Σε… «SuperLast Minute» θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν!

0
1109
Αβεβαιότητα, κυριαρχεί –ακόμη- στους κύκλους του Τουρισμού για την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ρόδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια σοβαρή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί φέτος η τουριστική κίνηση στο νησί μας, θα υπάρχει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Οι παράμετροι είναι πολλές.
Κατ’ αρχήν, οι κρατήσεις κυμαίνονται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Κι αυτό είναι λογικό, καθώς οι βασικές μας αγορές των ευρωπαϊκών χωρών, ‘παλεύουν’ με τα κρούσματα του κορωνοϊού και την πορεία των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, μέχρι και αυτή την εβδομάδα η εικόνα είναι θολή:
«Μπορεί οι πτήσεις για τον Μάρτιο να είναι στα συστήματα αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να μας δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα αεροπλάνα θα πετάξουν. Ούτε οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, ούτε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ούτε οι τουρ οπερέιτορς αλλά ούτε και οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν προγραμματίσει αυτές τις πτήσεις. Οι πτήσεις αυτές αναμένονται από το Ισραήλ, από την Μεγάλη Βρετανία, από την Σουηδία και μία από την Γερμανία. Και πάλι, όμως, σας λέω πως και οι χώρες αυτές δεν μπορούν να παρέχουν διαβεβαιώσεις ότι τα αεροπλάνα θα πετάξουν».
Οι εκτιμήσεις σύμφωνα και με την Fraport Greece επειδή η 28η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα που πρέπει να δηλώσουν οι εταιρείες τι θα κάνουν και ν’ αρχίσουν να πληρώνουν τα ‘Slots’ θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα γίνει τον Μάρτιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΑΣ
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θ’ ανοίξουν ξανά τα σχολεία στις 8 Μαρτίου, ενώ θα επιτραπούν οι δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους, καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες. Από τις 29 Μαρτίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις ενώ η χαλάρωση των μέτρων είναι το πρώτο στάδιο ενός χάρτη πορείας τεσσάρων σημείων που θα περιλαμβάνει την επανέναρξη του λιανικού εμπορίου (με καταληκτική ημερομηνία τις 12 Απριλίου, ενώ προχωρούν οι εμβολιασμοί για τις ηλικίες άνω των 50 ετών). Ωστόσο, όσον αφορά στα ταξίδια, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μπορούν να ταξιδέψουν όσοι έχουν ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Το ίδιο σκέφτεται να εκδώσει και το Ισραήλ. Δηλαδή, χαλαρώνοντας τα μέτρα στην χώρα τους, να μπορούν να ταξιδέψουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, διαθέτοντας ένα πιστοποιητικό (σαν εφαρμογή) για να ταξιδέψουν. Αυτά είναι ενθαρρυντικά γιατί ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει», λέει ο κ. Γ. Ματσίγκος.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που βλέπουν καθημερινά την δημοσιότητα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται ότι θα επιτρέψουν τα ταξίδια μετά τον Απρίλιο, ενώ οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.
«Η φετινή σεζόν θα είναι… ‘Super Last Minute’! Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα αλλά θα έχουμε εικόνα στο επόμενο διάστημα. Οι υπόλοιπες αγορές μας από την Ευρώπη, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις κρατήσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 60% θέλουν να ταξιδέψουν για διακοπές αλλά ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τις λεπτομέρειες. Ένα ποσοστό, φαίνεται ότι θα επιλέξει κοντινούς προορισμούς –που σημαίνει ότι περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση όμως, παραμένει να είμαστε ‘καθαρός προορισμός’. Αυτή η εικόνα θα παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο για τις επιλογές των τουριστών που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν φέτος», κατέληξε ο κ. Ματσίγκος.
Σημειώνεται πως μόλις πρόσφατα και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, επικεντρώθηκε στο γεγονός πως η Ρόδος (και τα νησιά) κατάφερε και είχε τουρισμό πέρσι (εν μέσω πανδημίας και χωρίς εμβολιασμούς κ.λπ) με το περσινό παράδειγμα να δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή αφού γνωρίζουν όλοι πώς να διαχειριστούν την κατάσταση. Επιπροσθέτως, όλες οι ενδείξεις αναφέρουν ότι η φετινή σεζόν θα κρατήσει μέχρι και το Νοέμβριο. Υπάρχει αισιοδοξία, απλά χρειάζεται σωστή διαχείριση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.