ΛΣ: Δασικοί Χάρτες – Απαραίτητο εργαλείο στην επιχειρηματική δράση των ομίλων

0
312

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Δασικοί Χάρτες – Απαραίτητο εργαλείο στην επιχειρηματική δράση των ομίλων

 

Τα προβλήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στους κατοίκους των νησιών, συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με κατάληξη ένα ψήφισμα, στο οποίο δεν θίγεται ούτε η πολιτική, ούτε και οι πραγματικοί στόχοι που εξυπηρετούνται με την κύρωσή τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε «παρών», αναδεικνύοντας ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020 δασική στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης της ΕΕ. Ήταν προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου που στήριξαν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ, ήταν απαίτηση του ΣΕΒ, συστάθηκαν από τις Τράπεζες ως «αναπτυξιακά εργαλεία». Γι’ αυτό και ο τρόπος που εφαρμόζονται είναι βαθιά ταξικός.

Με τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο έχουν στόχο να διαμορφωθεί «καθαρό επενδυτικό τοπίο» στη γη, ώστε να υλοποιούνται πιο γρήγορα οι κερδοφόρες επενδύσεις των μονοπωλιακών  επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και της «πράσινης» ενέργειας, στο πλαίσιο και της  «βιώσιμης» οικονομίας. Αυτός ο στόχος προϋποθέτει την ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, που θα επιτρέψει να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποιος ο χαρακτήρας και η  χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση, κλπ).

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση αυτού του στόχου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος χιλιάδων μικροϊδιοκτητών γης, αλλά και βιοπαλαιστών  αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν για τις ενστάσεις – αντιρρήσεις, για τον χαρακτήρα των εκτάσεων, τα συμβόλαια, τις αμοιβές ιδιωτών (δασολόγων, δικηγόρων, μηχανικών, κ.λπ.). Το ποσόν για τη διαδικασία αυτή μπορεί να διαμορφωθεί από 300 έως 4.000 ευρώ!

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις Κυκλάδες είναι ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει για όλους όσους δεν μπορούν και δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία.

 

Γενικότερα τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στο ότι οι δασικοί χάρτες  έχουν χαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων ως αγροτικές εκτάσεις κατά το παρελθόν (αεροφωτογραφίες του 1960) και δάση ή δασικές εκτάσεις σήμερα (αεροφωτογραφίες του 2015), δασικές εκτάσεις και παλιά και τώρα ενώ το 1960 ήταν αγροτικές και εγκαταλείφθηκαν λόγω της μεγάλης μετανάστευσης η οποία πραγματοποιήθηκε τις 10ετίες του 50 , 60 και 70, ενώ σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν κηρύξει ως αναδασωτέες – ενώ δεν έπρεπε-  και μη δασικές εκτάσεις.

Επι πλέον υπάρχουν σοβαρές αστοχίες στους χαρακτηρισμούς (π.χ. περιοχή Αίθωνα στην Αρχάγγελο), οι οποίες αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να προβούν σε ενστάσεις και διαδικασίες πρόδηλων σφαλμάτων με επιπλέον οικονομικό κόστος.

Υπόψη ότι, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών δημιουργούνται προβλήματα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, και οι αγρότες λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις . Ο διαφορετικός χαρακτηρισμός τους μπορεί να οδηγήσει στην πράξη ακόμη και σε  μη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής καλλιέργειας, ή τη μη επιλεξιμότητα με βάση την ΚΑΠ για εκτάσεις που βοσκίζονται, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν.

Πρακτικά, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα αποφύγουν να μπουν στη διαδικασία των αντιρρήσεων για να χαρακτηρισθούν ως αγροτικές, εκτάσεις, που στους δασικούς χάρτες εμφανίζονται ως δάση ή δασικές, εκτάσεις επειδή δασώθηκαν κυρίως  λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών της Ρόδου και της Κω δημιουργεί επιπλέον σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης κτηματογράφησης, που επιβαρύνει σημαντικά και το κόστος. Είναι γεγονός ότι στη Ρόδο, την Κω και μέρος της Λέρου που λειτουργεί Κτηματολόγιο, ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός από την περίοδο της Ιταλικής κατοχής, με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς των ακινήτων, δηλ. εάν ήταν αγροτικό, δασικό, τι καλλιέργεια υπήρχε κλπ. Η έλλειψη της παρουσίας των κτηματολογικών μερίδων ώς υπόβαθρο για να ξέρει ο κάθε ιδιοκτήτης και ειδικότερα οι μικροί ιδιοκτήτες που είναι η ιδιοκτησία τους στο δασικό χάρτη, επιβάλλει την επιπρόσθετη εργασία με μεγάλο κόστος.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω του κτιριακού προβλήματος του Κτηματολογίου Ρόδου, το οποίο παραμένει κλειστό από τις αρχές του Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στα κτηματολογικά διαγράμματα, να μη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους.

Πολλοί δε ιδιοκτήτες των νησιών βρίσκονται στο εξωτερικό ως μετανάστες και δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα αναγκαία στοιχεία για τυχόν ενστάσεις, πράγμα που επιδεινώνεται και με την πανδημία.

 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, ουσιαστικά οδεύει στην ντε φάκτο θεσμοθέτηση των δασικών χαρτών της περιοχής μας, χωρίς τη δυνατότητα των ιδιοκτητών να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους. Διευκολύνεται έτσι η συγκέντρωση της γης αργότερα σε λίγα χέρια μεγάλων επενδυτών, αφού η δασική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων,  αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τη δράση των ομίλων και στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρούμε ότι το δάσος και γενικότερα η γη είναι  κοινωνική ιδιοκτησία. Μπορούν να λειτουργήσουν με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος και όχι των κερδών, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

Σ’ αυτή τη βασική αρχή οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Π.Σ. βρίσκονται απέναντι.

Με αυτό το πλαίσιο καλούμε σε κοινούς αγώνες στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα, για να λυθούν τα όποια προβλήματα σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης, αλλά και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που δημιουργούνται από την αντιλαϊκή αυτή πολιτική.

 

  • Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που το ίδιο δημιούργησε. Να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να υπάρξει ώς υπόβαθρο η κτηματογράφηση των περιοχών που αναρτήθηκαν.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία, την αδυναμία λειτουργίας του Κτηματολογίου στη Ρόδο και του γεγονότος ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι είναι μετανάστες στο εξωτερικό.
  • Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  • Να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό δασολόγων στη δασική υπηρεσία. Να εξασφαλιστούν τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

28/02/2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ