Νέα επενδυτική κίνηση ετοιμάζει ο Πάνος Γερμανός με τα 440 εκατ. απ’ την πώληση της Play

0
131

«Global player» στις μπαταρίες  – Το στοίχημα του μετασχηματισμού

Με το ταμείο του ομίλου Olympia να γεμίζει με 440 εκατ. ευρώ απ’ την συμφωνία πώλησης της Play, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και η διοικητική ομάδα του ομίλου ήδη καταστρώνουν το σχέδιο τους για την επόμενη επενδυτική κίνηση.

Κύκλοι του ομίλου εξηγούσαν στο protothema.gr ότι το σύνολο των 440 εκατ. ευρώ αναμένεται να επανεπενδυθούν στην αναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθεί το Olympia Group. Όπως σημείωναν μάλιστα η επόμενη κίνηση, που δεν αποκλείεται, όπως έλεγαν, να είναι και μία σημαντική εξαγορά, θα γίνει πάνω στους τομείς που γνωρίζει πολύ καλά ο όμιλος και στους οποίους δραστηριοποιείται.

‘Global player’ στις μπαταρίες

Σήμερα το Olympia Group βρίσκεται σε φάση δυναμικής επέκτασης των δραστηριοτήτων του με «αιχμή» το κομμάτι των μπαταριών. Η Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ πλέον αποκτά παραγωγική βάση και επι αμερικανικού εδάφους και εξελίσσεται σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ‘global player’ σε μία έντονα αναπτυσσόμενη αγορά. Η νέα μονάδα στη Β. Καρολίνα αναμένεται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα επιτρέψει, πέραν της ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας, να τηρεί καλύτερους χρόνους παράδοσης στους διεθνείς συνεργάτες σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω και τα μερίδια αγοράς της εταιρείας, ιδίως σε τομείς που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι το μερίδιο της Sunlight έχει φθάσει πλέον στο 10% της παγκόσμιας αγοράς για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (EIVs), ενώ στρατηγική της στόχευση πλέον είναι η ανάπτυξη μπαταριών λιθίου σε νέες εφαρμογές. Μάλιστα στα πλάνα της είναι και η ανάπτυξη ενός νέου τμήματος R&D με έδρα την Αττική.

Το στοίχημα του μετασχηματισμού

Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας για τον όμιλο παραμένει και το στοίχημα μετασχηματισμού της Public – Media Markt μετά τον «γάμο» των δύο αλυσίδων αλλά και η ανάδειξη του marketplace που αποτελεί και το «όχημα» πάνω στο οποίο στηρίζεται η αναπτυξιακή στόχευση στο άμεσο μέλλον.

Σημειωτέον πως με την ολοκλήρωση του ντιλ με την γαλλική Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ και την έξοδο απ’ την πολωνική αγορά – και συνάμα απ’ τις τηλεπικοινωνίες – ο όμιλος Olympia διατηρεί ισχυρή θέση σε Ελλάδα και Κύπρο στους κλάδους του λιανικού εμπορίου (Public – Media Markt), της βιομηχανίας (Συστήματα Sunlight), της διανομής προϊόντων τεχνολογίας (Westnet), το business software (SoftOne) και το real estate (O Όμιλος κατέχει από κοινού με την VNK Capital ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development S.A. μέσω του κοινού επενδυτικού σχήματος Voxcove Holdings).

Αναμφίβολα μέσα απ’ την πολυετή επιχειρηματική και επενδυτική πορεία του ο ιδρυτής της Olympia, Πάνος Γερμανός διακρίνεται για τη διορατικότητα και την ικανότητά του να διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Κεντρικός άξονας της πολυετούς πορείας του είναι η επένδυση στην ανάπτυξη επιχειρήσεων με προοπτική και αργότερα η Κεφαλαιοποίηση των υπεραξιών που δημιουργούνται μακροπρόθεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως και η επένδυση του στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας P4, μετέπειτα Play, το 2007 έγινε κάπως έτσι. Σε ένα win win deal όπως αποδείχθηκε στο πέρασμα των χρόνων, ενοποίησε την αλυσίδα των 225 καταστημάτων της Germanos Polska, που είχε παραμείνει υπό τον έλεγχο του μετά το deal της πώλησης της Germanos στην Cosmote, με την P4 που ίδρυσε η Novator Telecom Poland S.a.r.l., («όχημα» του ισλανδικών συμφερόντων fund Novator) λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα το 22% του νέου σχήματος που μόλις δύο χρόνια πριν είχε λάβει άδεια κινητής τηλεφωνίας 3G.

Δεκατρία χρόνια μετά και αφού προηγήθηκε η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας προσφέροντας στους αρχικούς μετόχους μία πρώτη «γεύση» των υπεραξιών που θα δημιουργηθούν, ο Πάνος Γερμανός και ο όμιλος Olympia φροντίζουν να κεφαλαιοποιήσουν την ανοδική πορεία της Play λαμβάνοντας 440 εκατ. ευρώ (39% περισσότερα απ’ την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας) σε μία εποχή που κρίνεται ως «σταυροδρόμι».

Και τούτο καθώς η Play βρίσκεται ενώπιον της ανάγκης να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό αφενός για να επενδύσει στα νέα δίκτυα 5G, αφετέρου αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να της ζητηθεί να αλλάξει όλο τον εξοπλισμό του δικτύου της, που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα συστήματα της Huawei Technologies Co στην περίπτωση που και η πολωνική κυβέρνηση ακολουθούσε τις ΗΠΑ επιβάλλοντας μπλόκο στην κινεζική εταιρεία και απαιτώντας σταδιακό «ξήλωμα» των υπαρχουσών συστημάτων. Μάλιστα η Play είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στην εκτίμηση πως θα χρειαζόταν 900 εκατ. ζλότι (200 εκατ. ευρώ) για την αντικατάσταση του εξοπλισμού.

protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ