Σε απόγνωση οι επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού στο Ανατολικό Αιγαίο. Κατάθεση Ερώτησης

0
52

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού (yachting), κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού και ο Χρήστος Σπίρτζης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω της μεγάλης ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη στήριξη του Τουρισμού, έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην λειτουργία του yachting με αποτέλεσμα και η φετινή σεζόν, για τον συγκεκριμένο κλάδο, να βρίσκεται στον αέρα.

Όπως τονίζεται, η έλλειψη ενιαίας πολιτικής για τον απρόσκοπτο ελλιμενισμό και την υγειονομική ασφάλεια στον κατάπλου των ιδιωτικών ή επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, στις μαρίνες και τα λιμάνια της χώρας, αλλά και τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με θέματα ελέγχου των εγγράφων των ναυτικών, έχουν κυριολεκτικά μπλοκάρει το yachting στο Ανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα η μείωση αφίξεων από χώρες εκτός Σένγκεν να έχει φτάσει στο 60% και πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου και επαγγελματίες να είναι σε απόγνωση.

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογραμμίζουν πως, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των τοπικών πρακτόρων και του εκπροσώπου Δωδεκανήσου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένα, ακόμη ουσιαστικές λύσεις δεν έχουν δοθεί. Στην Ερώτησή τους ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της ασυνεννοησίας μεταξύ των Υπηρεσιών και να μπορέσουν, απρόσκοπτα, οι άνθρωποι του yachting, για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου, να δουλέψουν.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει ότι οι επαγγελματίες του yachting, ενός σημαντικού κλάδου τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τον ίδιο τον Τουρισμό, βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας, λόγω των συνεχών ακυρώσεων ναυλώσεων, της απώλειας σημαντικών πελατών τους, απ’ όλο τον κόσμο, και χωρίς να έχουν την στοιχειώδη στήριξη και ενίσχυση από τη μεριά της Πολιτείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής για την στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σημειώνει, πως για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται η χωρίς σχέδιο και ειρμό πολιτική της ΝΔ, αναφορικά με τον Τουρισμό, και η οποία απέχει μίλια μακριά από τη ψευδή εικόνα επιτυχίας που η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει.​

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου 

Κοινή δήλωση

Νεκτάριου Σαντορινιού, τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Ανδρέα Μιχαηλίδη, αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής

Κατερίνας Νοτοπούλου, τομεάρχη Τουρισμού

της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

«Τα νησιά δεν αξίζουν υποβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα, ούτε άλλη μια καταστροφική τουριστική περίοδο»

 

 

Τα υγειονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις μετακινήσεις στα νησιά φανερώνουν, ήδη, ελλιπέστατο σχεδιασμό, αλλά και αδιαφορία για ολόκληρη την μικρομεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα των νησιών.

Η επιβολή υποχρέωσης διενέργειας τεστ όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένους, αλλά και για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση ή στις περιπτώσεις που δεν έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τη διενέργεια της δεύτερης, έχει ήδη δημιουργήσει κύμα ακυρώσεων σε καταλύματα των νησιών της χώρας. Βασικό προβληματικό στοιχείο είναι ο συνδυασμός ξαφνικής επιβολής των νέων μέτρων, χωρίς να δίνεται ικανό χρονικό περιθώριο αναπροσαρμογής των σχεδίων των επισκεπτών, από τη μία, και η εξαιρετικά περιορισμένη ικανότητα κάλυψης της αυξημένης ζήτησης για rapid test από τον ΕΟΔΥ, από την άλλη. Όσοι είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν τα νησιά, κατά συνέπεια, είτε καλούνται να καταβάλουν ένα σημαντικό τίμημα για να κάνουν τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια, είτε ακυρώνουν το ταξίδι τους.

Την ίδια ώρα, άλλη μία εξαγγελία της κυβέρνησης για λειτουργία κινητών εμβολιαστικών μονάδων στα νησιά μένει κενή, καθώς κανένας σχεδιασμός και καμιά σχετική ενημέρωση δεν υφίσταται. Κάτοικοι απομακρυσμένων νησιωτικών οικισμών και ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που διαμένουν σε νησιά συνεχίζουν, λοιπόν, να μην διαθέτουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια.

Είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι απαιτείται άμεση επιτάχυνση και εντατικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να καταστεί ευχερής προς όλους τόσο η δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ, αλλά και η πρόσβαση στο εμβόλιο. Οι νησιωτικές κοινωνίες δεν αξίζουν υποβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα, ούτε άλλη μια καταστροφική τουριστική περίοδο.​

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ