Νέα Κόντρα Χατζημάρκου-Γλυνού με αφορμή της αποχώρηση από το Περιφερειακό συμβούλιο

0
515
Δεν άντεξε τα αποκαλυπτήριά του ο Μανώλης Γλυνός και αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η αποκαθήλωση του δήθεν πολιτικού πολιτισμού της συμμαχίας και του επικεφαλής της

Η αποκαθήλωση του δήθεν πολιτικού πολιτισμού του Μανώλη Γλυνού έγινε σήμερα με τρόπο θεαματικό, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι επιλέγει να φυγομαχήσει στα δύσκολα, αλλά και ότι έχει εκχωρήσει τον καθορισμό της ατζέντας του σε εξωθεσμικά κέντρα, με εξωθεσμικό παράγοντα σε ρόλο φυσικού αρχηγού της παράταξής του!

Τη οδό της διαφυγής από τις ευθύνες του αλλά και από τις πράξεις του, ανίκανος να τις υπερασπιστεί, επέλεξε και πάλι σήμερα, κατά την πάγια τακτική του, ο Μανώλης Γλυνός, ο οποίος μαζί με όλα τα μέλη της παράταξής του εγκατέλειψαν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη.

Κατά την συζήτηση του θέματος των ιαματικών πηγών, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στις ευθύνες που αναλογούν στο Μανώλη Γλυνό, επί σειρά ετών στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης στον Δήμο Ρόδου, περίοδο κατά την οποία εν μια νυκτί πέρασε στην ΕΤΑΔ το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της Ρόδου που έως τότε ανήκε στην ΚΕΔ, ενώ ταυτόχρονα η Δωδεκάνησος απώλεσε και το 50% των εσόδων από την διαχείριση της παραπάνω περιουσίας, χωρίς να έχει αποτυπωθεί δημόσια η αντίθεση και η διαφοροποίησή του στην μεταβίβαση αυτή και την κατάργηση της οικονομικής υποχρέωσης που έως τότε είχε η ΚΕΔ, ενώ σήμερα, υψώνει το λάβαρο κατά της μεταβίβασης στο κράτος των ιαματικών πηγών,  η κυριότητα των οποίων έχει μεταβιβαστεί   από το 2006.

Ο Μανώλης Γλυνός αντέδρασε στην τοποθέτηση του Περιφερειάρχη στο ζήτημα, το οποίο ειρωνικά απέδωσε σε «παρενέργειες», υπονοώντας τον πρόσφατο εμβολιασμό του κ. Χατζημάρκου. Στον λόγο του Περιφερειάρχη αντέτεινε την 20ετή θητεία του στο Δήμο Ρόδου, ενώ σε μια προσπάθεια επίδειξης δήθεν πολιτικού πολιτισμού, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε απαξίωσε το πρόσωπο του Γιώργου Χατζημάρκου.

Η απάντηση του Περιφερειάρχη στους συνεχείς χαρακτηρισμούς, τις ειρωνείες αλλά και στην επίδειξη ψευδεπίγραφου πολιτικού πολιτισμού, οδήγησε τον Μανώλη Γλυνό στο να καλέσει την παράταξή του σε αποχώρηση από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κίνηση που φανερώνει αδυναμία υποστήριξης ενώπιον όλων,  των θέσεων που μόνο δια της ασφαλούς οδού των Δελτίων Τύπου και των μονολόγων σε φιλικά σε κείνον  ΜΜΕ, μπορεί να διατυπώσει.

Ο κ. Χατζημάρκος απαντώτας στον Μανώλη Γλυνό, είπε τα εξής:

«Για τον Μανώλη Γλυνό η λαϊκή ετυμηγορία έχει αξία μόνο όταν αφορά το πρόσωπό του. Γιατί τους άλλους δεν τους έχει εκλέξει ο λαός ;

Το 2012 παραχωρήθηκε στο Δήμο Ρόδου το 0,1% της περιουσίας του τόπου. Το υπόλοιπο αφαιρέθηκε, όπως αφαιρέθηκε και το 100% των εσόδων που είχε ο τόπος από την δημόσια περιουσία. Αλλά ακόμα και το 0,1% της περιουσίας που επεστράφη, ξέχασαν να το μεταγράψουν!

Αυτός είναι λοιπόν ο πολυδιαφημισμένος πολιτικός πολιτισμός του κ. Μανώλη Γλυνού που, σύμφωνα με την ανακριβή δήλωση του, ποτέ δεν έχει απαξιώσει τον Περιφερειάρχη, άσχετα αν μέχρι χθες ακόμη έλεγε “πότε θα σταματήσει αυτός  ο αλαζόνας να κάνει ό,τι του καπνίσει”. Είναι αυτός ο πολιτικός πολιτισμός και το νέο ήθος που θα έφερνε η παράταξη του στα αυτοδιοοικητικά, που τον οδήγησε στο να είναι μάρτυρας κατηγορίας σε μήνυση κατά του Περιφερειάρχη. Είναι τόσο μεγάλος ο πολιτικός πολιτισμός που δεν ξέρω σε ποιες χώρες αν ψάξουμε θα βρούμε κάποιον πολιτικό αρχηγό να είναι μάρτυρας κατηγορίας απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο. Ίσως, μόνο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εκτός αν ο κ. Μανώλης Γλυνός δεν είναι πολιτικός αρχηγός. Εγώ θα σας διαβάσω σήμερα και την κατάθεση που έδωσε στη Δικαιοσύνη, κατά του Περιφερειάρχη ο κ. Μανώλης Γλυνός, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικού πολιτισμού, στις 26 Οκτωβρίου του 2020, σε μήνυση που κατέθεσε ο κ. Μαρτίνης. “Γνωρίζω τον κ. Μαρτίνη από τα παιδικά μου χρόνια. Εχω να δηλώσω ότι είναι ένας έντιμος και αξιόπιστος δημοσιογράφος. Αναφορικά με την διαφορά του με τον κ. Χατζημάρκο, επιφυλάσσομαι να καταθέσω στην τυχόν ακροαματική διαδικασία”. Μνημείο πολιτικού πολιτισμού. Λοιπόν, να πέφτουν οι μάσκες από όλους».

Κατόπιν αυτών, ο Μανώλης Γλυνός κάλεσε σύσσωμη την παράταξή του σε αποχώρηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού προφανέστατα δεν μπορούσε να υποστηρίξει την επίδειξη του fake πολιτικού πολιτισμού του, αρνούμενος ακόμα και το κάλεσμα του Περιφερειάρχη να παραμείνει στην συνεδρίαση και να θέσει στον Περιφερειάρχη ερωτήματα για τον εμβολιασμό του. Τις απαντήσεις που, προφανώς ήξερε, ότι θα έπαιρνε ο κ. Μανώλης Γλυνός απέφυγε με την φυγή του. Προτίμησε για μια ακόμη φορά τον μονόλογο.

 

Το Γραφείο Τύπου Περιφέρειας

ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Αλλεργικός  στην ευπρέπεια και τον πολιτικό πολιτισμό ο  Περιφερειάρχης

Ρεσιτάλ πολιτικής εμπάθειας, αυταρχισμού και αλαζονείας, έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε διαδικτυακά  ο κύριος Περιφερειάρχης, μόνο και μόνο για να πλήξει και να απαξιώσει τον επικεφαλή της παράταξης κ. Μανώλη Γλυνό γιατί  πήρε  πρωτοβουλία,  για τις ιαματικές πηγές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Στη στιγμή που μέχρι τώρα η Περιφερειακή αρχή  ήταν άπραγη  για το θέμα, ενοχλήθηκε σφόδρα, φοβούμενη μη χάσει δόξα και πρωτεία,  όταν   ο κ. Γλυνός πήρε την  πρωτοβουλία και  ζήτησε  να γίνει συζήτηση για το επίμαχο σχέδιο νόμου,  που αφορά τις  Πηγές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες  και αξίωσε,  την απόσυρση των επίμαχων άρθρων  για την σύσταση της ΑΕ, που θα διαχειρίζεται όλους τους ιαματικούς πόρους προκειμένου να μην  χάσουν οι Δήμοι σημαντικά περιουσιακά και αναπτυξιακά στοιχεία τους.

Ο  Περιφερειάρχης, έφτασε στο  σημείο  να  κατηγορήσει τον κ. Γλυνό,   ότι φταίει επειδή όλη η ακίνητη περιουσία της Δωδεκανήσου και μαζί και οι πηγές πέρασαν  από την   KEΔ  στην  δικαιοδοσία της ΕΤΑ.

Έχει και άλλη μια αιτία όμως αυτή η απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά του Περιφερειάρχη. Ήταν ο εμβολιασμός του εκτός σειράς στην Χάλκη για τον οποίο δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρότι βούιξε το πανελλήνιο.  Έστρεψε λοιπόν τη συζήτηση αλλού για να αποφύγει την ετυμηγορία των μελών του σώματος.

Όταν ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός, του απάντησε στη δευτερολογία του, ότι οι Πηγές Καλλιθέας έχουν παραχωρηθεί  το 2012 με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το 2012 και επίσης όταν το μέλος της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Κανταρζής, έκανε αναφορά στο όνομα του κ. Γ Νικητιάδη ο οποίος  συνέβαλε ώστε να είναι στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου  το μνημείο τότε   όντας στη γωνία  και στερούμενος σοβαρών επιχειρημάτων,  ο Περιφερειάρχης εξανέστη  και  κατεβάζοντας και  άλλο  το επίπεδο έστρεψε τη συζήτηση αλλού.

Ακολούθως  όμως, ξεπέρασε τα  όρια της  ευπρέπειας, αφού έφθασε στο σημείο κατά τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος, να αναφέρει  στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, ζητήματα που αφορούν δικαστικές του υποθέσεις που δεν ενδιαφέρουν το σώμα και κατ επέκταση και τους πολίτες.

Η υποβάθμιση της συζήτησης ενός τόσο σοβαρού θέματος που αφορά τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες η απρέπεια , ο αυταρχισμός και  η αήθης επίθεση που δέχθηκε  οδήγησαν τον κ. Γλυνό και τα περισσότερα μέλη της παρατάξεως να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην  πρωτολογία  του αναφορικά με το σχέδιο νόμου που αφορά τις Πηγές Καλλιθέας ο κ. Μανώλης Γλυνός τόνισε πιο αναλυτικά τα  ακόλουθα:

Με τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού, δρομολογούνται  διαδικασίες για τη σύσταση ΑΕ ( Ιαματικές Πηγές Ελλάδος) . Με έδρα την Αθήνα θα έχει σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, και του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα 1000 μέτρων.

Στην Α.Ε. θα μεταβιβαστούν όλα τα δικαιώματα, χρήσης διαχείρισης και εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών πόρων που σήμερα ανήκουν στους οικείους ΟΤΑ.  Και από ότι φαίνεται το μόνο που θα μπορούν να εισπράττουν οι ΟΤΑ, είναι ένα ποσοστό επί των κάθε είδους αποδόσεων. Είμαι 22 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω ζήσει διαχρονικά την σχέση του κράτους με την Τ.Α. Αυτή χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία.

Το 1ο :το κράτος  δίνει στους ΟΤΑ αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους και 2ον το κράτος παίρνει από τους Δήμους ότι είναι επικερδές και με προοπτικές αναπτυξιακές.

Με αυτό τον τρόπο καταλύεται η αυτοτέλεια των Δήμων και επέρχεται  η απώλεια σημαντικών περιουσιακών τους στοιχείων.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σύμφωνος με την υφαρπαγή  των Ιαματικών Πηγών. Η απόσυρση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το  υπουργείο Τουρισμού πρέπει να είναι απαίτηση των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου καθώς και της Περιφέρειας μας. Διαφορετικά η ψήφιση του νομοσχεδίου θα δώσει την ευκαιρία στην κεντρική διοίκηση να δημιουργήσει ένα νέο υπερταμείο τύπου ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο δεν θα μετέχουν οι Δήμοι και θα διαχειρίζεται τους ιαματικούς πόρους, για να αποδίδει ψίχουλα στους ΟΤΑ .

Θα πρέπει  όλοι να  υπερασπιστούμε το δικαίωμα της Τ. Α. να διαχειρίζεται τις ιαματικές πηγές.  Στο Νότιο Αιγαίο υπάρχουν οκτώ νησιά που έχουν  πηγές  ιαματικές και πρέπει να παραμείνουν στα χέρια της Αυτοδιοίκησης, αφού αποτελούν για τα νησιά μας ένα σημαντικό αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο αλλά και ένα πολιτισμικό και ιστορικό αγαθό με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες .

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων  καθώς και με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου  Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος απέρριψε τα άρθρα 7 έως 14 του σχετικού νομοσχεδίου που αφορούν τη σύσταση της διαχειρίστριας Α. Ε.

Πιστεύουμε  ακράδαντα, ότι  η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των πηγών από τους Δήμους και η παροχή από την πολιτεία ουσιαστικών εργαλείων για την περαιτέρω αξιοποίηση τους, θα μπορούσε ουσιαστικά να βοηθήσει την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να τοποθετηθεί και το Περιφερειακό  μας Συμβούλιο, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των Δήμων και να ζητήσει την απόσυρση των άρθρων για τη σύσταση της ΑΕ.

Απάντηση Περιφέρειας: Μόνο με χαρακτηρισμούς ξέρει να πολιτεύεται ο Μανώλης Γλυνός

 

Με ύβρεις και αποχωρήσεις, προσπαθεί να καλύψει το αβυσσαλέο πολιτικό κενό  που τον διακρίνει και να ικανοποιήσει τους υποβολείς του

 

 

Ο αυτοδιαφημιζόμενος ως πολιτισμένος κ. Μανώλης Γλυνός, έφυγε και σήμερα από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  για να μπορέσει να καταφύγει στα αγαπημένα του ψέματα και τους ακόμα πιο αγαπημένους του, απαράδεκτους, προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δείγμα του “ἠθους” που χαρακτηρίζει όμως μόνο τον ίδιο.

Έβγαλε ανακοίνωση για να εκτοξεύσει, για χιλιοστή φορά ώστε να πεισθεί και ο ίδιος, προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Περιφερειάρχη. Μόνο αυτό ξέρει να κάνει. Μόνο έτσι ξέρει να πολιτεύεται.

Πολιτική εμπάθεια, απρέπεια, αήθης στάση, αυταρχισμός  και αλαζονεία, χαρακτηρίζουν τον ίδιο. Αυτό απέδειξε η σημερινή συνεδρίαση.

Σε μια συνεδρίαση στην οποία ο Περιφερειάρχης του μίλησε χωρίς κανένα χαρακτηρισμό και χρησιμοποιώντας μόνο πολιτικά επιχειρήματα και γεγονότα, ο κ. Μανώλης Γλυνός έτρεξε να κρυφτεί στην ασφάλεια των ανακοινώσεών του και την σιγουριά της “αντικειμενικής” παρουσίασης από τα παπαγαλάκια του. Ή μήπως από τους υποβολείς του;

Μόνο που αυτή την φορά υπάρχει βίντεο.  Θα ήταν ίσως χρήσιμο να το δώσουμε στην δημοσιότητα για να δει η κοινωνία ποιος ζήτησε να απαντήσει σε ερωτήματα για τον περίφημο εμβολιασμό και ποιος το έβαλε στα πόδια.

Είναι ο κ. Μανώλης Γλυνός αυτός που προτίμησε να φύγει, αντί να μείνει , όπως του ζήτησε ο Περιφερειάρχης για να ρωτήσει και για τον εμβολιασμό, που τον έκανε σημαία.  Και αυτό είναι καταγεγραμμένο και στο βίντεο.  Για να διαψευσθούν όλα τα παπαγαλάκια και οι υποβολείς  του δήθεν θιγμένου αλλά καλά κρυπτόμενου κ. Μανώλη Γλυνού.

Προτίμησε να κρυφτεί, για να βγει πάλι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, εκεί όπου  μιλά εκ του ασφαλούς και χωρίς αντίλογο.  Γιατί την αντίθετη άποψη ο μόνος που δεν αντέχει να την ακούσει και να τη διαχειριστεί  είναι ο ίδιος ο κ. Μανώλης Γλυνός. Γιατί είναι ο μόνος που δεν έχει θέσεις δικές του, δεν έχει επιχειρήματα

Όταν δεν μπορεί να μείνει να ακούσει τα επιχειρήματα του αντιπάλου, τότε  αναδεικνύει το πολιτικό κενό του. Ένα κενό που προσπαθεί να καλύψει με ψέματα και χαρακτηρισμούς γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναπτύξει δημόσιο λόγο. Γιατί τον ενοχλεί η αλήθεια. Ίσως πάλι να φοβήθηκε τον αρχηγό της παράταξής του και προκειμένου να τον επιπλήξει, προτίμησε να το βάλει στα πόδια.

Το Γραφείο Τύπου

 

Δήλωση Περιφερειακού Συμβούλου Μηνά Λυριστή

 

Με έκπληξη μου διάβασα πως σε διάφορα ΜΜΕ του Νοτίου Αιγαίου, διακινείται η “είδηση” πως σύσσωμη η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αποχώρησε από το χθεσινό (28/2/2021) Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, παρόλο που το δελτίο τύπου της παράταξης μου δεν ανέφερε αυτό.

 

Ως εκ τούτου, αναγκάζομαι να προβώ στην εξής δήλωση:

 

Ως  μέλος της παράταξης “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” αντιλαμβάνομαι πλήρως τους λόγους που οδήγησαν την παράταξη σε αυτήν την κίνηση. Είμαι επίσης σίγουρος πως και η παράταξη αντιλαμβάνεται την θέση μου και την ιδιαίτερη σημασία της χθεσινής συνεδρίασης για το νησί της Μυκόνου.

 

Προσωπικά, θεωρώ πως η αποχώρηση από ένα όργανο διοίκησης δεν πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, καθώς εν τέλει λειτουργεί με τρόπο αντίθετο ως προς τις αρχικές της επιδιώξεις.

 

Στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου, στην ημερήσια διάταξη δεν συμπεριλαμβανόταν μόνο το ζήτημα των ιαματικών λουτρών αλλά και το θέμα των δασικών χαρτών καθώς και αυτό της επένδυσης στην παραλία “Καραπέτης”.

 

Ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το νησί της Μυκόνου.

 

Πέραν της συμβολής μου στη συζήτηση, είχα επιφορτιστεί και με την υποχρέωση να μεταφέρω την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου (20/2021) στο Περιφερειακό όργανο.

 

Ως εκ τούτου παρέμεινα στο Συμβούλιο μέχρι τέλους, ενεργώντας κατά το δικό μου αίσθημα ευθύνης.

 

Για την αποκατάσταση της αλήθειας ζητώ όπως δημοσιευθεί η παρούσα δήλωση ούτως ώστε να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου.

 

 

Μηνάς Λυριστής

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

ΠΕ Μυκόνου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ