Η ακίνητη περιουσία των Δωδεκανησίων, το κτηματολογικό καθεστώς και οι δασικοί χάρτες στην τηλεδιάσκεψη της Μίκας Ιατρίδη με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και την ΕΝ.Ι.Α.Δ..
Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη πραγματοποίησε η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, με αντικείμενο το κτηματολογικό καθεστώς της Δωδεκανήσου και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες, στην οποία συμμετείχαν και εξέφρασαν τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝ.Ι.Α.Δ), ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της, Μιχαήλ Βαγιανού και Σωτήρης Βαγιανός.
Ειδικότερα, επισημάνθηκε από την ΕΝ.Ι.Α.Δ. το γεγονός ότι το Κτηματολογικό Δωδεκανησιακό Καθεστώς, που ορίζεται από τον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου (Κανονιστικό Διάταγμα 132/1929), και ο οποίος διατηρήθηκε σε ισχύ αρχικά με το άρθρο 8 ν.5110/1947 (Α’ 298) και στη συνέχεια με το άρθρο 26 ν. 2971/2001 (Α’ 285), έχει συσσωρεύσει σημαντικά ζητήματα στα τρία νησιά, Ρόδος, Κως και μέρος της νήσου Λέρου αλλά και σε όλα τα Δωδεκάνησα. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκαν από την ΕΝ.Ι.Α.Δ. συγκεκριμένες λύσεις προς τον Υπουργό Επικράτειας.
Περαιτέρω, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στην ανάγκη επίλυσης των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με το κτηματολόγιο σε πολλά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Σύμη, η Πάτμος, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια. Με δεδομένο ότι οι Ιταλοί δεν είχαν κάνει κτηματολόγιο, η Κτηματολόγιο Α.Ε. θεώρησε όλες τις περιουσίες ως δημόσιες και έτσι οι Δωδεκανήσιοι δεν μπορούν να κτηματογραφήσουν την περιουσία τους, γιατί θεωρείται δημόσια και πρέπει να το αποδείξουν με τίτλους ιδιοκτησίας και ένδικα μέσα.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, προτάθηκε να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να γίνει κανονικά η κτηματογράφηση της ιδιωτικής περιουσίας των Δωδεκανησίων, η οποία λόγω της ιταλικής κατοχής θεωρείται ότι είναι περιουσία, πλέον, του ελληνικού δημοσίου.
Τέλος, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες έγινε αναφορά και στην τροπολογία που έχει προωθήσει η Μίκα Ιατρίδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η αγροτική μορφή των εκτάσεων πρέπει να αποδεικνύεται και με άλλα τεκμήρια καλλιέργειας και να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και οι ιταλικοί χάρτες στους οποίους απεικονίζεται αντικειμενικά ο χαρακτήρας της κάθε έκτασης.
Ο Υπουργός Επικρατείας, αφού έκανε αναφορά και στις παρεμβάσεις της Μίκας Ιατρίδη, μέσω της κατάθεσης προτάσεων, αναφορών και τροπολογιών για τα συγκεκριμένα θέματα, σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει ενέργειες από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, τόσο για το κτηματολογικό καθεστώς, όσο και για τους δασικούς χάρτες.
Στη δική της παρέμβαση, η βουλευτής Δωδεκανήσου και αναπληρώτρια Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες και ευχαρίστησε τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για το άμεσο ενδιαφέρον που δείχνει για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα.