Αεροδιακομιδές ασθενών από Λέρο και Πάτμο χωρίς γιατρό του ΕΚΑΒ

0
947

Χωρίς ιπτάμενο γιατρό του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκαν τρεις διακομιδές ασθενών σε σοβαρή κατάσταση, από τη Λέρο και την Πάτμο, την Πέμπτη (09/09/2021) στα νοσοκομεία της Σάμου και της Ρόδου. Τους δύο ασθενείς αναγκάστηκαν να συνοδεύσουν ο αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Λέρου και η αγροτική ιατρός του Κέντρου Υγείας Πάτμου. 

Η ΕΙΘΕΛ (Ένωση Ιατρών Κ.Θ Λέρου – Κ.Υ Πάτμου -Π.Π.Ι Λειψών – Αγαθονησίου) καταγγέλλει την «απαράδεκτη απουσια ιατρού του ΕΚΑΒ για την περιοχή της Δωδεκανήσου, χθες 09/09/2021, γεγονός το οποίο έθεσε σε κίνδυνο τόσο τρεις ασθενείς που ήταν επιτακτική ανάγκη να διακομισθούν άμεσα, όσο και τους υπόλοιπους πολίτες της Λέρου και της Πάτμου».

Σύμφωνα με τους γιατρούς των νησιών, χθες έγινε έκκληση από τον παθολόγο του νοσοκομείου της Λέρου για διακομιδή με ελικόπτερο, ενός διασωληνωμένου ασθενούς με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, τον οποίο είχε ήδη αποδεχθεί το νοσοκομείο της Σάμου. Ταυτόχρονα, από την Πάτμο έγινε έκκληση για διακομιδή δύο ασθενών στο νοσοκομείο της Ρόδου, ο ένας σε πολύ σοβαρή κατάσταση, τους οποίους είχε αποδεχθεί το νοσοκομείο της Ρόδου. Όταν όμως οι γιατροί επικοινώνησαν με το ΕΚΑΒ, τους ζητήθηκε να συνοδεύσει τα περιστατικά ιατρός του νοσοκομείου, επειδή δεν εφημέρευε ιπτάμενος ιατρός.

Ως εκ τούτου, αναγκάστηκε ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου της Λέρου, να συνοδεύσει τον πρώτο ασθενή και η αγροτική ιατρός από το Κέντρο Υγείας της Πάτμου να συνοδεύσει τον ένα από τους δύο ασθενείς στη Ρόδο, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο την λειτουργεία των δύο μονάδων.

Όπως επισημαίνει η ΕΙΘΕΛ, «ειδικά στην πρώτη περίπτωση είναι απαράδεκτο να αφήνεται ένα νησί χωρίς αναισθησιολόγο, την ώρα που νοσηλεύονται βαριά περιστατικά Covid-19 και η ροή των ασθενών στα επείγοντα είναι συνεχόμενη και αδιάλειπτη. Από την άλλη είναι επίσης απαράδεκτο να αφήνονται τα επείγοντα ενός Κέντρου Υγείας χωρίς αγροτικό ιατρό, την ώρα που όλοι οι ιατροί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψουν τις βάρδιες, λόγω μειωμένου προσωπικού και λόγω των νέων ελλείψεων που δημιουργήθηκαν μετά την αναστολή εργασίας πολλών εκ των συναδέλφων μας. Να επισημανθεί ότι και σήμερα, 10/09/2021, το ΕΚΑΒ μας ενημέρωσε πως επίσης δεν διαθέτει ιπτάμενο ιατρό. Καταγγέλουμε λοιπόν την εγκληματική έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού στο ΕΚΑΒ, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων μας, με κίνδυνο για την υγεία των ασθενών και των πολιτών των νησιών μας» καταλήγουν οι γιατροί της Λέρου και της Πάτμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.