Νικητιάδης προς Κικίλια: Καλύψτε τα κενά του Νοσοκομείου της Κω. Δεν πάει άλλο

5
767

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ ΠΡΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑ

« Καλύψτε τα κενά του Νοσοκομείου της Κω. Δεν πάει άλλο.»

 

Με σημερινή του δημόσια επιστολή, απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια  ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού- Τουρισμού και Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ Γ. Νικητιάδης, θέτει τα θέματα που προκύπτουν εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο της Κω εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων ιατρικού προσωπικού.

Ο κ. Νικητιάδης , επικαλείται την ιατρική ιδιότητα του κ. Κικίλια και εκφράζει την ευχή, οι ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο να μην διαιωνίζονται σκοπίμως προς την κατεύθυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της υγείας των πολιτών.

Η επιστολή του κ. Νικητιάδη που παραδόθηκε και πρωτοκολλήθηκε σήμερα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, έχει ως εξής :

«                                                                                  Αθήνα, 30 Ιουλίου 2021

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να ευαισθητοποιήσω την προσοχή σας, αφενός ως Ιατρού και αφετέρου ως ανθρώπου και πολιτικού που έχει την αρμοδιότητα και ΕΥΘΥΝΗ του τομέα Υγείας της χώρας μας, στα τεράστια έως τρομακτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Κω. Της Κω, που όπως γνωρίζετε είναι η πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, τον όρκο του οποίου, δώσατε και εσείς ο ίδιος όταν ορκιστήκατε ως Ιατρός.

Κύριε Υπουργέ, στην Κω τους χειμερινούς μήνες κατοικούν 35.000 άνθρωποι, το δε Νοσοκομείο της καλύπτει και τους 1000 κατοίκους της γειτονικής Νισύρου. Κατά την διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου που υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί 7 μήνες, προστίθενται στον παραπάνω αριθμό τουλάχιστον 120.000 επισκέπτες ημερησίως.

Με αυτά τα δεδομένα, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας (αν και δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν σας έχουν γνωστοποιηθεί) τα επικίνδυνα κενά σε Ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Κω.

Η Καρδιολογική κλινική κ. Υπουργέ είχε μόνον έναν καρδιολόγο μέχρι χθες που πληροφορηθήκαμε ότι προσλήφθηκε και δεύτερος, όταν γνωρίζουμε (και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα) ότι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς και να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, έπρεπε να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον καρδιολόγους.

Η παιδιατρική κλινική ομοίως, διαθέτει έναν μόνο παιδίατρο, όταν η κάλυψη των στοιχειωδέστερων αναγκών, απαιτεί τουλάχιστον τρεις (3). Τα ίδια ακριβώς κενά, ένας δηλαδή ιατρός αντί για τρείς, υπάρχουν στο ακτινολογικό και το ωτορινολαρυγγολογικό. Ταυτοχρόνως, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι επαρκές.

Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας είναι πολλές φορές ανυπέρβλητη. Αντιλαμβανόμαστε την υπεράνθρωπη προσπάθεια που οφείλετε να καταβάλετε. Ωστόσο κύριε Υπουργέ, δεν θα έπρεπε να αποτελεί για εσάς ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ η κάλυψη των κενών που προανέφερα, κενών που οδηγούν κύριε Υπουργέ σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών, σε ανεπανόρθωτες βλάβες της υγείας των συνανθρώπων μας και σε υπέρογκα ποσά που δαπανώνται από το υστέρημα (προσέξτε, όχι το περίσσευμα) των κατοίκων των νησιών για να μεταβούν στην Αθήνα για τα πιο απλά περιστατικά, όταν το καταφέρνουν;

Aξιότιμε κ. Υπουργέ,

Δεν θέλουμε να μείνουμε με την εντύπωση ότι η ιδιωτικοποίηση της υγείας που αποτελεί μέρος της θέσης του κόμματός σας, μπορεί να αποτελεί το αίτιο για την διαιώνιση της οικτρής αυτής κατάστασης στο Νοσοκομείο της Κω. Άλλωστε, η πανδημία του COVID 19 οδήγησε όλους τους θιασώτες της ελεύθερης αγοράς που υποτίθεται θα εξισορροπεί τα πάντα, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, να αναγνωρίσουν την σπουδαιότητα και το αναντικατάστατο, του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πληροφορούμαι Κύριε Υπουργέ, (θα ήθελα την επιβεβαίωσή σας) ότι έχουν δημοσιευτεί διαγωνισμοί για την κάλυψη των κενών του Νοσοκομείου της Κω. Ωστόσο κ Υπουργέ, ακόμη και εάν αυτό ισχύει, θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι τα νησιά, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν αποτελούν πρώτη επιλογή για τους Ιατρούς. Δεν μπορεί να επαναπαύεστε στο ότι ο Δήμος της Κω, έχει αποφασίσει την επιχορήγηση των μισθωμάτων, όσων αποφασίσουν να έρθουν στο νησί. Στο κάτω-κάτω, την ευθύνη την έχει το κράτος, δεν την έχουν οι Δήμοι. Την ευθύνη, την έχετε εσείς, όχι ο Δήμαρχος. Και οφείλετε να την αναλάβετε και να φροντίσετε ΠΑΡΑΥΤΑ για την κάλυψη των κενών του Νοσοκομείου της Κω. Να αντιμετωπίσετε κατάματα το πρόβλημα με τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας. Απαιτούνται διαγωνισμοί fast track με ειδικά κίνητρα. Απαιτούνται νησιωτικές πολιτικές που προβλέπονται και στις συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ και στο Ελληνικό Σύνταγμα.

Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να διατηρήσω τη βεβαιότητα, ότι θα ανταποκριθείτε αμέσως, στα θέματα που θέτω και που εκτιμώ ότι εκφράζουν το σύνολο του Λαού της Κω και της Νισύρου. Θεωρώ δεδομένη την ευαισθησία σας τόσο ως Ιατρού, όσο και ως πολιτικού και ανθρώπου. Δεν αρκεί όμως η προθυμία του πνεύματος. Απαιτείται και η σαρξ να είναι δυνατή. Οι νησιώτες μας και συμπατριώτες μου όμως, έχουν φθάσει στο αμήν. Δεν πάει άλλο.

 

Με εκτίμηση και φιλική διάθεση,

Γιώργος Νικητιάδης

τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού

π. Βουλευτής Δωδεκανήσου

Γραμματέας Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ »

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οταν ήσουν εσύ υφυπουργός Τουρισμού δεν μας είπες τι έκανες για το Νοσ/μείο και για το Νησί.
    Εύκολη η κριτική και αντιπολίτευση για λόγους προσωπικής προβολής και διαφήμησης.

  2. Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή η οποία με την απραξία αλλά και την στάση αναμονής που κρατάει , ανάγκασε όλους τους παράγοντες, ακόμα και της της αντιπολίτευσης, να ενδιαφερθούν ( έστω και για τα μάτια του κόσμου) . Εδώ που τα λέμε δήμαρχε, καλύτερα να μην ασχοληθείς, έτσι κι αλλιώς σκ@τ@ θα τα κάνεις!!!

  3. κυριε Νικητιαδη ως βουλευτης και υπουργος τι ακριβως κανατε για το νοσοκομειο της Κω??????
    Ολοι οι Δωδεκανησιοι βουλευτες θα έπρεπε να ζητατε συγγνωμη απο των λαο των νησιων οχι να μιλατε και να ξαναζητατε την ψηφο του

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ