στο ίδιο κτήριο. Σε αρνητική απάντηση σας παρακαλώ να αναφερθεί ο λόγος.

και β) της επιστολής:

 

Προς

Αξιότιμο κ. Θάνο Πλεύρη

Υπουργό Υγείας

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά την από 30/09/2021 συνάντησή μας στο Γραφείο σας στο Υπουργείο Υγείας,  επιθυμώ να σας αποστείλω,  συμπληρωματικά στο υπόμνημά που σας παρέδωσα,  κατάλογο με τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Πάτμου και Μονάδων που υπάγονται σε αυτό όπως καταγράφονται από την ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ. ΛΕΡΟΥ – Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ- Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ – ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ.

Ε.Ι.ΘΕ.Λ

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ. ΛΕΡΟΥ –Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ- Π.Π.Ι. ΛΕΙΨΩΝ –ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

ΠΑΤΜΟΣ : 22/10/2021

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΤΟΥ Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ .

 • Ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό .

Ιατρικό : Προκηρύξεις:

1( μιας θέσης) Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας ΕΠ Α

1 (μιας θέσης) Ακτινοδιαγνώστη  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

1( μιας) θέσης Ιατρού Βιοπαθολόγου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

1( μιας) θέση   Οδοντιατρικής ΕΠ Α

2(δυο) θέσεις  Ιατρών Υπόχρεων Υπηρεσίας Υπαίθρου

              Παραϊατρικό: Προκηρύξεις:

3  θέσεων   Νοσηλευτών

2 (δυο) θέσεων Επισκεπτριών

3 (τριών) θέσεων Οδηγών Ασθενοφόρου- Πληρωμάτων.

1 (μιας) θέση Διοικητικού Προσωπικού )

1 ( μιας) θέση Κοινωνικής Λειτουργού

2 ( δυο)  θέσεων  Προσωπικού Καθαριότητας

Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, όλων των συμβασιούχων.

 • Οδοντιατρική μονάδα να εξακολουθήσει να λειτουργεί, προκήρυξη θέσης Οδοντιάτρου και βοηθού νοσηλευτή.

(η Οδοντίατρος έχει αιτηθεί την συνταξιοδότηση της , η θέση είναι προσωποπαγής ) .

 • Προκήρυξη άμεσα όλων των κενών οργανικών θέσεων Παθολόγων του Νοσοκομείου Λέρου , άμεση λήψη μέτρων από το υπουργείο προς επίλυση του προβλήματος . Επαναφορά των κινήτρων που κόπηκαν από τον νόμο 4472/2017 ( για τα ειδικά μισθολόγια)
 • Ιατρείο Λειψών προκήρυξη θέσεων ( δύο προβλέπει το οργανόγραμμα) Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας ( Διευθυντή, ΕΠ Α)
 • Ιατρείο Αγαθονησίου προκηρύξεις :

1(μιας θέσης) Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ( ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ )

1 ( μιας θέσης) Ιατρού Υπόχρεου Υπηρεσίας Υπαίθρου

 • Δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας στο Β. Συγκρότημα Δωδεκανήσων ζητάμε την δημιουργία Μ.Ε.Θ με αριθμό κλινών σύμφωνα με τις υποδείξεις του Π.Ο.Υ

( σε Νοσοκομεία ΚΩ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΛΕΡΟΥ)

 • Ενίσχυση του Ε.Κ.Α.Β με προσωπικό και μέσα , ενίσχυση του κλιμακίου Ε.Κ.Α.Β Λερού, δημιουργία παραρτήματος στην Πάτμο. ( υπάρχει πλωτό σκάφος- ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Λέρο , ζητάμε στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και Ιατρό ειδικότητας αναισθησιολόγου )
 • Επίσκεψη από νοσοκομειακούς γιατρούς ειδικοτήτων που δεν διαθέτει το Κ.Υ. Πάτμου και τα Π.Π.Ι Λειψών, Αγαθονησίου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα .
 • Ένταξη στον χαρακτηρισμό ως αγόνων θέσεων στις προκηρύξεις για ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου του Κ.Υ. Πάτμου και του Ιατρείου Αρκιών .
 • Προκήρυξη 2(δυο) ακόμη θέσεων ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ. Πάτμου.
 • Προκήρυξη θέσης νοσηλευτή για το Ιατρείο Αρκιών
 • Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4820/2021 . Το ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά , ότι ήμαστε υπέρ του αναγκαίου εμβολιασμού, έχουμε κάνει εκστρατεία  ενημέρωσης για την αναγκαιότητα εμβολιασμού

( τέτοια που  δεν έχει οργανωθεί από  το κράτος όλους αυτούς τους μήνες) επίσης εμβολιάσαμε την πλειοψηφία των κατοίκων, εργαζομένων, και επισκεπτών με μόνιμη κατοικία  αλλά δεν θα επιτρέψουμε,  καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον εμβολιασμό .

 • Επαναφορά κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής που προβλεπόταν στις προκηρύξεις με τις οποίες προσλήφθηκαν οι μόνιμοι Ιατροί του Νοσοκομείου Λέρου του Κ.Υ Πάτμου, Π.Π.Ι  Λειψών, Αγαθονησίου ( είχαν δοθεί με τον Ν. 1881/1990  Α.11 Παρ.38). Τα  κίνητρα διεκόπησαν με αυθαίρετα λανθασμένη  ερμηνεία, κατά την άποψη μας,  του Ν.4472/2017 στους ιατρούς του Νοσοκομείου Λέρου .  Επίσης   στους γιατρούς του Κ.Υ. Πάτμου με αναδρομική ισχύ από 1/1/2015  ( υπ. Αριθμ. Πρωτ. ΔΑΑΔ 49193/11.11.2016 απόφαση της τότε Διοικητρίας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας) Αποτέλεσμα να ζητούνται για επιστροφή από τους ιατρούς που υπηρετούν στο Κ.Υ Πάτμου μεγάλα χρηματικά ποσά και να εξαναγκάζονται σε  δικηγορικά έξοδα εδώ και έτη .

Ζητάμε την παρέμβαση του Υπουργείου για την λήξη αυτής της απαράδεκτης αδικίας σε βάρος των τριών Ιατρών που υπηρετούν στο Κ.Υ Πάτμου.

Ζητάμε επίσης την νομοθέτηση για την παραμονή των κινήτρων στις ανωτέρω μονάδες υγείας.

 • Αλλαγή οργανογράμματος συμφώνα με την πρόταση των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος

Τσουκαλάς Γεώργιος

    Παρακαλώ όπως εξετάσετε τα ζητήματα αυτά και προχωρήσετε στην κάλυψη των θέσεων που αναλύονται στον ως άνω κατάλογο.»

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ