Κάλυμνος: «Έφυγε» ο χειρουργός ιατρός Μιχάλης Η. Καθοπούλης

0
2375

Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, στο σπίτι του στο Μασούρι ο Μιχάλης Καθοπούλης, έχοντας στο πλευρό του, τα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής του, τη σύζυγο του Αργυρώ (Ηρίτσα) και τα δύο παιδιά του την Κατερίνα και τον Ηλία.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1924 διατηρώντας μέχρι την τελευταία του στιγμή πλήρη πνευματική διαύγεια.

Από τους παλιούς γιατρούς της Καλύμνου, μία ολόκληρη ιστορία και μία εμβληματική προσωπικότητα για τον ιατρική στο νησί.

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο και ήταν το 4ο παιδί του αείμνηστου παπά Ηλία Καθοπούλη. Αδέλφια του ήταν ο Σακελλάρης, η Θεμελίνα και η Κατερίνα.

Σπούδασε Ιατρική και πήρε την ειδικότητα της χειρουργικής  την οποία και άσκησε με επιτυχία και με όνειρα για μία λαμπρή σταδιοδρομία στην Αθήνα ως Επιμελητής.

Όμως σε ηλικία 36 ετών επέστρεψε στην ιδιαιτέρα του Πατρίδα την Κάλυμνο. με τη σύζυγο του Αργυρώ και την κόρη τους Κατερίνα ηλικίας ενός έτους τότε.

Εργάστηκε αρχικά στο Βουβάλειο Νοσοκομείο όπου πρόσφερε  τις επιστημονικές του  γνώσεις με αγάπη και αυταπάρνηση και στη συνέχεια ίδρυσε και οργάνωσετην ιδιωτική κλινική την «Αγία Αικατερίνη» στην περιοχή της Ευαγγελίστριας ,αρχικά στο κτίριο «Κλωνάρη» και στη συνέχεια στη σημερινή «Βίλα Θεμελίνα», προσφέροντας τις υπηρεσίες του για περισσότερα από 50 χρόνια στους κατοίκους της Καλύμνου και των γύρω νησιών,

Μία κλινική πρωτοπόρα για την εποχή της με τμήματα Χειρουργικό, μαιευτικό, ορθοπεδικό και μικροβιολογικό  κα. Δημιουργήθηκε τράπεζα αίματος και κατέγραψε όλους τους αιμοδότες του νησιού.(Μ.Νυστάζος, Γ.Μακαρούνας κα)

Έφερε σε πέρας δύσκολες για την εποχή επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία και παρομοιώδης ήταν η αγάπη και το ενδιαφέρον του που έδειχνε για τους ασθενείς .

Σε δημοσιεύματα  της εποχής είχε καταγραφεί ως η μοναδική κλινική στην Ελλάδα χωρίς κανένα θάνατο παρά τον μεγάλο αριθμό επεμβάσεων.

Άριστος επιστήμονας, ευγενής, χαμογελαστός, αγαπητός, φιλάνθρωπος, αξιοπρεπής, ανιδιοτελής με μόνο του οδηγό την αγάπη στο συνάνθρωπο και στο νησί του.

Υποδειγματικός οικογενειάρχης παντρεμένος με την Αργυρώ Οικονόμου ,κόρη του Φαρμακοποιού Αντώνη Οικονόμου, δημιούργησαν μία όμορφη οικογένεια με δύο εξαιρετικά παιδιά, άριστους επιστήμονες την Κατερίνα και τον Ηλία οδοντιάτρους. Είχε και πέντε εγγόνια.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 στις 1.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Πόθια. Η σορός θα μεταφερθεί στις 11.00 το πρωί.

Η οικογένεια του εκλιπόντος επιθυμεί αντί στεφάνου τα χρήματα να δοθούν για το Νοσοκομείο Καλύμνου.Εντός του ΙΝ θα υπάρχει ειδικό κυτίον.

Το kalymnos-news.gr εκφράζει τα θερμά  συλλυπητήρια στη σύζυγο του Αργυρώ στα παιδιά του Κατερίνα και Ηλία και στους λοιπούς συγγενείς .

Πηγή: https://kalymnos-news.gr/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ