Δήμος Νισύρου: Χρηματοδότηση έργων ύδρευσης – αποχέτευσης Μανδρακίου & Πάλλων

0
34

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΛΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος  μαζί με τον Βουλευτή  Δωδεκανήσου κ. Βασίλειο Υψηλάντη είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 27 Μαίου 2021. Συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα που αφορούν  στο νησί της Νισύρου και παράλληλα αναφέρθηκαν στο  χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» και τα έργα που υπέβαλε ο Δήμος Νισύρου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος  και ο κ. Υψηλάντης μετέβησαν στη Βουλή των Ελλήνων όπου και συνάντησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών ότι ο Δήμος Νισύρου υπέβαλε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προς χρηματοδότηση δύο μεγάλα έργα υποδομών για το νησί με ολοκληρωμένε ώριμες μελέτες:

α) Στον  άξονα προτεραιότητας  «Περιβάλλον»  της πρόσκλησης  ΑΤ01 με τίτλο «Υποδομές  ύδρευσης» το έργο της  ύδρευσης  «Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Μανδρακίου και Πάλλων και αγωγοί μεταφοράς από Αφαλάτωση προς Μανδράκι και Πάλους»  ύψους  1,2 εκ. ευρώ και

β) Στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον»  της πρόσκλησης  ΑΤ02 με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Λυμάτων» το έργο της αποχέτευσης «Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων Πάλλων και Μανδρακίου, αγωγός μεταφοράς λυμάτων Πάλοι-ΕΕΛ και επέκταση ΕΕΛ Νισύρου» ύψους 3,1 εκ. ευρώ.

Για το λόγο ότι ο Δήμος μας έχει συμμετάσχει και χρηματοδοτηθεί ήδη από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι για το έργο της Ύδρευσης των οικισμών με 1,5 εκ ευρώ και από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΣ ΙΙ για το Βιολογικό καθαρισμό με 2,2 εκ. ευρώ, με την υποβολή των δυο νέων έργων προς χρηματοδότηση, ως δυνητικός δικαιούχος, υπερβαίνει το πλαφόν των 6 εκ. ευρώ. Ο κ. Πέτσας, δεσμεύτηκε ότι τα δυο έργα του Δήμου Νισύρου θα συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προς χρηματοδότηση,  στα πλαίσια υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής προοπτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον υπουργό το «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ» που εκπονήθηκε από τη ΜΟΔ σε συνεργασία με τον Δήμο Νισύρου, και αποτελεί τον οδικό χάρτη 125 σελίδων για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Νισύρου (Οικονομική-Κοινωνική-Περιβαλλοντική).

Ο Δήμαρχος μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ, Βασίλη Υψηλάντη για την καθοριστική συμβολή του στην ευόδωση των στόχων μας για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση σύγχρονων βασικών υποδομών που εναρμονίζονται με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της Νισύρου. Ευχαριστώ τον υπουργό εσωτερικών κ. Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πέτσα για την συμπαράσταση τους στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη της Νισύρου». Ο Δήμαρχος επέδωσε πρόσκληση φιλοξενίας και τους δύο υπουργούς.

 

Εκτός από τις δυο προτάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, η Δημοτική αρχή έχει καταθέσει και άλλες προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αξιοποίηση των πόρων προς όφελος της κοινωνίας. Βασικός στόχος είναι η πράσινη ανάπτυξη. Τα παρακάτω έργα με ολοκληρωμένες μελέτες έχουν κατατεθεί προς χρηματοδότηση:

  1. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ 03 – «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων» -Υποδομές ΑΠΕ για την Αφαλάτωση: Ανάπτυξη ΦΒ συστήματος 100 KW 155.000,00 € πλέον ΦΠΑ
  2. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ-05 – «Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία»-Επισκευή Αγροτικών δρόμων Αυλακιού και Λυών. 1,739,961.3 € πλέον ΦΠΑ
  3. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ 08 – «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19»/ ΕΡΓΟ: Smart Energy – SMART NISYROS: 779.577,00 €.
  4. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ11 – «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)» ΕΡΓΟ: «Δράσεις αντισεισμικής προστασίας κρίσιμων υποδομών Δήμου Νισύρου». Προϋπολογισμός: 148.800,00 €.
  5. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ 12 – «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους»: ΕΡΓΟ: Αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. 663.660,00 €.
  6. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ AT14 – «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» ΕΡΓΟ: «Ψηφιοποιημένα ιστορικά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για εκπαιδευτικές δράσεις με ψηφιακές εφαρμογές και λοιπές δράσεις με πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

Πράξη: «Ελληνική Επανάσταση του 1821. 200 χρόνια μετά: μνήμες και τέχνη στην ψηφιακή εποχή και το αστικό περιβάλλον»

Προϋπολογισμός: 303.800,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%)

 

Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την οικοδόμηση και την διατήρηση σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία της Νισύρου. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη του τόπου με έργα και δράσεις με πόρους του Δήμου αλλά και χρηματοδοτούμενους από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας μικρός νησιωτικός δήμος, κάνει άλματα μεγάλα. Τα δυο μεγάλα έργα υποδομής, της ύδρευσης και της αποχέτευσης θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα του νησιού. Tα υπόλοιπα έργα προς χρηματοδότηση αφορούν μέρος του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης. Αξιοποιώντας τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις στοχεύουμε σε μια βιώσιμη, ήπια, οικολογική και διαφοροποιημένη ανάπτυξη, σεβόμενοι το περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νησιού μας. Κάθε μικρό και μεγάλο βήμα που κάνουμε μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα που έχουμε για τη Νίσυρο, τη Νίσυρο του μέλλοντος που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ