Νησί του Σαρή με τον Αγ.Ισίδωρο -Αγ.Γεώργιος και το κρυφό Σχολειό του Βαθύ (video)

0
537

Ο Δημήτρης Δρόσος με πολύτιμη βοηθό την Αναστασία Τσαούση έχοντας μαζί τους την κάμερα του kalymnos-news.gr πραγματοποίησαν από θαλάσσης με κανό, μία υπέροχη διαδρομή με τρεις πανέμορφους σταθμούς. Τη νησίδα Σαρή με το ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην έξοδο του φιόρδ  του Βαθύ και το σπήλαιο “Δασκαλειό” – (Κρυφό σχολειό).

Ξεκίνημα από το γραφικό λιμανάκι του Βαθύ και με σύμμαχο την ήρεμη καταγάλανη θάλασσα κατέγραψαν εντυπωσιακές εικόνες.

Πρώτος σταθμός, το νησάκι Σαρή, μία μικρή ακατοίκητη νησίδα στην ανατολική πλευρά της Καλύμνου που απέχει 400 μέτρα από το ακρωτήρι της Χαλής. Στην κορυφή της υπάρχει το νεότερο εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού συγκροτήματος.To ξωκλήσι κτίστηκε απο το Σόλωνα Πελεκάνο δωρητή του Σολώνειου Γηροκομείου και αδελφού της Αικατερίνης Βουβάλη

Δεύτερος σταθμός το ξωκλήσι Άγιος Γεώργιος στο Βαθύ Καλύμνου στη βόρεια πλευρά στην έξοδο του φιόρδ. Νέο ξωκλήσι που ανήκει το μετόχι της Παναγίας Ελεούσας του Ρότσου. Υπάρχει αναρτημένη πινακίδα στην οποία αναγράφει για την εμφάνιση του αγίου Γεωργίου.

Τελευταίος σταθμός το σπήλαιο του Δασκαλειού (Κρυφό Σχολειό). Από τα σημαντικότερα σπήλαια της Καλύμνου δυσπρόσιτο, σε απόκρημνη περιοχή, της προϊστορικής περιόδου. Στην περιοχή σε ανασκαφές το 1920 βρέθηκαν αξιόλογα ευρήματα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου. Εικάζεται ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως «κρυφό σχολειό» επί Τουρκοκρατίας απ’ όπου πήρε και το όνομα «Δασκαλειό».
Στον Αγ.Ισίδωρο και στον Αγ.Γεώργιο ο Δημήτρης τοποθέτησε στους ιστούς Ελληνικές σημαίες.

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν ο Δημήτρης Δρόσος και η Αναστασία Τσαούση με εντυπωσιακές εικόνες.

πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ